Дитинство за ґратами – яким його бачать маленькі українці

У кожного з нас щасливе дитинство асоціюється, насамперед, із безтурботним часом, коли можна займатися улюбленими справами, відпочивати, розважатися, мріяти… Словом, бути абсолютно вільними від проблем і обов’язків, які є у дорослих. Проте, не всі діти вільні у своїх можливостях, а отже й дитинство не є однаково щасливим. Яким хотіли б бачити своє дитинство ті, хто перебуває в установах виконання покарань, про що мріють ці діти – розкаже виставка малюнків, організована в рамках міжнародного українсько-канадського проекту „Захист прав дітей у стані ризику…”, яка відкриється в столичному Українському домі 23 липня.  

За статистикою Державного департаменту з питань виконання покарань, в Україні майже півтори тисячі дітей проводять дитинство за ґратами і відбувають покарання у 10-ти виправних колоніях, одна з яких – жіноча. Переважно, це діти, які ще змалечку були позбавлені не лише батьківської любові й піклування, а й можливості отримувати належну освіту, а більшість з них вперше сіли за парти лише у спеціальних виховних установах. За словами, начальника відділу організації діяльності виховних колоній та ресоціалізації жінок Держдепартаменту з питань виконання покарань Валерія Калівошка «такі діти потребують особливого психологічного підходу для перевиховання і соціальної адаптації, тому в Департаменті велику увагу приділяють новим методам роботи із дітьми у стані ризику». 

Зокрема, це передбачає створення на базі спеціальної виховної установи моделі ювенального навчально-виправного центру європейського типу, який дає можливість включення спеціальних виховних установ у культурно-просвітницькі, мистецькі, спортивні та освітні програми, а також залучення широкого кола різних недержавних і громадських організацій, що працюють із засудженими неповнолітніми в установах та здійснюють їх патронаж після звільнення.

У цілому, за даними Держдепартаменту, останні три роки у 2,5 рази (з 52 до 129) збільшилась кількість державних та недержавних організацій, що співпрацюють зі спеціальними виховними установами на постійній основі. За цей період, на базі 5-ти спеціальних виховних установ для неповнолітніх (Ковельська, Мелітопольська, Павлоградська, Кременчуцька, Прилуцька колонії) було реалізовано 4 міжнародні проекти з вдосконалення системи соціальної реабілітації засуджених неповнолітніх з професійного навчання, особистісного розвитку і соціального супроводу. Іще 4 соціальні проекти — здійснено під егідою Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні за участю недержавних організацій.

Останній проект, до якого були залучені усі 10 виправних установ для неповнолітніх — «Захист прав дітей у стані ризику: конкурс малюнків серед неповнолітніх, які перебувають в установах виконання покарань» був реалізований за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку та громадської організації «Євроклуб «Право і захист». Директор проекту Володимир Брущенко повідомив, що метою заходу була спроба об’єднати ідею правозахисту і творчості. А також надати дітям у стані ризику можливості інтегруватися у соціально прийнятні структури через виявлення творчого потенціалу. «Ми спробували надати дітям можливість розповісти про себе у вигляді малюнку, але зробити таким чином, щоб це для самих засуджених було корисно», — сказав В. Брущенко.

Учасникам конкурсу запропонували підготувати свої роботи за такими темами: «Моє дитинство», «Мої друзі», «Мої мрії», «Моя сім’я». Всього на участь у конкурсі надійшло 500 заявок, але творчих робіт було тільки 85. За рішенням організаторів проекту, усі вони будуть представлені на виставці в Українському домі, де й будуть визначені кращі малюнки. Організатори проекту сподіваються, що виставка малюнків дітей, які перебувають в спеціальних виховних установах, сприятиме формуванню у громадськості конструктивного і позитивного ставлення до неповнолітніх засуджених. Це не лише забезпечить інтеграцію цієї категорії дітей та молоді у суспільство, а й, відповідно, надасть змогу стабільно розвиватися молодіжному середовищу шляхом зниження рівня злочинності. 

«Більшість засуджених дітей — із неблагополучних сімей або навіть сироти, тому такі проекти дуже важливі для того, щоб ці діти змогли відчути себе особистістю і повірити в свої можливості,» — такої думки дотримується представник Департаменту з питань виконання покарань В. Калівошко. Він відзначив, що саме завдяки подібним заходам за останні три роки кількість засуджених неповнолітніх в Україні помітно зменшилася. В результаті було навіть закрито один виправний заклад ( раніше їх було — 11). 

Зі свого боку, перший секретар Посольства Канади в Україні Гійом Лєгро наголосив, що цей проект є цікавим та унікальним, оскільки спрямований на інтеграцію у життя молоді, позбавленої волі і, відповідно, надасть змогу стабільно розвиватися молодіжному середовищу шляхом зниження рівня злочинності. Він розповів про схожі проекти, що здійснюються у різних країнах і запевнив, що Посольство Канади в Україні готове для подальшої співпраці у цьому напрямку. 

Поки що всі, хто взяв участь у конкурсі з нетерпінням чекають на рішення професійного журі, до складу якого увійшли Заслужений художник України Поліна Шакало, Олександр Ройтбурд, Ілля Чічкін та креативний директор агенції «МЕКС» Олена Зуєва. Переможцями станутьдесять кращихробіт (по 1 у кожній виховній колонії), три абсолютні переможці та сорок фіналістів (по 4 у кожній виховній колонії). Під час відкриття виставки також відбудеться благодійний аукціон, на якому будуть виставлені щонайменше 10 кращих малюнків, а всі зібрані кошти будуть переказані на особисті рахунки конкурсантів і вони зможуть їх використати після виходу на волю. Організатори проекту також обіцяють цінні та заохочувальні подарунки призерам, а всім конкурсантам — іменні сертифікати учасників проекту. 

Шкода, що дізнаються про все це юні художники заочно, адже побачити свої малюнки на виставці у одному із найпрестижніших залів України і власноруч отримати нагороду від журі вони поки що не мають права.

 

Читайте также по теме