Депутати погодилися побути ще рік

 

size="2">Лише під кінець тижня у Верховній Раді перейшли до питань, не пов'язаних із “горезвісним” Податковим кодексом…. Проте, новий законопроект виявися не менш суперечливим та неоднозначним, аніж проект, що викликав стільки протестів у підприємців України. У п'ятницю в прискореному темпі парламент у першому читанні схвалив зміни до Конституції, які стосуються дати проведення наступних виборів до Верховної Ради депутатів, Президента та місцевих виборів. Тема, правда, для нашої країни стара — вибори. Та й Конституцію “ламали під себе” практично всі, хто перебував при владі… Але такого розмаху правок, такого пристрасного бажання продовжити свої повноваження і такого темпу голосування до сьогоднішнього дня не демонстрував ніхто з них.

 

size="2">Якщо коротко, то згідно із п'ятничним рішенням депутати і Президент будуть працювати по п'ять років. При цьому повноваження нинішнього складу Верховної Ради і нинішнього глави держави продовжуються приблизно на рік. Отже, результатом конституційної експертизи, якої зажадали пропрезидентські депутати, стало рішення Конституційного суду, за яким законопроект про внесення змін до Основного закону щодо проведення чергових виборів депутатів, президента, депутатів Верховної Ради, Кримської автономії, місцевих рад, сільських, селищних і міських голів відповідає нормам ст.157 і 158. Тобто, високий суд не побачив нічого дивного в тому, що чергові вибори до парламенту відбудуться в останню неділю жовтня 2012 року, а Президента — остання неділя березня 2015 року.

 

size="2">Цікаво, що про рішення Конституційного суду стало відомо ще в четвер ввечері. Так, депутат від Партії регіонів Олександр Єфремов — чи то поспішаючи похвалитись, чи то просто проговорився, сповістив кулуарних любителей про те, що виборам бути, і бути у 2012 році.

size="2">Того вечора в опозиції до цієї заяви поставились з невеликим зацікавленням, мовляв ці зміни ще має схвалити парламент, а там потрібна конституційна більшість у 300 голосів.. Однак, вчора ж Верховна Рада відмінила внесення змін до Конституції шляхом голосування бюлетенів з особистими підписами депутатів. Після цього міняти Конституцію голосуванням картками стало простіше простого. А це значно спрощує завдання зібрати 300 депутатських “голосів”.

size="2">Саме тому, коли наступного дня, так звана “більшість” назбиралась і навіть у 305 голосів, стало зрозуміло, що інших перешкод на шляху перенесення дати виборів немає.

size="2">Очевидно, що постанова про перенесення виборів на 2012 рік, на момент звернення до КСУ, була вигідна, в першу чергу, Блоку Литвина, які побоюються втратити частину мандатів у разі проведення виборів на рік раніше. Проте сьогоднішня імплементація у Верховній Раді рішення КСУ показала, що і багато депутатів з опозиції міцно “приросли” до парламентських крісел.

 

size="2">У фракції Партії регіонів одразу ж назвали таке голосування “святою волею народу”

size="2">Народ визначив термін повноважень парламенту — 5 років. І це — свята воля народу, єдиного джерела влади в Україні. Ми просто приводимо Конституцію у відповідність з волею народу”, — заявив депутат “регіонал” Михайло Чечетов.

size="2">Потішився змінами і голова фракції Олександр Єфремов, назвавши 300 голосів, які назбирались у напівпорожній сесійній залі “більшістю, яку всі давно потребували”. При цьому депутат не упустив можливості відповісти на запит до Генпрокуратури Арсенія Яценюка, щодо поспішного озвучення рішення КС, що до його офіційного оприлюднення.

size="2">Та ж про це рішення знало всі політичні кола, тільки наше “молоде дарування” чомусь не було у курсі”, — віджартувався він.

 

size="2">Експерти наполягають, що квапливість зі зміною процедури голосування за конституційні зміни була безпосередньо пов'язана з прагненням влади завдати сильного удару по фракції “БЮТ-Батьківщина”. Не секрет, що незалежно від ступеня опозиційності соратники Юлії Тимошенко переважно не горять бажанням іти на вибори через 4 місяці – набагато краще пробути хоч в опозиції, хоч “тушкою” до осені 2012 року. А от, сама Юлія Тимошенко не проти, аби вибори відбулись у березні 2011.

size="2">Сьогоднішнє голосування у Раді продемонструвало, що парламент, як державний орган став корумпованим зібранням…. Депутати думають лише за те, як втриматися у своїх кріслах, бо переважна більшість з них, знає, що не витримає наступних виборів”, -заявила лідер “Батьківщини” на брифінгу.

size="2">Проте, провладні фракції назвали заяву Юлії Тимошенко “істерикою ображеної”, а небажання частини парламенту голосувати “за” — намаганням працевлаштувати одного політика.

 

size="2">Не залишається і великих сумнів у тому, що парламент ще раз проголосує за ці зміни в цілому, але вже у лютому 2011 року. А тому Рада може спати спокійно, поки всі залишаються на теплих і ситих місцях.

Читайте также по теме