ГолосUA
14:45 15/08/2008

Зниження цін на житло не буде — українські будівельники

Представники українських будівельних компаній не прогнозують зниження цін на житло, — повідомляє власний кореспондент Голос UA.

В ході спільного засідання уряду і будівельників останні скаржились на складну ситуацію з іпотечним кредитуванням. Зокрема, на думку генерального директора будівельної компанії ТММ, Миколи Толмачова, іпотека сьогодні недоступна, і цю проблему треба вирішувати якомога скоріше. “Необхідно переймати зарубіжний досвід. Наприклад, в Росії ставка по іпотечному кредиту складає 8%, в рублях. В Україні — 18%. А для забудовників — 25%” — говорить Толмачов.

Будівельник вважає, що з таким рівнем відсотками, первинний ринок нерухомості чекає проблема недофінансування будівництва і тому про зниження ціни сьогодні не йдеться. 

Аби вирішити проблему, будівельники пропонують державі знайти ініціатора, який викупить «недобудови», добудує і продасть. Серед пропозицій також — виділити гроші як кредит для забудовників або полегшити умови іпотечного кредитування для населення.

Як приклад забудовник привів дії різних країн для допомоги будівельній галузі: США під час іпотечної кризи виділило 300 млрд. доларів на стабілізацію іпотечного кредитування. Казахстан, після того, як стався миттєвий обвал цін виділив 4 млрд доларів щоб продовжити і закінчити будівництво. 

Читайте также по теме