ГолосUA
10:57 12/08/2009

Зниження облікової ставки не суперечить антиінфляційній політиці НБУ

Зниження облікової ставки не суперечить антиінфляційній політиці НБУ.

Про це повідомив керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький.

«Це рішення не суперечить антиінфляційній спрямованості політики Нацбанку, тому що в нас є інші механізми проведення політики монетарної, яка адекватна інфляційним викликам, і якщо знадобиться мобілізувати ці інструменти, то ми зробимо це досить оперативно», — сказав він.

Банкір зазначив, що якщо будуть ослаблені зусилля всіх структур щодо подолання інфляційного тиску, то політика НБУ допоможе одержати адекватні зміни.

Облікову ставку, як зазначив Литвицький, знижено на 0,75 п.п. замість запонованого їм рівня 0,25 п.п.

«Облікову ставку знижено до 10,25%, тобто практично навіть більше ніж я пропонував. Я пропонував 0,25 п.п. Припущення тих, хто думав, що Нацбанк обмежиться цими заходами, не підтвердилося. Ми вважаємо, що облікова ставка насамперед виконує сигнальну роль, і я не погоджуся з тими, хто зводить її тільки до сигнальної ролі, тому що вона впливає на операції із цінними паперами, наприклад», — підкреслив він.

Разом з тим, керівник групи радників НБУ додав, що нижче дисконтної ставки не можна виставляти інші робочі ставки.

«Якщо ми говоримо про сигнал, то, звичайно, ми мали на увазі, якщо погроза спаду більше, ніж погроза інфляції (яка удвічі менше, ніж торік), те ми повинні це відображати в нашій процентній політиці, хоча не тільки в процентної», — додав банкір.

В. Литвицький також зазначив, що НБУ також понизив ставку overnight на 0,5 п.п., і ставку за бланковими кредитами на 1 п.п.

«Тобто ставки стосовно поточної інфляції є близькими до нейтральних або протиінфляційних. Тому це рішення НБУ є необхідним, але воно не є достатнім для розблокування кредитування. Ми пройшли свою частину шляху й очікуємо, що це рішення буде доповнено іншими рішеннями інших структур щодо поновлення апетиту до кредитування реального сектора», — сказав він.

За його даними, нині проблема не стільки в грошах, скільки в готовності банків вкладати кошти в реальний сектор економіки або кредитувати при такому ризику неповернень, який зараз існує.

«У такій країні як наша, пожвавлення економіки почнеться з реального сектора. Поки банки будуть бачити неприйнятні ризики для кредитування, вони не підуть у реальний сектор. Ми очікуємо від тих, хто впливає на виробництво, подвоєння зусиль», — сказав банкір.

Якщо ці зусилля буде помножено, то тоді, на думку В. Литвицького, і рішення Нацбанку про зниження вартості рефінансування може принести ефект.

Нагадаємо, НБУ знизив облікову ставку на 0,75 п.п. до 10,25% з 12 серпня.

За матеріалами: Українські новини

 

Читайте также по теме