Даниил Кляхин
15:29 07/11/2010

Червоний день календаря

 

size="2">День Великої Жовтневої соціалістичної революції в Росії, як і в Україні, вже кілька років офіційно не є святковим: влада викреслила його з переліку державних свят. Замість нього був впроваджений День народної єдності, 4 листопада, який є начебто святом усіх разом росіян та нікого конкретно водночас. Втім, 7 листопада 2010 року у Москві дійсно стало червоним. Й не лише через те, що він збігся із неділею: на одну з головних вулиць російської столиці, Тверську, вийшло так багато людей із кумачевими прапорами та транспарантами, що центр Москви пофарбувався у червоні кольори. 

 

size="2">Напередодні організатори святкової демонстрації, Комуністична партія Російської Федерації, отримали дозвіл на участь у заходах 30 тисяч осіб. Втім, як стверджують комуністи, для участі у ході та мітингу прийшли близько 50 тисяч чоловік – з Москви та багатьох інших російських міст. КПРФ вирішила проводити акцію під лозунгами Жовтня 1917 року: «Землю – селянам!», «Заводи – робітникам!», «Хліб – голодним!», «Владу – Радам!». Але до них додали нові, актуальні для сьогодення: «Олігархів – на звалище історії!», «Корупціонерів та бандитів – за грати!», «Зупинити руйнівні реформи Збройних Сил!», «Навести лад у охороні здоров’я та освіті!». Багато людей прийшли із портретами Леніна та Сталіна, саморобними транспарантами.

 

size="2">Окрім комуністів, в демонстрації брали участь представники профспілкових, ветеранських, офіцерських, жіночих, молодіжних комуністичних та антифашистських організацій. Люди йшли Тверською вулицею під «Інтернаціонал», пісні військових років, скандували «Ленін! Партія» Комсомол!». Процесія розтягнулася на пару кілометрів — від Пушкінської площі до Большого театру, а сама площа перед театром, де мав відбутися мітинг, не змогла вмістити всіх бажаючих – організаторам довелося просити міліціонерів, які оточили майдан, трохи «посунутися».

 

size="2">До речі, напередодні президент РФ Дмитро Медведєв наклав вето на ухвалений Державною думою Росії закон, який суттєво обмежував би права росіян на проведення масових акцій та зібрань. Й таке рішення глави держави стало чи не єдиним, яке підтримали російські комуністи. У виступах на мітингу лунала критика на адресу російського президента Дмитра Медведєва, голови уряду Володимира Путіна та інших можновладців – за розвал сільського господарства, за намагання вступити у СОТ та знищити у такій спосіб вітчизняного виробника, за реформування армії, яке тільки зашкодило збройним силам, за намагання зблизитися із НАТО, за катастрофічний стан російської науки, освіти та медицини. Водночас на мітингу лідер КПРФ Геннадій Зюганов оголосив, що Компартія ініціює всеросійський референдум з ключових питань державного устрою; одним з питань на ньому має стати повернення у державну власність стратегічних російських підприємств та родовищ корисних копалин.

 

size="2">Після мітингу делегація представників Компартії та громадських організацій поклали квіти до мавзолею Леніна на Красній площі, могил Сталіна та інших радянських керівників біля кремлівської стіни.

Читайте также по теме