ГолосUA
18:12 17/11/2008

Чи оберуть депутати спікера?

Сьогодні найголовніше питання країни — криза, фінансова та економічна. Чи не головна допомога в її вирішенні — депутатські голоси у підтримку антикризових проектів.  /> Минулого четверга, разом зі зняттям з посади спікера Арсенія Яценюка, зникла і можливість приймати важливі рішення. 
Чи з’явиться така можливість на засіданні Верховної Ради найближчим часом?
На ці питання відповіли ті, від кого це залежатиме — народні депутати.

1. Чи буде обрано нового Голову Верховної Ради?
2. Хто має найбільші шанси?
3. Кого б саме ви хотіли бачити у кріслі спікера?

Ольга Боднар, БЮТ. 

1.Щось мені підказує, що навряд чи. По-перше, я почула заявку Джарти (Василь Джарта, член Партії регіонів — ред.) про те, що Партія регіонів готується до виборів, тому що це хоче зробити Президент. У мене взагалі закралися сумніви, що вони взагалі будуть обирати спікера. Їм байдуже, що треба приймати пакет якихсь соціальних та політичних законів, їм, Президенту, Партії регіонів, Блоку Литвина, саме головне зараз дестабілізувати парламент, зробити так, щоб президент був зараз одноособною легітимною особою у владі. І довести ситуацію до маразму, щоб врешті-решт вибори були неминучі.

2.Першим можливий Лавринович, другим — Литвин, третім — Іван Степанович Плющ.

3.Я? Себе! Я думаю, що я б тоді краще розібралася з ними. Думаю, що там потрібна жіноча рука.

Ганна Герман, Партія регіонів.

1.Все буде залежати від того, наскільки політичні сили, представлені у парламенті, відповідальні. Це тест на відповідальність для усіх політичних сил. Партія регіонів, наша фракція, готова завтра об’єднуватися з усіма, хто піде на таке об’єднання, для того, щоб був обраний спікер.

2.Я б хотіла бачити спікером того, хто зуміє навколо себе об’єднати парламент у стійку і відповідальну коаліцію.

Тарас Стецьків, «Наша Україна».

1.Сумнів у мене є великий, що буде результативне голосування. Нема домовленостей. Або основні парламентські сили домовляться, або не домовляться, і Президент тут реально ні до чого.

2.Найбільш реальною кандидатурою на посаду спікера є Володимир Литвин. І такий варіант може бути тільки за умови голосування створеної коаліції. Литвин хоче мінімум зобов’язнь, і має максимальний апетит.

Юрій Литвин, Блок Литвина.

1.Я хочу, щоб вже був обраний спікер, адже робота потрібна над бюджетом 2009 року… Адже без наявності спікера ніякі законодавчі процеси не можуть рухатися.

2.На сьогодні, всі претенденти, які у засобах масової інформації озвучені, гідні цієї посади… Побачимо реакцію всього залу на те, за кого голосувати.

Володимир Матвєєв, Комуністична партія України.

1.Я думаю, що спікера не буде обрано… Навіть, якщо вони (Президент та лідери політичних сил — ГолосUA) домовляться про щось, треба буде переконати і членів фракцій у тому, що цю домовленість треба реалізувати.

2.Я думаю, що більше всього шансів у Лавриновича. Останнім часом те, як він себе поводить, як він ставить питання… Ми ж не дуже дивимось на перспективу, коли голосуємо, ми дивимось, який він є зараз. Думаю, він викликає симпатію у багатьох депутатів.

3.Я б, звичайно, Мартинюка (депутат від КПУ — ГолосUA), я ж із фракції комуністів…

Вячеслав Чорновіл, Партія регіонів.

1.Дуже сильно в цьому сумніваюся, тому що немає для цього однієї дуже серйозної передумови: ті кандидати, які є, в них можуть бути зацікавлені або вони самі, або лідери їхніх фракцій.

2.Така кандидатура як Литвин може стати спікером, але для цього він повинен гарантувати або одній, або другій великій політичній силі те, що інтереси однієї групи збережуться, а в другої — будуть задіяні.

3.Для мене, чесно кажучи, тут різниці немає — чи то буде Литвин, чи то буде Плющ, чи це буде Мартинюк. Ці люди мали добрий досвід, всі вони були або спікерами, або віце-спікерами, тому я думаю, що з цієї групи можна було б нормально когось обирати.

Лілія Григорович, «Наша Україна».

1.Це дуже трудна задача, легше було зняти, ніж обрати нового.

2.Найменш перспективний, то є пан Лавринович, адже за нього точно не вистачає голосів. Найбільш бажаний і з одного, і з іншого боку — Литвин, країні дійсно потрібен Литвин.

Читайте также по теме