ГолосUA
07:59 24/07/2010

Зурабов не бачить політичного підтексту у візиті патріарха Кирила в Україну

Посол Росії в Україні Михайло Зурабов заявляє, що патріарх Московський і всієї Русі Кирил перебуває в Україні лише з пастирським візитом.

Про це повідомила прес-служба Товариства православних мирян України.

"Патріарх прибув на Україну з пастирським візитом. Я, при всіх своїх намаганнях, не можу розгледіти в цьому якийсь політичний підтекст, принаймні, я не бачу його тут", — сказав Зурабов.

"Що стосується контактів з офіційними особами, то ніякої надмірності або штучності в них немає. Коли приїжджає духовний лідер такого масштабу, подібні зустрічі є абсолютно природними і, я б навіть сказав, протокольними. А те, що Віктор Федорович Янукович запропонував зустрітися в Криму, щоб мати можливість поговорити з Патріархом у менш формальній обстановці, в цьому, я вважаю, також серйозний політичний підтекст відсутній", — сказав він.

Зурабов переконаний, “що стосується контактів з офіційними особами, то ніякої надмірності або штучності в них немає”.

"Нещодавно Україна, та й не тільки Україна, але і політичні лідери країн СНД проводили неформальний саміт в Криму і відзначали ювілей Віктора Федоровича. Це, безумовно, важлива дата в житті кожної людини — і я припускаю, що такий привід може бути однією з причин, чому Патріарх і Віктор Федорович Янукович зустрінуться в Криму", — відзначив дипломат.

"Якщо говорити про наступні пункти його програми — відвідування Дніпропетровська та Києва — мені здається, що Патріарх діє абсолютно в логіці тих рішень, які він прийняв до цього, номінувавши Київ як синодальну столицю", — додав він.

Посол переконаний, що “Патріарх діє абсолютно в логіці тих рішень, які він прийняв до цього, номінований Київ як синодальної столиці”.

"Київ, звичайно, грає величезну роль в житті всієї Русі. Це зосередження святинь, рівних яким на Руській землі просто немає. Говорячи Руська земля, я вкладаю в це поняття той зміст, який вкладався у поняття Русь нашими предками. Це наші історичні корені, історична колиска російської, слов’янської цивілізації, яка зародилася на Київській землі і пов’язана з хрещенням Русі великим князем Володимиром. Тому відвідування Києва, Києво-Печерської Лаври, богослужіння, які там відбудуться, мають надзвичайно важливе духовне значення для всіх тих, хто прибув з Москви — і для Патріарха в тому числі", — заявив Зурабов.

Як повідомлялося, предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирило перебуває в Україні з восьмиденним візитом. У рамках візиту він вже відвідав Одесу, заплановано також відвідання Дніпропетровська та Києва.

Сьогодні, 24 липня Янукович зустрінеться з прем’єр-міністром Російської Федерації Володимиром Путіним.

За матеріалами: Ліга />  

Читайте также по теме