А з газом було б тепліше

Київ, 6 січня, 18:00… на вулиці поки що холодно (мінус 16 за Цельсієм)… /> Проте для українських чиновників-енергетиків сьогоднішній день обіцяв бути дуже гарячим.
 

Почалося все з ранкової інформації-попередження: “Газпром” знижує поставки газу для європейських споживачів на 65,3 млн. куб. м на добу — до 221,8 млн. куб. м на добу. У відповідь “Нафтогаз” із 4-х існуючих пунктів входу російського транзитного газу на територію України (ГВС Суджа, ГВС Валуйки, ГВС Писарівка і ГВС Сохранівка) Нафтогаз залишив в дії лише одну ГВС Суджа.
“Газпром”, в свою чергу, прокоментував дії “Нафтогазу”, як “безвідповідальну поведінку”.
 

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, перебуваючи в Лондоні, заявив, що причин для того, щоб звинувачувати Росію в скороченні поставок газу, не існує. Він також висловив сподівання, що така ситуація довго не триватиме, і закликав Євросоюз розглянути можливість застосування юридичних санкцій по відношенню до України.
 
Україна, Київ. 10:00 У Секретаріаті Президента відбулася зустріч українських посадовців (першого заступника голови Секретаріату Президента Олександра Шлапака, заступника голови Ради національної безпеки та оборони Юрія Продана, голови НАК “Нафтогазу України” Олега Дубини) з делегацією Європейської комісії (міністром чеської промисловості та торгівлі Мартіном Ріманом, Уповноваженим Чеської Республіки з питань енергетичної безпеки Вацлавом Бартушкою, генеральним директором Генеральної директорії з питань торгівлі та енергетики Матіасом Рюетом), яка прибула до Києва для опрацювання питань співпраці у газовій сфері. Під час зустрічі члени комісії, за словами Олега Дубини, отримали всі необхідні матеріали для “вивчення ситуації із переговорним процесом”
 

Україна, Київ 12:00 “Ми звернулися до представників ЄС стати між нами і Росією”, – заявив голова правління “Нафтогазу” Олег Дубина під час брифінгу після зустрічі з делегацією Європейської Комісії, пояснивши, що Україна наполягає на залученні до газових переговорів із Росією Євросоюзу як третьої сторони. За словами посадовця, міністр промисловості і торгівлі Чехії Мартін Ріман запевнив українську сторону, що звернеться до прем`єр-міністра Чехії з проханням провести зустріч з керівництвом Європейської комісії та керівництвом України та Російської Федерації для врегулювання питання постачань російського газу через територію України.
 

Олег Дубина також повідомив, що “Газпром” продовжує знижувати обсяги поставок газу. За його словами, сьогодні станом на 12 годину експорт російського газу через територію України склав 72 млн. куб м. газу на добу, тоді як о 6 ранку показник ще становив 92 млн. кубометрів на добу, а вчора 262 млн. кубометрів.
 

Чехія. 13:00 Чеська сторона не змусила себе довго чекати і спільно з Єврокомісією зробила заяву з вимогою негайного відновлення постачання газу: “Чеське головування в ЄС та Єврокомісія вимагають негайно відновити постачання газу до ЄС, а також відновлення двома сторонами переговорів з метою остаточного врегулювання їхньої двосторонньої комерційної суперечки. Така ситуація є повністю неприйнятною” — зазначалось у заяві. Чеське президентство також пообіцяло інтенсифікувати діалог з обома сторонами. Пізніше текст заяви підтримали Великобританія і Швейцарія.

Україна, Київ 14:00 Українська сторона в особі Президента Віктора Ющенка “поскаржилася” Європейському Союзу на “Газпром”. Президент надіслав телеграми керівництву ЄС, а також керівникам європейських держав – споживачів російського газу, в яких повідомив про скорочення постачання газу в Україну “Газпромом” для подальшого транзиту європейським споживачам.
 

Україна, Київ 16:30 Голова НАК “Нафтогаз України” Олег Дубина, під час чергової прес-конференції повідомив, що "Газпром" скоротив поставки природного газу для країн Європи ще на 15 млн. куб. м до 58 куб. м на добу.
Крім того, керівництво "Нафтогазу" провело зустріч із послами США, Японії, Німеччини, Великобританії, Польщі і Румунії, під час якої їх було проінформовано про нинішню ситуацію. "Сподіваємося, що переконали наших партнерів у тому, що Україна повністю виконує свої зобов’язання з транзиту газу" — заявив О.Дубина.
 

Така інформаційна війна між Україною і Росією триває вже декілька днів. До інформаційних баталій час від часу залучаються і країни ЄС. Чим і коли це все закінчиться?
 

“Від самого початку завданням «Газпрому» було не укладати угоду із «Нафтогазом», а призвести ситуацію із газопостачанням до такого стану” — висловив думку незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут. “Тих трьох днів перед Новим роком, які по десять годин Олег Дубина просиджував в кабінеті у Олексія Міллера, було більш ніж достатньо для підписання майже узгодженого контракту”, — зазначив експерт.
 

За його словами, Росія наразі має власну проблему з постачанням газу у власній холодній країні: адже росіяни не домовилися з туркменами, і тепер мають дефіцит власного газу, і для відволікання уваги використовується проблеми України, щоб підкорити всю газоенергетичну сферу російському монополісту.
 

“До того ж, існує великий дефіцит виручки в 2009 році через зниження цін — «Газпром» втрачає $20 млрд, тому «Газпром» шукає кошти на пострадянському просторі. А Україна №1 по споживанню газу. Відповідь напрошується сама собою”,-пояснив Олександр Нарбут.
 

Тим часом, директор енергетичних програм Українського центру економічних i політичних досліджень iм. О. Разумкова Володимир Саприкін вважає, що найімовірнішим варіантом розвитку подій все ж-таки досягнення домовленостей російської та української сторін. “Росія не зможе постійно зменшувати транзит газу, оскільки його треба комусь продавати, а через Україну до Європи надходить 75% російського газу. Тому такий варіант співпраці найвигідніший” — вважає експерт.
 

На думку директора енергетичних програм центру «Номос» Михайла Гончара, Росія почала у тестовому режимі випробовувати на Україні та ЄС технологію ведення енергетичних війн, обмеживши вночі газопостачання для Євросоюзу.
 

“ЄС поки що осмислює всю ситуацію, яка склалася, і результати цього осмислення ми побачимо досить скоро” — припустив експерт.
Він запевнив також, що Росія та Європа не зможуть обійтися без газотранспортної системи України. Оскільки існує ще два газопровідні шляхи — Ямал Європа (через Білорусь та Польщу) та «Блакитний потік» (через Чорне море), але їх сумарної потужності не вистачить, щоб транзитувати весь необхідний газ. Разом вони можуть поставити до Європи лише 41 млрд. кубометрів газу на рік, в той час як через Україну блакитне паливо проходить у кількості майже 120 мільярдів куб. м.

Зараз на вулиці -20 (за Цельсієм) а температура газових відносин між Україною і Росією вже зашкалює. Проте свято Різдва сторони вирішили відсвяткувати без взаємних звинувачень і відклали остаточне вирішення питання на 8 січня. В четвер Олег Дубина пообіцяв зустрітися з керівництвом Газпрому і в той же час Європарламент розглядатиме питання газових відносин за участю української делегації.

 

Читайте также по теме