Мая Заховайко
09:37 05/06/2009

Чи наступить коаліційне «завтра»?

Вже кілька днів поспіль сесійний ранок у парламенті розпочинається жвавим обговоренням в кулуарах можливого створення «з хвилини на хвилину» коаліції ПРіБЮТ, і щоразу сенсаційне «сьогодні» відкладається на непевне «завтра». «Годують» такими обіцянками журналістів, перш за все, депутати від Партії регіонів, натомість «БЮТівці» як партизани відмовчуються», «НУ-НСівці» як завжди висловлюють кілька позицій (залежно від приналежності до певної «депутатської групи»), а Блок Литвина, якщо вірити його лідеру, «не в процесі»… 

Обіцянки-цяцянки…

От і в четвер «регіонали» не були оригінальними. Ще до початку засідання, заступник голови «біло-блакитних» Олександр Єфремов вкотре спрогнозував створення коаліції між ПР та БЮТ до вечора цього дня. «Можливо, сьогодні до кінця дня будуть ухвалені якісь рішення по створенню коаліції, але пізно вночі», — зазначив він на бігу із загадковою посмішкою Джоконди. 

Щоправда журналісти не дуже повірили черговій розмитій обіцянці «регіонала», проте охочих «спікерів» підтвердити чи спростувати цю інформацію в кулуарах не було досить довго. Нарешті представник БЮТ Сергій Міщенко обережно натякнув, що питання створення так званої «ширки», можливо, розглядатиметься у п”ятницю на засіданні фракції, одразу зауваживши, що це поки що не точно і остаточне рішення ухвалюють лідери БЮТ. 

Натомість «литвинівець» Олег Зарубінський досить агресивно відреагував на запитання журналістів, чи «вже все готово»: «Ще вчора з’явилася інформація, що угода між БЮТ і ПР вже підписана… І я думаю, що справді є велика вірогідність, що така угода вже справді парафована. Але що стосується підписання цього документа сьогодні вночі, як говорять деякі депутати, то ми виступаємо проти цього. Ми виступаємо проти кулуарних, нічних підписань», — сказав він.

Можливо, пана Олега не попередили, але вже за кілька годин Володимир Литвин фактично дав своє «благословення» на створення ПРіБЮТ в інтерв’ю журналістам. За словами голови ВР, переговори про можливість існування нового складу коаліції, звичайно, ведуться. При цьому він не заперечив, що з даного приводу зустрічається як з Прем`єр-міністром Юлією Тимошенко, так і з лідером фракції Партії регіонів Віктором Януковичем. Литвин зауважив, що на сьогодні йдеться про або створення нової коаліції, або про розширення існуючої. «Я є прихильником того, щоб була розширена коаліція», — повідав він.

За словами спікера, якби до розширеної коаліції увійшли усі п’ять фракцій, то це було б ідеалом, але фракція КПУ, за його оцінкою, завжди є стійкою опозицією. «Тому я у даному разі говорю про чотири фракції», — сказав Володимир Литвин. Голова ВР також відхрестився від участі у напрацюванні документів щодо можливості створення нового варіанту коаліції. Перевірити це наразі дуже важко, але, мабуть, «своє місце» у новому союзі Литвину таки пообіцяли, адже ще донедавна він категорично виступав проти подібних «переворотів»…

Камінь спотикання ПРіБЮТ

Цілком очевидно, що між можливими союзниками виникло чимало протиріч і суперечок, адже якби їх не було, «мега-коаліція» спокійно народилася б ще восени минулого року. І якщо тоді каменем спотикання стало прем’єрське крісло, то наразі ним стала конституційна реформа. Це в кулуарах підтвердила депутат від ПР Ганна Герман. І хоча вона запевнила, що рішення про створення нової коаліції «вже визріло» проте визнала, що потрібно ще «продискутувати» деякі деталі. Відповідаючи на логічне запитання журналістів, які саме «дрібниці» залишилося обговорити учасникам переговорів, депутат відзначила, що це — питання виборів Президента, а саме способу його обрання – в парламенті чи всенародно.

Трохи згодом стало відомо, що «регіонали», як і «бютівцві», вирішили відкласти засідання своєї фракції, яке планувалося провести ввечері. «Ми зараз думаємо про те, що треба перенести засідання фракції, щоб взяти якусь паузу, ще раз подумати, ще раз все зважити і вийти з одним консолідованим рішенням. Можливо, нам потрібно кілька годин, можливо, доба. Я би пропонувала пережити Трійцю, піти до церкви, подумати. Походити з цими думками і вже у вівторок вийти і зробити якийсь рішучий крок», — зазначила Герман. Вона також додала, що відповідна пропозиція ще не обговорювалася з Віктором Януковичем, але висловила сподівання, що він підтримає депутатів.

Разом з тим, за її словами, рішення щодо перенесення засідання фракції не пов’язане з якимись суперечками між БЮТ і ПР щодо створення коаліції. «Там процес завершений, і ми бачимо шлях, який може бути дуже успішним. Але нам треба цих 5 хвилин тиші», — сказала вона. 

Якщо чесно, то не дуже віриться у суто «медитативно-релігійні» причини такого відтермінування, як і в те, що «процес завершено». Надто висока ціна створення цього «мега-тандему», як в прямому так і в переносному значенні. 

Кого налякає демарш УНП з недієздатної коаліції?

Не дрімали сьогодні у ВР і противники створення «ширки». Зокрема, депутати від Української народної партії пригрозили вийти з коаліції, якщо БЮТ і Партія регіонів внесуть на розгляд парламенту нову редакцію Конституції. Про це заявив лідер УНП, депутат від фракції НУ-НС Юрій Костенко. За його словами, вперше за останні роки політичний діалог між двома найбільшими парламентськими фракціями ведеться у закритому режимі, що «більше схоже на підготовку заколоту, а не нормальну підготовку коаліційних документів». 

Костенко висловив побоювання, що в разі створення ПРіБЮТ «українська олігархія стане господарем країни, отримавши повний контроль над парламентом та урядом». Окрім того, присоромив він «змовників», понад 80% громадян України негативно сприймають можливість обрання Президента України парламентом, а ідею прийняття нової Конституції підтримує лише 14% українців.

У разі, якщо Партія регіонів і БЮТ все-таки домовляться про створення «широкої коаліції» та внесення поправок до Конституції, керманич УНП пообіцяв ініціювати проведення всенародного референдуму з питання: "Чи погоджується український громадянин передати своє конституційне право обирати Президента Верховній Раді?", а також звернутися до Венеціанської комісії з проханням зробити юридичну експертизу пропонованих конституційних змін на відповідність нормам європейської демократії. 

Правління УНП вже вирішило відкликати своїх двох народних депутатів з парламентської більшості одразу після внесення БЮТ та ПР законопроекту змін до Конституції у Верховній Раді, а також пропонуватиме колегам із НУ-НС наслідувати приклад депутатів від УНП. 

Сумнівно, що ті, до кого звертався пан Костенко, дуже перейматимуться такими заявами, адже, якщо «змова» таки відбудеться, ніхто не зважатиме на відкликання кількох депутатів із коаліції, якої на той момент де-факто вже може й не існувати. Та не будемо забігати наперед, адже, як запевняють у своїх заявах-«мантрах» народні обранці з обох таборів, «переговори тривають і жодних документів поки що не підписано»…

 

Читайте также по теме