Яна Лемешенко
13:39 15/12/2009

Чи загрожує Україні «нашестя» нелегалів?

Із січня 2010 року набуває чинності Угода про реадмісію з ЄС, згідно з якою Україна зобов’язалася приймати в себе всіх нелегалів, відносно яких доведуть, що вони потрапили в ЄС через український кордон. 

Нагадаємо, що Угоду про реадмісію у червні 2007 року в Люксембурзі підписав міністр закордонних справ Арсеній Яценюк, а 15 січня 2008 року угоду ратифікувала Верховна Рада. Документ став своєрідною передоплатою за можливий безвізовий режим з країнами Євросоюзу. Враховуючи, що Україна платила «авансом», ми зуміли виторгувати собі пару років спокійного життя. Протягом 2008-2009 років чинність договору розповсюджувалася тільки на громадян України, які були затримані в Європі як нелегальні мігранти. Але це «спокійне життя» закінчується — із січня 2010 року ми вже будемо зобов’язані приймати у себе всіх «клієнтів», відносно яких буде доведено, що вони потрапили в ЄС через наш кордон. Йдеться не лише про тих мігрантів, які затримані безпосередньо на кордоні, але й про тих, хто перебуває в ЄС вже не перший місяць. 

Куди подіти нелегалів?

Згідно з Угодою про реадмісію з ЄС, Україна в 2010 році зобов’язана прийняти 150 тис. нелегальних мігрантів, які незаконно перетнуть наші кордони і попадуться на «гарячому» в країнах ЄС. Цілком зрозуміло, що в України недостатньо засобів для утримання такого «нашестя» нелегальних мігрантів: не вироблено законодавчу базу, не вирішено питання яким чином їх відправляти з України до країн, з якими ми не має договорів про реадмісію або дипломатичні відносини. 

На думку експертів, Україна явно поквапилася з укладенням цього договору, тим більше, що ніякого безвізового режиму і навіть його суттєвого полегшення ми не отримали. Але… що зроблене, то зроблено. Для того, щоб підготуватися до «нелегальної навали» в Україні планують відкрити спеціальні пункти для тримання мігрантів. Насамперед «відстійники» планують відкрити поблизу західних кордонів.  />  
В Україні зараз функціонує два спеціалізовані заклади на Волині і Чернігівщині, які відповідають європейським стандартам. Найближчим часом за гроші Євросоюзу, який планує на ці цілі виділити 35 млн. євро, на території колишніх військових баз планується побудувати ще п’ять центрів. Ті, що нині існують і заплановані, будуть розраховані максимум на 500 осіб. Так що в кращому разі ми зможемо забезпечити утримання 4 тис. Осіб. Питання – куди подіти решту? Звичайно, можна відправляти нелегалів на батьківщину, проте, цей крок достатньо дорогий, особливо в умовах економічної кризи. Фахівці порахували, що відправлення одного нелегала обходиться державі більш ніж в 1 тис. дол.!

Змусити прийняти нелегального мігранта нас ніхто не зможе?

Проте впадати в паніку не варто – «не такий страшний чорт, як його малюють». Угода про реадмісію не зобов’язує українську сторону приймати затриманого в державах ЄС нелегала лише на основі підозри, що він потрапив на територію країн Євросоюзу через Україну. Це потрібно ще буде довести. Підписаний з ЄС договір дає українській стороні право відмовляти в прийомі нелегалів. Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисеєв. За його словами, угода про реадмісію чітко визначає механізм прийому та передачі нелегальних мігрантів. «Цей механізм настільки прописаний, що нам ніхто «впарити нелегального мігранта проти нашої волі не зможе». І тому ця угода встановить чіткі рамки та критерії за якими ми повинні приймати нелегалів. Повірте, там все настільки прописано, що наші національні інтереси будуть максимально враховані», — підкреслив дипломат. 

Він також зазначив, що ЄС готовий фінансувати будівництво нових центрів і гроші на це є. Єдине що треба – внести з нашого боку конкретні пропозиції: де ми хочемо будувати і в який спосіб це робити. «У нас за це відповідає МВС і Мінекономіки. З ЄС у цьому питання у нас проблем немає, вони готові розбудовувати наші реадмісійні спроможності. Тож не треба лякати людей навалою нелегалів», — наголосив К.Єлисеєв. 

Росія відмовляється забирати «своїх» нелегалів

Більшість експертів вважає, що одним з головних кроків для «позбавлення» від великої кількості нелегалів може стати виконання Росією своїх реадмісійних зобов’язань, оскільки основний потік нелегальної міграції до України доводиться на українсько-російський кордон. 

Українська сторона 15 років намагалася переконати Росію підписати цю угоду. Нарешті це вдалося зробити завдяки зусиллям України і Європейського Союзу. Угода про реадмісію з росіянами була підписана та ратифікована парламентом України на початку жовтня 2008 року. Чинності вона набула, але хто ж її виконує? Прикордонники скаржаться, що росіяни не приймають нелегалів назад – навіть тих, хто протоптав стежку в прямому розумінні з російської сторони в нашу, чи тих нелегалів, які перетинаючи незаконно кордон мають російський паспорт.  

Якщо не брати до уваги існуючу на папері, але насправді недіючу угоду про реадмісію з Росією, Україна підписала і ратифікувала аналогічні угоди зі всіма сусідами, крім Білорусі, яка, втім, не має такої угоди з жодною країною світу. Щоправда під час свого візиту до України президент Білорусі Олександр Лукашенко запевнив, що угода про реадмісію з Україною буде підписано найближчим часом. Окрім того, зараз ведуться переговори про укладення угод про реадмісію з так званими країнами ризику – Китаєм, Індією, Пакистаном. А нещодавно була укладена угода і з В’єтнамом. 

 

Читайте также по теме