ГолосUA
12:06 16/05/2010

Звуження повноважень ВСУ призведе до краху українського правосуддя — Онопенко

Зміна конституційних повноважень ВСУ, котра приведе до їх звуження, призведе до краху українського правосуддя, заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» голова Верховного суду України Василь Онопенко.

«Спроба змінити конституційний статус ВСУ шляхом істотного звуження його повноважень та утворення нових вищих спеціалізованих судів, без жодного перебільшення, фактично означатиме крах українського правосуддя. І президент як гарант додержання Конституції, прав і свобод людини має це враховувати», — заявив голова ВСУ.

При тому він підкреслив, що ВСУ на даний момент забезпечує виконання ряду життєво важливих функцій судової влади, які на даний моент неможливо перекласти на жодний інший суд в Україні.

«Безумовно, ВСУ не позбавлений вад і навіть помилок. Але візьму на себе відповідальність заявити, що законність і правопорядок у державі підтримуються значною мірою саме завдяки його діяльності. Забезпечення єдності судової практики, однакового застосування всіма судами законів, орієнтування судів на правильне вирішення справ певних категорій — цих функцій у загальнодержавному масштабі не виконає жоден інший суд», — певен Онопенко.

У якості невдалого прикладу реформ у судовій системі він навів законопроект, яким суб’єкти господарювання позбавляються права оскаржувати рішення у господарських справах до ВСУ.

«Суть пропозицій ініціаторів таких змін зрозуміла: замкнути вирішення цих справ на рівні ВГСУ, який, напевно, простіше контролювати і на який легше впливати. Їх не цікавить, якою стане після цього судова практика у господарських справах. А я вам скажу — це буде розгул суддівського свавілля. Бо навіть сьогодні надто багато, як на мене, рішень ВГСУ визнаються ВСУ незаконними та необґрунтованими», — заявив голова ВСУ.

 

Читайте также по теме