ГолосUA
11:50 09/03/2010

Зміни до регламенту ВР є шляхом до анархії у країні — політолог

Зневажання Конституції, прикладом якого може слугувати прийняття змін до регламенту Верховної Ради, призведе до непередбачуваних наслідків.

Про це сказав у коментарі кореспонденту ГолосUA доктор політичних наук, головний науковий співробітник. Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАНУ Віктор Котигоренко.

“Це надзвичайно небезпечно. Йде тотальне зневажання законодавства. Це страшний шлях, не просто шлях у нікуди, а дорога не тільки до правових, а й політичних колізій у державі”, — наголосив він.

В. Котигоренко пригадав також нещодавні приклади подібного ставлення до Закону з боку правлячої верхівки. “Зневажання Конституції було продемонстроване парламентськими політичними партіями, коли була призначена неконституційно дата проведення місцевих виборів. У нас пішло абсолютно неконституційне рішення про перенесення місцевих виборів, тим більше, що Верховна Рада взагалі не має права приймати такі рішення. Попередній президент також Віктор Ющенко постійно ігнорував Закон, наприклад, призначав і знімав з посади голів державних адміністрацій без подання Кабінету міністрів”, — сказав він.

На думку політолога, новий Президент і парламентські сили, які його підтримують, також стали на шлях подальшого зневажання Конституції і чинного законодавства.

“Коли у державі домінуюча частина правлячого класу зневажає Закон, очікувати чогось хорошого неможливо. Це призведе до хаосу, анархії у країні. З цього шляху треба обов’язково зійти, і якомога скоріше намагатися увійти у конституційне річище”, — переконаний Віктор Котигоренко.

Він зазначив, що якщо не вдасться сформувати коаліцію на конституційних, правових засадах, необхідно йти на дострокові парламентські вибори.

І. Носальська

 

Читайте также по теме