Мая Заховайко
10:42 12/06/2009

Демарш Омельченка: мотиви і перспективи

Не встигли вщухнути пристрасті навколо невдалого об’єднання ПРіБЮТ, як знову у Верховній Раді виникли проблеми з коаліцією – цього разу з чинною, яка діє в парламенті де-юре, але не працює без „сторонньої допомоги” де-факто…

„Героєм» цього у всіх відношеннях жаркого четверга став колишній мер Києва, депутат від "НУ-НС" Олександр Омельченко, який несподівано для всіх оголосив про свій вихід з коаліційної більшості.

Опозиція задоволено потирає руки, а в самій „коаліції трьох” запевняють, що „нічого ще не пропало” і жодних підстав для розпуску парламенту немає. Чи стане рішення одного депутата фатальним для Верховноъ Ради цього скликання чи вкотре парламентський човен трохи похитається на хвилях політичних розбірок і попливе далі? 

Про що мовчить Омельченко і говорять в коаліції…

Як з’ясувалося, Олександр Омельченко ще кілька днів тому подав заяву про вихід із коаліції. В інтерв’ю заінтригованим журналістам Сан Санич пояснив свій крок тим, що протягом двох років депутати в сесійній залі займаються політичними розборками й боротьбою за крісла. Як приклад він навів роботу очолюваного ним Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, який підготував ряд законопроектів, але вони не розглядаються в сесійній залі. 

Олександр Омельченко також підтвердив, що в поданій ним заяві не міститься жодних обґрунтувань його рішення вийти з коаліції. „Я просто написав заяву, причин ніяких не писав”, – сказав депутат. Що викликало таке „прозріння” у парламентарія можна лише здогадуватися, адже навіть в його фракції цю новину більшість депутатів зустріла із здивуванням.

Так, „НУ-НСівець” Тарас Стецьків зовсім відмовився коментувати цю ситуацію. „Я взагалі не знаю, що рухає цією людиною, і не маю до нього ніякого відношення”, – відрізав він. 

„БЮТівці” з більшою охотою коментували заяву екс-мера столиці, проте й вони були відверто здивовані таким кроком соратника. „Можливо, це пов’язане з тим, що минулої п’ятниці Блок Литвина не захотів підтримати Омельченка при голосуванні за зміни до закону про столицю – місто-герой Київ, що припускав новий порядок голосування за секретаря Київської міськради”, – припустив „БЮТівець” Андрій Шевченко. 

У свою чергу народний депутат Роман Забзалюк пообіцяв, що порушить це питання на одному із засідань фракції БЮТ. А от депутат Сергій Сенченко порадив журналістам не хвилюватися і пояснив, що згідно із законом, до коаліції входять фракціями, а не індивідуально. „Тому як Омельченко вийшов, так він і зайде назад”, – запевнив „бютівець”. 

Досить емоційно на демарш Олександра Омельченка відреагував голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він назвав його заяву безвідповідальною, зазначивши при цьому, що „можна вийти не з коаліції – можна вийти з парламенту і більше до нього не повернутись. Бо якщо кожен буде вимагати прийняти те рішення, яке він вважає для себе за потрібне, і шантажувати відповідними заявами то – великий прапор і древко в руки”.

Володимир Литвин запевнив, що його цей шантаж абсолютно не хвилює і порадив депутатам перед тим, як писати такі заяви почитати рішення КС, згідно з яким до коаліції входять на підставі рішень фракції. „А все інше – це тема для діалогу і випускання пари”, – додав роздратований спікер. І хоча він відмовився коментувати, чим саме намагався „шантажувати” Омельченко коаліцію, та все ж прохопився: „Якщо предмет боротьби власне із Черновецьким, то цілком очевидно, що потрібно більш аргументовано викладати свої пропозиції, бо проголосувати за звернення до Президента, щоб той звільнив мера Києва можна хоч 10 разів, але ж головне, щоб був результат”.Спікер пояснив свою позицію тим, що голосування за таку постанову Верховною Радою є неефективним, бо „Президент перед цим щедро нагородив керівництво київської міської влади, вважаючи, що воно достойне цього, а Верховна Рада ухвалюватиме зовсім інше рішення…”.

Напевне, щоб зрозуміти природу цього конфлікту, потрібно копати глибше… Адже скидається на те, що заява Олександра Омельченка була спровокована не лише сьогоднішнім небажанням „литвинівців” голосувати за постанову про звернення до Віктора Ющенка з проханням звільнити Леоніда Черновецького від виконання обов’язків голови КМДА на період роботи тимчасової слідчої комісії…

Демарш Омельченка – підстава для розпуску парламенту?

У фракції Партії регіонів вважають, що із виходом Олександра Омельченка з коаліції у Віктора Ющенка з’являться підстави для розпуску парламенту. „Оскільки за приєднання «НУ-НС» до коаліції проголосували 37 депутатів, то відкликання свого підпису під коаліційною угодою хоча б одним з них, ставить під сумнів коаліцію”, — сказав депутат-регіонал Олександр Єфремов. Він нагадав, що 37 підписів – це мінімальна кількість необхідних для прийняття такого рішення, відповідно разом із виходом Омельченка з коаліції, виникає юридична норма, яка передбачає, що фракція «НУ-НС» фактично не входить до коаліції. „Таким чином у Ющенка з’являється право порушити питання про легітимність роботи коаліції і, відповідно, про роботу парламенту”, – пояснив регіонал. Політик також висловив сумнів, що Президент почне активні дії з цього питання через брак часу до президентських виборів.

Сам Олександр Омельченко, через якого заварилася нова „коаліційна каша”, ще не до кінця впевнений у своєму рішенні і думає над тим, щоб відкликати свою заяву. „Розумієте, мозок працює в різних векторах: сьогодні – так, завтра – інакше. Може, я ще й передумаю”, – загадково пообіцяв він.

А поки Сан Санич думає, варто звернутися до рішення Конституційного Суду від 19 вересня 2008 року, яким офіційно тлумачаться положення ч. 6, 7, 9 ст. 83 Конституції щодо коаліції у Верховній Раді. Згідно з ним, словосполучення „коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді” слід розуміти як „сформоване на встановлених Конституцією засадах об’єднання за результатами виборів кількох депутатських фракцій, кількість народних депутатів у яких становить більшість від конституційного складу Верховної Ради, які (фракції) на основі узгодження політичних позицій погодились на спільну парламентську діяльність”. 

КС також встановив, що фракції парламенту є визначальними у формуванні коаліції. Вимога щодо сукупної чисельності народних депутатів, які у складі фракцій формують коаліцію, стосується як моменту формування коаліції, так і всього періоду її діяльності. 

Це означає, що в «НУ-НСу» є право зібрати раду фракції і на ній більшістю голосів визначити чи хочуть вони бути в нині діючій коаліції, чи виходять з неї. А якщо цього не буде зроблено, то заява Олександра Омельченка не матиме жодної юридичних наслідків. Хіба що в коаліції, яка фактично наразі складається з 212 депутатів, стане на один голос менше…

Проте не варто, мабуть, і недооцінювати такий крок екс-мера Києва. Окрім того, що він є прецедентом, це ще й може спровокувати Президента на чергову спробу розпустити парламент і, таким чином, знову підштовхнути ПР і БЮТ до активних переговорів щодо створення „ширки”.

Чи вигідно це Президенту зараз? Мабуть, відповідь на це запитання знає тільки він. Нам залишається лише констатувати, що кроки українських політиків дедалі частіше стають нелогічними і непередбачуваними і це є швидше ознакою нездорової політичної ситуації в державі, ніж демонстрацією оригінальності чи „власної позиції” цих людей.

 

Читайте также по теме