ГолосUA
13:01 25/09/2009

Золотовалютні резерви України зменшилися на $10 мільярдів

Україна втратила за рік майже 10 мільярдів доларів обсягу міжнародних резервів Національного банку

Про це на прес-конференції заявив директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, передав кореспондент ГолосUA

За його даними, процес зменшення золовалютних резервів НБУ триває з серпня 2008 року, коли вони досягли найбільшого значення 38,0 млрд. доларів. У серпні цього року міжнародні резерви НБУ становили вже 28,8 млрд. доларів.

«Вони були б ще меншими, якби не надана МВФ позика на суму 16,5 млрд. дол. Внаслідок стрімкого скорочення цих резервів НБУ дедалі важче виходити на міжбанківський валютний ринок і підтримувати курс гривні. Крім того, погіршується структура зотовалютних резервів НБУ, хоча реальну інформацію щодо якості та складу банк приховує», — сказав Соскін.

Ймовірно, вважає експерт, активи, в яких НБУ тримає більшу частину цих резервів, а саме ті, що розміщенні в США, не мають достатньої ліквідності.

Соскін наголосив, що «відповідно, це створює проблеми щодо можливості НБУ гарантувати стабільний курс гривні, вже не кажучи, щоб його зміцнити».

Експерт переконаний, що взимку втрати стануть ще більш вагомішими.

«Критичною межею для НБУ буде зменшення резервів до 20 млрд. доларів Можливо, це саме такий розвиток подій на тлі зростання зовнішнього валового, насамперед, державного боргу України», — вважає експерт.

О.Оснач

 

Читайте также по теме