День Соборності розсвареного суспільства

Можливо, нинішнє відзначення Дня Соборності привернуло б значно меншу увагу, якби міністр внутрішніх справ не зробив голосну заяву про ймовірність конфліктів під час цієї акції. Буцімто, опоненти влади, які закликають людей прийти на Софійську площу, запланували «кровопролиття», сутички та бійки…Звісно в опозиції заперечили можливість такого розвитку подій, проте тут же припустили, що бійки може спровокувати сама влада….

 

Святкування 22 січня Дня Соборності України — акція вже традиційна. Ініціативу щороку виявляють партії і громадські організації національно-демократичного спрямування. Чутки про ймовірність сутичок під час акцій націонал-демократів також поширюються традиційно. Щоправда, не міністром і не настільки прямолінійно.

 

Традиційне також і віче на Софійській площі в Києві. Попри те, що його організатори заздалегідь подали заявку на проведення акції в Київміськдержадміністрацію, цього року міська влада надала пріоритет концерту творчих колективів з різних куточків України. Ніби на підтримку дій київських чиновників, головний міліціонер країни Анатолій Могильов м’яко натякнув, що проведення акцій без дозволу може мати сумні наслідки, які виникли у організаторів Майдану підприємців.

 

Організатори суботнього Віче «Від соборності українських земель — до єдності української нації» пообіцяли привезти до Києва 10 тисяч людей, не надавати преференцій жодному з політиків і не допустити провокацій, запевнивши, що жодних бійок не очікується. За задумом, в День соборності і 92-ої річниці проголошення Акта возз’єднання УНР і ЗУНР на Софійській площі спочатку пройде молебень, потім виступлять політики і делегати від регіонів. Промови «розбавлять» декілька концертних номерів. Жодних провокацій на вулиці і жодних конфліктів не буде, запевнив координатор Комітету захисту України, депутат двох минулих скликань Михайло Ратушний.

 

З цим згоден правознавець-міжнародник, Надзвичайний і Повноважний Посол України Володимир Василенко: «Насильницькі дії — це виключено! Ті заяви Могильова і Партії регіонів спрямовані на те, щоб залякати громадян України, спрямувати їх на неучасть в акції — влада боїться масових зібрань громадян… Кровопролиття ніякого не буде — нами вживаються всі заходи, щоб не було жодної провокації», — наголосив він. Водночас опоненти влади не виключають можливості повторення «білоруського варіанту».

 

Втім, серед самих організаторів теж не все гладенько. Так, між ними виник конфлікт через порядок виступів політичних лідерів. Було запропоновано визначати черговість виступаючих політиків у залежності від кількості голосів, отриманих на останніх місцевих виборах, проте між представниками партій все одно виникла суперечка за першість. Можливо, саме через таке тло якось несерйозно виглядає заява лідерів кількох партій про готовність об’єднатися в єдину опозиційну праву партію. Політологи відзначають, що лише єдина монолітна партія має шанси на перемогу на парламентських виборах, в той час як поодинці партії відбирають голоси один в одного. Скептики, сумніваються у тривалості такого союзу, мовляв, наші демократи здатні об’єднатися хіба перед розстрілом.

У Президента тим часом свої плани на 22 січня. Віктор Янукович «iз великою увагою поставився до організації відзначення Дня Соборності України. Це свято, на його переконання, є святом споконвічної мрії українського народу про незалежну, соборну національну державу». З цієї нагоди Президент, а також Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Прем’єр-міністр Микола Азаров, депутати, члени уряду та столична влада в суботу покладуть квіти до пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському, а потім усі разом поїдуть на урочисте зібрання до Національного палацу «Україна».

 

 

 

Читайте также по теме