«Брудний старт», або перший день передвиборної кампанії у парламенті

Ситуація з нібито розбещенням депутатами дітей в «Артеку» стала справжньою інформаційною бомбою, кинутою Партією регіонів перед самим стартом президентської кампанії. Та, здається, це лише початок «війни компроматів», неконтрольованої й нещадної у своїй розгнузданості та чорноті. Вже у понеділок за звинувачення у педофілії своїх депутатів БЮТ озвучив «відповідь-закид», і стосувався цей компромат головного «регіонала» – Віктора Януковича.

Депутати-канібали, терористи і «злодії в законі»…

Погоджувальна рада у Верховній Раді, як і очікувалось, розпочалася з обговорення ситуації в «Артеці». Представники фракції Партії регіонів завзято почали наполягати розглянути це одразу після питання про підвищення соцстандартів. Натомість у БЮТ стосовно першої пропозиції відмовчалися, а от другу енергійно підтримали. Зокрема, заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін запропонував у вівторок розглянути законопроект про скасування депутатської недоторканності.

За його словами, нічого не заважає парламенту першим питанням розглянути це питання і почати позбавляти народних депутатів недоторканності. На думку Кожем’якіна, з огляду на скандал навколо «Артеку», може статися так, що під час виборчої кампанії «з’являться народні депутати-канібали, терористи і «злодії в законі». Він також наголосив, що діти, які потерпіли внаслідок цього скандалу, їхні батьки і народні депутати під час розслідування справи мають перебувати в рівних умовах. 

Дуже емоційно підтримав цю ідею й депутат від БЮТ Сергій Терьохін, ім’я якого фігурує серед прізвищ народних депутатів, які нібито мають причетність до зґвалтування дітей у Міжнародному дитячому центрі «Артек». Депутат наголосив на тому, що парламент має розібратися з «цією мерзенною провокацією», і заявив про необхідність одним з перших питань розглянути у Верховній Раді законопроект щодо скасування депутатської недоторканності. Він запропонував заслухати у парламенті представника Міністерства внутрішніх справ або Генеральної прокуратури та створити тимчасову спеціальну комісію з цього питання.

Депутат також наголосив на необхідності якнайшвидшого розгляду парламентом законопроекту щодо примусової хімічної кастрації педофілів (!) та посилення кримінальної відповідальності аж до пожиттєвого ув’язнення «для ось таких товаришів». Водночас Сергій Терьохін вважає, що потрібно посилити відповідальність і для тих, хто дає «наперед неправдиві свідчення та інформацію про скоєння злочину». «Бо, з одного боку, людина буде пожиттєво сидіти кастрованою, а з іншого боку, ті, які дають неправдиві свідчення або неправдиво затівають кримінальну справу, будуть покарані лише на шість місяців», — пояснив він. За словами депутата, у такій ситуації ті, хто неправдиво свідчать, мають нести відповідальність за тією ж статтею, за якою звинувачується людина у неправдивих свідченнях.

«Чорна мітка» для Януковича від БЮТ 

Після таких «кровожерливих» пропозицій народних обранців на журналістів чекав ще один «інформаційний сюрприз». «Бютівець» Сергій Соболєв заявив про свою ініціативу створити Тимчасову слідчу комісію щодо вивчення інформації про… ймовірність третьої судимості «біло-блакитного лідера» Віктора Януковича. «Я надіслав листи керівникам усіх фракцій, щоб у п’ятиденний термін вони запропонували свої кандидатури до ТСК, яка має зайнятися цим питанням», — сказав Соболєв.

Ніби виправдовуючись, депутат пояснив, що вдатися до таких заходів його спонукала озвучена раніше народним депутатом Григорієм Омельченком інформація про «третю судимість Віктора Януковича за згвалтування жінки і жорстоке її побиття групою осіб». При цьому Соболєв додав, що ця інформація була надана Верховній Раді і Генеральній прокуратурі. «Однак, мною отримана достовірна інформація, ніякого розслідування цих фактів не відбувалося», — наголосив він.

Відповідаючи на запитання журналістів чи інформація про нібито причетність до злочинів Віктора Януковича з’явилася у відповідь на так звану «артеківську справу», Сергій Соболєв впевнено відповів: «Ні, інформація спливає зараз, тому що пройшло кілька років, але розслідування не було проведено. Ми не маємо жодного факту, який би спростував або підтвердив це». Окрім того, зазначив «бютівець», йому відомо, що народні депутати, які нібито причетні до «артеківської справи», проводили власне розслідування з питання третьої судимості Януковича… «Тому немає нічого дивного, що ці речі збіглися. Я хотів би, щоб ця інформація була оприлюднена і розслідувана. І саме в цьому полягає логіка мого звернення», — пояснив він.

Зачудовані новим «інформаційним приводом» журналісти кілька хвилин намагалися зрозуміти, «що це було». А потім жваво почали обговорювати нову порцію «компромату». «І це лише початок, перший день…», — похмуро сказав хтось з колег, очевидно маючи на увазі перший день старту офіційної передвиборчої кампанії глави держави.

Парламентська трибуна як заручник «компроматних баталій»

 У вівторок парламент в першу чергу має розглянути підвищення соціальних стандартів. Навряд чи ця ініціатива набере необхідні 226 голосів і навряд чи фракція Партії регіонів заблокує знову парламентську трибуну. Адже тепер у «регіоналів» є новий інформаційний привід – «обговорення справи про насильство над дітьми в «Артеці», який, звичайно ж, буде використаний як засіб «очорнення» супротивника під прикриттям бажання встановити істину. 

Прикро, але, здається, на Україну чекає політичне шоу, в якому цинізм і зухвалість витіснятиме будь-який здоровий глузд. Бо хіба варто сподіватися на об’єктивне розслідування такої серйозної справи, в якій ще до його початку називаються десятки відомих імен, щодня «зливаються» у ЗМІ брудні подробиці «слідства», а політики займаються лише «зароблянням» на чужому горі «рейтингових балів»?! Якщо так і далі піде і народні обранці не втомлюватимуться щотижня витягувати на світ Божий брудні «сенсації», то ця виборча кампанія ризикує стати найбруднішою за всю історію незалежної України, «переплюнувши» навіть події 2004 року…

Чи приєднаються до цієї гри «без правил» інші політичні сили – буде зрозуміло вже незабаром. Та поки що очевидно одне, передвиборна президентська кампанія сезону 2009-2010 буде вестися не на життя і навіть не на виживання… Адже заради омріяного президентського крісла деякі наші політики не погребують нічим…

 

Читайте также по теме