ГолосUA
08:46 12/08/2009

Зростання економіки в цьому році неможливе – екс-міністр фінансів

Зростання економіки в 2009 році неможливе. Про це в ефірі «Радіо-ера» заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

«Не може бути економічного росту цього року. Не може однозначно, якщо порівнювати професійно. Може лише уповільнюватись падіння», — наголосив він.

За його словами, сьогодні українське ВВП знаходиться на рівні 2003 року.

«Кінець року буде трошки кращий, ніж початок, показники третього кварталу будуть кращими за перший», — зауважив він.

На думку фінансиста, виконання бюджету на 2009 рік «нереальне».

«Дива відбутися не може – бюджет розрахований на зростання, а відбувається падіння. Такий бюджет не може бути виконано. За підсумками обох кварталів бюджет виконано на 86% — іншого і бути не могло, а для того, щоб виконувати показники бюджету треба мати 99%», — підкреслив В. Пинзеник.

Водночас фінансист заявив, що проблема не в самому бюджеті.

«Треба розбирати причини, які його розбалансовують. Якщо не приймаються ті рішення, наслідком яких є збалансованість бюджету, то сам перегляд нічого не змінить. Можна домалювати цифри, але це нічого не змінить. Прийняттю бюджету повинна передувати низка рішень», — пояснив він.

Також В. Пинзеник назвав «безпрецедентним рішення МВФ надати кредит уряду, а не НБУ».

«МВФ створювався, як інститут, покликаний допомагати країнам, в яких виникають розриви в платіжному балансі або дірка в зовнішніх платежах. Тому отримувачем кредитів завжди був національний банк країн. Зараз МВФ зробив виняток з цих правил. І я вважаю, це привальний компроміс», — сказав екс-міністр.

А. Береза

 

Читайте также по теме