Бідний рай для багатіїв

Україна — одна з країн, яка найбільше потерпіла від світової фінансової кризи, економіка якої зараз повністю залежить від міжнародних кредитів, політична ситуація якої за всі роки незалежності не була стабільною, значна частина населення якої перебуває за межею бідності…. Водночас український мільярдер Рінат Ахметов посів 24 місце у списку найбагатших людей світу, залишивши позаду представника Японії, Китаю, Росії та інших. А загальної суми активів першої сотні українських багатіїв вистачило б, щоб покрити всі витрати у міністерстві охорони здоров`я, освіти, спорту, медицини та на річний бюджет Грузії…. Та попри це Україна залишається країною третього світу в очах суспільства.

Журнал "Корреспондент" вп’яте опублікував рейтинг найбагатших українців. Тих, хто незважаючи на кризу, що вирує в світі, зуміли подвоїти, а в деяких випадках і потроїти свій капітал. Головний підсумок минулого фінансового року — найзаможніші українці вистояли в суворі дні економічної та політичної кризи, більше того примножили свої багатства. Правда, без жертв не обійшлося. Частина мільйонерів залишили вищу лігу вітчизняного капіталізму. Наприклад — Андрій Охлопков, власник горілчаної компанії Союз Віктан. Частина до цього часу не зуміла оговтатися від завданого кризою удару і втратила левову частку в бізнесі — мова про Сергія Таруту, Олега Мкртчана і Віталія Гайдука — корпорація “Індустріальний Союз Донбасу”. 

Першим і неповторним уже третій рік поспіль залишається Рінат Ахметов. В його активах 17,8 мільярда доларів. Він як і раніше, найбагатша людина СНД. Причому, наш співвітчизник, обігнав найбагатшого росіянина вже на $ 2 млрд, що є фінансовим рекордом останніх років донецького підприємця. Окрім того до міжнародного рейтингу багачів планети від України може потрапити також лише Рінат Ахметов. Його фінансовий стан достатній, аби посісти там 24 місце. У порівняні з бізнес-імперією Ріната Ахметова навіть, “тигри” Південно-Східної Азії виглядають кошенятами. З капіталом у 17,8 млрд. донецький підприємець багатший за найбагатшого китайця, австралійця, таїландця, філіппінця разом узятих. Також його активи удвічі дорожчі, аніж сумарні активи найбагатшого жителя Японії та Південної Кореї. Якщо порівнювати його з багатіями Латинської Америки, то Ахметов опинився б на третій сходинці, а на “чорному континенті”, тобто в Африці, був би першим. Серед європейських багатіїв Рінат Ахметов посів би 9 місце, а серед мільярдерів Північної Америки він фінішував би 10. 

Слідом за українським "Рокфеллером" йде фінансово-промислова група, відома під назвою “Приват”, яка під час кризи потроїла свій капітал. Ця група, до якої входять Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов і Олексій Мартинов — встановила рекорд України за темпами зростання вартості активів. 

Сенсація року — Олексій Вадатурський. Його агрохолдинг “Нібулон” оцінений у суму понад $1 млрд. Він не просто найбагатший зернотрейдер країни, але і найактивніший інвестор галузі навіть у період кризи. Практично всі активи в агробізнесі за час світового фінансового колапсу суттєво подорожчали. Сільське господарство України перетворюється на локомотив вітчизняної економіки. "У цілому крах українських промисловців і підприємців закономірний. Адже своїм вибуховим зростанням напередодні кризи вони були зобов’язані напливу кредитів із Заходу і сприятливим цінам на метали, — заявив головний редактор журналу “Корреспондент” Віталій Сич. — Активи бізнесменів у країнах, які прихильні до стратегії поступового, але стійкого зростання, потерпіли набагато менше ". 

Серед промовистих фактів рейтингу ТОП-100 найбагатших українців 2010 те, що вперше в списку найбагатших людей країни опинився шеф спецслужби — голова Служби безпеки України Валерій Хорошковський, у якого 804 мільйони доларів і 14-е місце.

15-е місце зі статком 797 доларів мільйонів за Олександром Ярославським. Мер Києва Леонід Черновецький з капіталом в 776 мільйонів доларів теж потрапив до першої двадцятки — 16 місце. Замикає двадцятку Володимир Бойко, директор Маріупольського металургійного комбінату ім.Ілліча, у якого нарахували 589 мільйонів доларів. /> Віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко, статок якого оцінений в 566 мільйонів доларів, на 21-му місці. 28-е місце посів Таріел Васадзе (390 мільйонів доларів), 29-те — Петро Порошенко (384 мільйони доларів), 33-є — Дмитро Фірташ (354 мільйони доларів), 35-те — Василь Хмельницький (340 мільйонів доларів), 36-те — Григорій та Ігор Суркіси (314 мільйонів доларів), 42-е — Сергій та Олександр Буряки (261 мільйон доларів), 47-ме — Володимир Константинов (246 мільйонів доларів) 48-ме — Борис Колесніков (231 мільйон доларів), 49-те — Олександр Фельдман (215 мільйонів доларів), 64-те Андрій і Сергій Клюєви (100 мільйонів доларів), 90-те — Богдан Губський (40 мільйонів доларів), 96-те — Василь Горбаль (33 мільйони доларів).

Колективний гаманець “золотої сотні” України складає — $ 66,5 млрд. Причому $62,9 млрд з них припадають на перші 50 місць. За рівнем капіталізації український бізнес повернувся до 2007 року, коли сумарні статки першої півсотні було приблизно такими ж. Правда, до рекорду 2008 року, коли ТОП-50 разом коштували $112 800 000 000, поки далеко навіть всій “сотні”. І вже тим більше далеко до сотні найбагатших росіян. За підрахунками “Forbes”, у 2010-му сумарні статки 100 найбагатших росіян становило $297 млрд. Усього в Росії 62 мільярдери, в Україні — 12. Вхідний квиток в російську “сотню” коштує $700 млн, в українську — $30 млн. 

Втім для простого українського населення це не надто втішний факт, адже у руках цих людей — найбільш ласі шматки української економіки і не тільки її. 13 людей зі списку володіють солідними активами за кордоном. Їм же належить вітчизняна металургія і вся гірничо-збагачувальна галузь — основа експорту країни. Кожен п’ятий з “сотні” — власник великого агрохолдингу. Цікаво й те, що у першій сотні чимало представників влади, яка за словами експертів нерозлучно злилась із бізнесом. 

Серед жінок у списку лише три: горілчана магнатка Ольга Нечитайло-Риджок, генеральний директор фармацевтичної кампанії Філя Жебрівська та керівник інвестиційної кампанії Оксана Елманова.Також український список "товстосумів" відрізнається від інших рекордною кількістю молодих багатіїв. Одна третина списку молодша 45 років. Якщо порівнювати це із європейським списком, то там лише одна людина не досягла 45-річного віку. Харктерно, що українські олігархи розбагатіли не на виготовленні кінцевого продукту, а на експорті сировини та металургійних напівфабрикатів. Це суттєво відрізняє нас від європейців, які заробили свої капітали на власних ідеях. Приміром, найбагатший італієць вигадав шоколадне яйце з іграшкою в середині, найбагатший данець заробив мільярди на дитячих конструкторах.

Цікаво, що український список є досить своєрідним, оскільки значна частина "товстосумів" приховує свої доходи і показники у рейтингу можуть рости і рости.

 

Читайте также по теме