Даниил Кляхин
05:00 30/10/2010

Зниження ціни на газ для України є ситуативним – російський експерт

 

Росії немає сенсу поступатися ціною на газ для України, тому встановлення нової ціни на I квартал 2011 року є ситуативним, а переговори щодо нового контракту можуть тривати дуже довго.

 

Про це в ефірі радіостанції «Ехо Москви» заявив директор з макроекономічних досліджень російської Вищої школи економіки Сергій Алексашенко, передав власний кореспондент ГолосUA у Москві.

 

«Зараз Україна не в союзній державі, не член Митного союзу, вона взагалі ніхто, хіба що у неї стосунки з Росією кращі й більш тісні, ніж з Білоруссю, для якої російський газ більш дешевий. Тому, зрозуміло, що ці переговори будуть тривати вічно», — відзначив експерт. За його словами, Росія вже пішла на поступки, погодившись надати знижку для України на газ. «Український уряд нинішній, Президент — вони доторгувалися собі 100 доларів знижки на 1000 кубометрів, що, насправді, виходить значна сума. Там на весь термін дії 40 мільярдів доларів загальна сума знижок, якась божевільна абсолютно цифра виходить», — зауважив Алексашенко.

 

Експерт вважає, що під час переговорів президентів України та Росії на початку року у Харкові Україна вже домовилася про ціну на газ, вона влаштувала Київ та перегляду не підлягає. «Україна здобула собі більш дешевий газ. Якщо б вона оплачувала газ за контрактом, укладеним Юлією Тимошенко, то, звичайно, українська економіка стогнала б, вила, скрипіла, гальмувала, падала, розвалювалася. І це було очевидним, тому що умови контракту в той момент були абсолютно невигідними, вони не передбачали гнучкості цін — вони передбачали фіксовану високу ціну на російський газ, не враховуючи реалії ринку в Європі. Але домовленість — це завжди певне мистецтво ведення переговорів. Коли прийшов новий уряд, він мав розуміти, чого вони хочуть, як вони хочуть. І українські дипломати, ну, можливо, під впливом наших тісних обіймів вирішили: «Давайте базові контракти чіпати не будемо, а просто домовимося про знижку в ціні». Ну і домовилися», — підкреслив Алексашенко.

 

Читайте также по теме