Епідемія паніки

Випадково чи ні, але цього року епідемія грипу в нашій країні поєдналася з поширенням панічних настроїв, що, в свою чергу, вилилося в близьку до панічної поведінку сотень тисяч людей. Градус чуток “стрибає” від істеричних попереджень про те, що в країні спалахнула легенева чума, до обережних припущень, що навала “свинячого грипу”“— вдала вигадка політтехнологів. Як пережити непересічну ситуацію пересічному українцю, радять лікарі, психологи та страховики. />  

Лікарі: “Те, що захищає організм, є у самій людині”

Відомо, що в критичних ситуаціях українці схильні діяти за принципом “треба щось робити”. В останній тиждень це вилилося у масові штурми аптечних та поліклінічних закладів. На жаль, саме після відвідання таких установ, де і спостерігається найбільше скупчення людей, багато хто вже отримав ГРВІ, а дехто ще підчепить вірус, не отримавши натомість жаданого захисту від хвороби.

Відомий харківський лікар Євген Комаровський говорить: “Жодних ліків з доведеною профілактичною ефективністю немає. Все, за чим ви вбиваєтесь в аптеках, все, що на сьогодні у них зникло — це ліки з недоведеною ефективністю”. Наталя Коломієць, лікар-педіатр, член “Ліги захисту громадянських прав” згодна з колегою, однак схильна довіряти перевіреним часом народним засобам захисту. “Дієвість народних засобів доведена, правда не науково, але самим життям. Вони захищають імунітет і борються з шкідливими мікробами, і вірусами у тому числі. Лікар Комаровський, гадаю, хотів сказати, що те, що захищає організм, знаходиться у самій людині. Ніякі таблетки не замінять природний супротив, і людина повинна бути стійка до будь-яких зовнішніх факторів, як до стресів під впливом залякувань політиків з приводу епідемії, так і до будь-якого збудника”.

На думку лікарів, звертатися за медичною допомогою потрібно лише тоді, вибачте за тавтологію, коли вона і справді потрібна. На переконання Євгена Комаровського, викликати лікаря необхідно у разі втрати свідомості, судом, утрудненого дихання, задишки, відчуття нестачі повітря, інтенсивного болю будь-де, навіть помірного болю у горлі при відсутності нежитю, помірного головного болю, що супроводжується блюванням, набряку шиї, сипу, який не зникає при натисканні, температурі вище 39 градусів, що не знижується через 30 хвилин після прийому жарознижуючих препаратів. Наталя Коломієць додає до цього переліку випадки, коли захворіла дитина віком до 3-х років або людина похилого віку. Характерною ознакою пневмонії, наголошує лікар, є різке погіршення стану людини та поява задишки на тлі високої температури.

З метою профілактики лікарі радять робити найпростіші речі, а саме регулярне провітрювання приміщень, часте вологе прибирання, а також вживати менше важкої шкідливої їжі, натомість перейти на молочно-рослинну дієту, особливо на «живу» їжу, обмежити вживання хімічних речовин.

Психологи: “Якщо ви посміхаєтесь, ви не можете одночасно відчувати страх”

На думку психолога Валентини Єфимової те, що зараз відбувається в аптеках, на риках та у поліклініках, є наслідком недостатньої поінформованості людей. “Справа у тому, що “блискавка, котра вражає одного, лякає багатьох” — і у даному випадку це правило спрацьовує. Оскільки недостовірні чутки множаться з неймовірною швидкістю, величезна кількість людей, не маючи правдивої інформації, буквально переповнюється страхом”, — стверджує психолог.

Вона також вважає, що від негативного впливу чуток можна і треба убезпечитися. По-перше, слід уникати спілкування з тими людьми, які їх поширюють. За словами Валентини Єфимової, існує декілька категорій поширювачів пліток: “Є люди, які бравують “нібито поінформованістю”, інші насичуються увагою оточуючих, і тому розповідають всілякі жахіття, для того, щоб бут у центрі уваги, а треті переповідають їх для того, щоб ці чутки їм хтось спростував”. Психолог вважає, що людина передусім повинна взяти відповідальність за те, що з нею відбувається, на себе, бо тільки тоді, коли вона починає сама керувати власним життям, страх закінчується. Важливо скерувати енергію у корисне русло — зайнятися профілактикою, вітамінізацією, запастися телефонами “гарячих ліній” або сімейного лікаря, поліклініки. 

Відомо, що далеко не всі зараз користуються захисними масками, особливо чоловіки бравують тим, що їх не одягають. Це говорить, перш за все, про низьку культуру суспільства у цілому, переконана Валентина Єфімова. Якщо людина не поважає і не цінує навіть власне життя, навряд чи вона буде цінувати життя інших.

Є ще одна українська риса, котра яскраво проявилася саме під час епідемії. “Нервова” ціна не тільки на ліки, а й часник, цибулю чи лимони — це прояв людської жадібності і того, що доступ до матеріальних цінностей часто мають люди малодуховні. Такого в іншій країні просто не сталося б,- вважає Валентина Єфимова.  

Однак, на думку психолога, найважливішими ліками від епідемії є оптимізм і гарний настрій. Навіть у штучному їх створенні є позитивні моменти, бо, коли людина налаштована на добро, її організм налаштовується на нормальне функціонування. “Справа у тому, що людська психіка побудована таким чином, що людина не може одночасно переживати протилежні почуття. Тобто, якщо ви посміхаєтесь, ви вже не можете відчувати страх”, — впевнена Валентина Єфімова. 

Рецептами від панічних настроїв можуть стати захоплення роботою, хоббі, закоханість, дозвілля з власною родиною, проведення часу з дітьми — все це допоможе відчути радість життя і тоді сумний період перетвориться на позитивний. За словами психолога, від надлишку негативу треба захистити і дітей. Потрібно зменшити обговорення епідемії та симптомів хвороби у присутності дітей, обмежити перегляд ними телепрограм. 

Є давня мудрість: “Людина, яка боїться страждань, вже страждає від свого страху”. Тому, позбавляючись страху, тим самим ми позбавляємося від багатьох хвороб. 

Страховики: “Обмежень для бажаючих застрахувати здоров’я не існує”

Чи можна захиститися від грипу гривнею? Страхові компанії не проти брати на себе витрати, пов’язані з недугою, але, щоб застрахуватися сьогодні, клієнту доведеться довести, що він абсолютно здоровий. Жодних обмежень для охочих зробити це немає, запевняють страховики. Все залежить від здоров’я та фінансових можливостей клієнта, адже страхові внески становитимуть приблизно 100 гривень на місяць.

Окремого пункту “страхування від каліфорнійського грипу” у полісах страхування здоров’я немає, кажуть фахівці, адже будь-яке гостре захворювання — стовідсотково страховий випадок. “Медичне страхування покриває будь-який вид захворювання. Середня страхова сума становить 75-100 тисяч гривень”, повідомив менеджер страхової компанії Олександр Мандриченко.

Власник страхової компанії Яцек Аустен розповів, що охочих перестрахуватися на випадок хвороби у останні півроку додалося удвічі, а за останній тиждень кількість звернень у cаll-центр його компанії зросла на третину. Однак і страхові компанії мають нині проблеми, пов’язані з епідемією “Нам також дуже важко отримати зараз місце у лікарні та забронювати швидку допомогу”, — сказав він.

Страховики переконані, що коли паніка та сама епідемія вщухнуть, люди заздалегідь почнуть дбати про своє здоров’я і неодмінно прийдуть до них за порцією впевненості у завтрашньому дні. 

 

Читайте также по теме