Чергова реформа «з гарячки»

Вже більше двох тижнів минуло з того часу, як український уряд обіцяв обмежити продаж ліків у аптеках без рецептів. Вперше про цю ініціативу заговорив перший віце-прем’єр Олександр Турчинов, нібито з метою заборонити продаж без рецептів хоча б ліків від грипу. Пізніше ініціативу підтримала Прем’єр-міністр України. За її словами, ця міра була покликана припинити “безконтрольне вживання населенням небезпечних препаратів, які призводять до побічних наслідків, а часом і летальних випадків». На підтвердження цих намірів Головний санітарний лікар країни Олександр Біловол після засідання уряду запевнив, що рішення прийняте. Проте, віз і нині там.

В Україні і надалі більша половина з офіційно зареєстрованих ліків продовжує продаватися без рецептів. Фармацевтичне лобі продовжує процвітати і якщо в інших країнах люди страждають він неправильно встановлених діагнозів, то в Україні від неправильного лікування, призначеного людьми без відповідної освіти, тобто фармацевтами, які до того ж мають корисливий інтерес у продажу окремих, часто нових, малоперевірених, але найбільш дорогих препаратів.

Виправити ситуацію ще у 2005 році намагався міністр охорони здоров’я Микола Поліщук, який пропонував закон, яким близько 60% ліків країні продавалися б за рецептами. Але, якщо в Росії дві причини для негараздів – дурні та дороги, то в нас одна – перманентна зміна влади. Швидка зміна уряду призвела до того, що новий керівник відомства Юрій Поляченко повернув закон на доопрацювання, внаслідок чого саме за керівництва цього міністра, як стверджують фахівці, в країні процвітало безконтрольне поширення «Трамадолу» та його аналогів. Доопрацювати закон Поляченко не встиг, бо його замінив Юрій Гайдаєв, якого кореспондент “ГолосUA” і попросив прокоментувати ініціативу уряду.

«Ідея не нова і прекрасна за своєю суттю. В жодній європейській країні навіть ліки від головного болю не купиш без рецепта, і це правильно», — наголосив екс-міністр. Водночас, на його думку, для впровадження відповідного рішення в життя необхідне внесення змін до законодавства та посилення фінансування всієї галузі мінімум до 5% ВВП. «На жаль, в нас всі реформи ініціюються «з гарячки», що не тільки не приносить користі, а й часто шкодить», — відзначив Ю. Гайдаєв.

Одне слово, ініціатива, яка мала б покращити життя та здоров’я українців так і залишилась ініціативою. Перелік рецептурних препаратів, який сьогодні в Україні є найкоротшим не тільки в Європі, а й серед країн СНД, і становить трохи більше половини всіх медичних препаратів, не був розширений жодним з міністрів в силу різних причин. Скажімо, у Росії та Білорусії тільки 20% від усіх зареєстрованих ліків продаються на розсуд фармацевта та покупця.

Фармацевти, звичайно, проти такої ініціативи. Вони стверджують, що це призведе до колосальних черг в поліклініках, масового незадоволення населення та поширенню корупції, оскільки, мовляв, державні органи перевірки «зніматимуть» штрафи з аптек, які порушують рішення уряду. Натомість, фахівці стверджують, що не тільки антибіотики, наркотичні та противірусні препарати повинні продаватися за рецептом, а навіть протизаплідні гормональні контрацептиви та інше.

Зрозуміло, що під відповідне рішення повинні бути виділені кошти — на друк рецептурних бланків, підготовку кадрів до збільшеного напливу пацієнтів, вирішення питання з хронічно хворими та старими людьми, але чи може це бути рівноцінною платою за здоров’я цілої нації, яка з подачі нав’язливої реклами є одним з лідерів у Європі за споживанням ліків.

Є й інша сторона справи — наша звичка доводити все до абсурду. Зважаючи на неї може так статися, що внаслідок “належного“ виконання урядового рішення без рецепта не вдасться купити навіть простого “Цитрамона”, якщо, скажімо, заболить голова. Це буде на руку лише тим, кому заборона безрецептного продажу ліків заважитиме займатися своєю комерцією.

Втім, очевидно, фармацевтам та захисникам цього бізнесу не варто турбуватися. Схоже, озвучена ініціатива уряду, так само як і ініціатива заборони зовнішньої реклами ліків, буде реалізована настільки, наскільки свого часу і обіцянка забезпечити наявність марлевих масок та хоча б «Оксолінової мазі» в усіх аптеках країни.

За два тижні, протягом яких вже мало б діяти рішення уряду про обмеження продажу ліків без рецептів, українські аптеки, за різними підрахунками, заробили близько 2 мільярдів доларів… В середньому ж українці до епідемії грипу витрачали на ліки близько 1,5 мільярди гривень на місяць. За даними Генеральної прокуратури України щороку українці переплачують майже 1 мільярд гривень через необґрунтовано завищені ціни на медикаменти. Фармацевтична галузь стабільно в п’ятірці лідерів серед найбільш прибуткових та таких, що динамічно розвиваються, в Україні. Споживчий аптечний кошик українця щороку збільшується на 30–35%.

 

Читайте также по теме