Чергове засідання парламенту: знову вибори і податки

Про невизнання результатів місцевих виборів представники опозиції говорять вже давно. З тією різницею, що тепер ці вибори відбулися. Правда, спираючись на нове законодавство, що не передбачає механізму визнання виборів недійсними в Україні загалом, представники парламентської меншості під час засідання погоджувальної ради парламенту уточнили, що вимагають “повтору” у Львівській, Тернопільській та Київській областях. Голова Верховної Ради Володимир Литвин попри те, що висловив своє незадоволення перебігом виборів одразу ж додав, що такі заяви «не містять логічного змісту і відповідь на них проста – перевиборів не буде». Загалом же погоджувальна рада депутатів пройшла спокійно і доволі швидко – парламентарії домовились не розглядати проект Податкового кодексу на поточному пленарному тижні та не викликати до Верховної Ради у п’ятницю генерального прокурора, як того попередньо вимагали депутати від БЮТ.

«Внаслідок масштабних фальсифікацій, використання владою адмінресурсу було повністю спотворено волевиявлення наших громадян», — розпочав засідання погоджувальної ради керівників парламентських фракцій заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін. Депутат нагадав, що влада реєструвала списки нелегітимних регіональних організацій «Батьківщини», а потім, навіть попри рішення судів, не знімала їх з перегонів. «Внаслідок цього виборці, які підтримували партію «Батьківщина», були позбавленні права вибору», — зазначив Андрій Кожем'якін. І додав, що його політична сила зареєструвала постанову про невизнання результатів виборів дійсними у ряді областей. Окрім того, за словами «бютівця», фракція наполягає на включенні до порядку денного проекту постанови про створення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів блокування державними установами участі у виборчому процесі політичної опозиції.

Представники партії влади доволі спокійно поставились, а точніше сказати, взагалі ніяк не відреагували на заяви опонентів. Лише пізніше, після засідання голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов у коментарі кореспонденту “ГолосUA” саркастично уточнив, що «на істерики тих, хто програв» вони не зважають. «Краще в БЮТ подумали б про те, як не перешкоджати роботу та не блокувати трибуну у свій же день», — зауважив він, нагадавши, що регіонали залишають за парламентською меншістю «заповітну середу» та право викликати урядовців «на п’ятничний килим у парламент».

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, під час самого засідання, також не прокоментував ініціативу БЮТ. Однак, опісля на брифінгу із посмішкою зауважив, що «ми тут вже давно переливаємо із однієї склянки в іншу, а результатів жодних». «Мій прогноз простий — Верховна Рада не зможе прийняти таке рішення (щодо скасування результатів в деяких областях), враховуючи хоча б відсутність голосів», — сказав В.Литвин.

При цьому він наголосив, що питання скасування результатів виборів «політичне і відповідно до чинного законодавства результати за рішенням суддів можуть бути скасовані на окремих виборчих дільницям чи округах, але результати виборів неможливо скасувати в цілому».  

У тому, що вибори не будуть скасовані переконана і більшість експертів. Про безрезультатність «бютівської» ініціативи заявив голова КВУ Олександр Черненко. «Звісно оскарження будуть і ми про це заявляли, але навряд чи вони будуть ефективні», — резюмував він.

Податковий кодекс знову перенесли….

Горезвісний податковий кодекс, з яким не можуть розібратися ані у Верховній Раді, ані в уряді та незадоволення яким висловив навіть Президент України Віктор Янукович — знову не потрапив до порядку денного.

За словами спікера раніше передбачалося розглянути цей проект на поточному пленарному тижні, проте до законопроекту вже надійшло 4400 поправок і Комітет з питань податкової політики веде напружену роботу. «Після консультацій з Кабінетом міністрів та з Комітетом з питань податкової політики складається ситуація, що проект Податкового кодексу у другому читанні, скоріш за все, буде розглянутий 16 листопада», — підкреслив він.

У свою чергу, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив, що не можназволікати з розглядом цього проекту. «Його потрібно виносити в зал та ухвалювати рішення», — сказав він, вочевидь не узгодивши позицію із своїм однопартійцем, головою Комітету Верховної Ради з питань податкової політики Віталієм Хомутинником. А той зазначив, що при бажанні комітет буде готовий винести на розгляд у цей четвер 12 розділів проекту Податкового кодексу. Він нагадав, що всього проект містить 18 розділів, й інші можна було б розглянути наступного пленарного тижня, проте це ще більше ускладнить розгляд.

Опозиція в особі БЮТ підкреслила, що розгляд такого важливого документа не можна постійно відкладати. «А коли ж ми тоді розглянемо бюджет, — запитала депутат від БЮТ Наталія Королевська. – Якщо ми тільки на наступному пленарному тижні розглянемо Податковий кодекс у першому читанні, то бюджет можемо і не ухвалити до Нового року». /> За її розрахунками у разі прийняття Податкового кодексу 16 листопада, цей документ буде опублікований не раніше 1 грудня. Навіть якщо у Верховній Раді буде прийнятий «найласкавіший варіант Податкового кодексу», сотні тисяч бухгалтерів просто не встигнуть розібратися в документі, що нараховує онад 500 сторінок і привести у відповідність з ним господарську звітність.

Вона також заявила, що з 1 січня 2011 р. податкові органи отримають можливість штрафувати підприємства за порушення різко зміненого податкового законодавства. «Ціною поспішного і непродуманого прийняття Податкового кодексу буде посилення репресій контролюючих органів, дестабілізація роботи суб'єктів господарської діяльності, що негативно відіб'ється на й так ледве дихаючій економіці», — вваажає Н.Королевська
 

Читайте также по теме