Грип партійних прапорів не боїться

Паніка, пов’язана з епідемією грипу, докотилась і до Верховної Ради: у понеділок її працівники не змогли придбати в парламентській аптеці ні масок, ні протигрипозних засобів. Натомість депутати, які зібрались на погоджувальну раду, були як ніколи за останні півроку єдиними у своїх думках. Політики вирішили – у вівторок на пленарному засіданні заслухати інформацію про епідемічний стан країни і не вдаватися до політизації цього питання. Але так вже повелося, що зовсім без політики — чого б це не стосувалося — депутати працювати не можуть.

Чиновники успішно освоїли 50 млн державних гривень, ще навесні виділених на профілактику епідемії грипу. Але епідемія все одно прийшла раптово, вірус вже убив десятки людей. Тепер настав час рятівників народу. Цю особливість поведінки керівної братії досить точно охарактеризував Голова Верховної Ради Володимир Литвин: «У нас виникає невимовне бажання на весіллі бути женихом, а на похоронах небіжчиком, але обов’язково бути першим”, — сказав він, додавши, що останнє засідання Ради національної безпеки і оборони, на якій обговорювалося питання боротьби з поширенням епідемії, справило на нього «гнітюче враження».– “Такої безпорадності в тих, хто повинен відповідати за ці питання, я ще не бачив».

Наступним слово взяв перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов, який в кращих традиціях вітчизняного чиновництва почав зі статистики смертельних випадків від каліфорнійського грипу. Сказавши це, похвалив уряд за хорошу роботу, за те, що все, окрім паніки в аптеках, у Юлії Володимирівни у залізному жіночому кулаці. І нарешті… попросив грошей, бо ті, що є — закінчуються, а хвороба триває. «Ми звернемося до Верховної Ради з тим, щоб внести зміни до держбюджету 2009 року і знайти додаткові ресурси, — сказав перший віце-прем’єр, на закінчення закликавши депутатів «не заполітизовувати» це питання.

Але, не втримались… і першими — регіонали. Біло-блакитним не дуже на руку додатковий піар «рятівниці всього народу». То ж голова парламентського комітету з питань свободи слова і інформації Ганна Герман звернулася до Олександра Турчинова з проханням обмежити виступи Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко відносно ситуації з епідемією грипу. «Потрібно, щоб до людей зверталася головна санітарна лікарка країни, тому що Прем’єр дає, у тому числі і шкідливі медичні поради».- незадоволено сказала депутат. />  
«Чи знали ви про епідемію, коли звезли до Києва 150 тис. людей із західних областей на 
свій передвиборний з’їзд (26 жовтня)? – вступив у розмову її колега по фракції Владислав Лук’янов. «Кожен звертається до народу в рамках своєї компетенції, а епідемічної ситуації під час нашого з’їзду не було, — сухо відповів Олександр Турчинов. Зрештою в розмову втрутився лідер Партії регіонів, запропонувавши створити єдиний національний план у боротьбі з епідемією «свинячого грипу». Депутати вирішили не сперечатись і погодились на спільні дії — заслухати інформацію про стан захворюваності в Україні, а вже після цього думати, що робити.

Окрім стану справ із «каліфорнійським грипом» депутати ухвалили розглянути всі проекти законів про вибори Президента – від Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошекно та Віктора Ющенка. Правд, спікер одразу натякнув, мовляв, у разі не підтримання жодного проекту буде створено закон, який задовольнить всю країну, а не окремих кандидатів на посаду глави держави.

Самі ж депутати не надто переймались можливістю захворіти. З усіх присутніх – демонстративно маску одягнув лише БЮТівець Олег Ляшко та НУНСівець Володимир Стретович, який запропонував одягнути маски усім депутатам. «Давайте, Володимире Михайловичу, всі як один прийдемо в масках і покажемо, що треба робити для профілактики таких захворювань. Дайте команду управлінню справами – хай видадуть кожному депутату, — а це буде мати виховний ефект,- маску", — сказав Стретович. 
Але спікеру не надто припало до душі сидіти протягом засідання у масці та й депутатам мовчати зайвий раз незвично. «Завтра, якщо Верховна Рада сяде вся в масках, люди будуть штурмувати каси — залізничні, автобусні, і будуть масово невідомо куди виїжджати» — заперечив він. Очевидно, народні обранці не надто бояться грипу. А може, був правий головуючий, коли в кінці засідання погоджувальної ради зазначив: «Знаєте, кожен депутат уже подбав про себе і якби він так дбав про народ, може, у нас не було б ніякої епідемії».  

 

Читайте также по теме