Група людей у військовій формі..?

Начальник Генерального штабу Збройних Сил України Сергій Кириченко таки написав рапорт про свою відставку. За версією самого генерала армії, керувати Генштабом йому завадив стан здоров’я. Інші ж запевняють, що досвідчений військовий, який найдовше очолював Генштаб за всію історію незалежної України та пережив кілька змін влади, не витримав лихої долі і у часи кризи вирішив залишити свою посаду саме через розорений стан армії. Чи дійсно захищати Вітчизну нині нікому і нічим?

За оцінками фахівців, у сучасній українській армії від понять захисту і безпеки країни залишилась сама назва. Навіть у профільному комітеті Верховної Ради визнають: армія нині існує лише в теорії. Вже 15 років поспіль вона втрачає боєздатність, а солдати строкової служби після її проходження можуть тільки віртуозно чистити картоплю та штопати одяг. Що говорити, якщо навіть льотчики тренуються на макетах, ніби діти у дитсадочку.  />  
За словами члена комітету з питань національної безпеки та оборони, народного депутата Івана Стойка, нині в проекті бюджету на наступний рік закладено фінансування в розмірі лише 13 млн грн, хоча проситимуть 20. І хоча лише на харчування та оплату комунальних послуг до кінця 2009-го необхідно до 1 млрд. грн, Кабмін виділив тільки 300 млн. — та й ті ще не дійшли до армійських рахунків. За його словами, «сьогодні військовослужбовці проходять тільки теорію. Армія втрачає боєготовність, боєздатність. Армія сучасна українська сьогодні в загрозливому стані стосовно фінансування в бюджеті-2010. Мінімум — це 20 млрд., запропоновано — 13 млрд. грн. Кабмін подав бюджет, який є нереальний і вбивчий для Збройних Сил України».

Ще 5 жовтня гроші на харчування українського солдата мали закінчитися — пророкував екс-міністр оборони, генерал армії України, народний депутат Олександр Кузьмук. Але якраз тільки на мінімальні потреби кошти є — стверджують експерти. Проблема полягає саме в деградації армії. Адже, за словами директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєнь Валентина Бадрака, бюджет розвитку Збройних Сил вимагає 25 млрд грн щорічно. На виживання армії знадобиться не менше 15-17 млрд. А кричущою проблемою залишається потреба у переозброєнні, що вимагає 700 млн. доларів щороку. В першу чергу необхідно реанімувати протиповітряну оборону, закупити оперативно-тактичні ракети та підтягнути рівень підготовки спецназу, стверджує Валентин Бадрак. «Потрібно до 25 млрд. грн. бюджету на національну оборону. Головною проблемою українського війська сьогодні є застарілість озброєння. Для всіх видів Збройних Сил потрібно щонайменше 700 млн. доларів. Але можна обмежитись бюджетом виживання. Це 15-17 млрд. грн».

Боєздатною армія може бути і з чисельністю 120-130 тис осіб. А за належного фінансування — не менше 25 млрд. грн. на щороку — вже за 7-10 років Україна зможе здійснити улюблену передвиборну обіцянку усіх політиків і нарешті перейти на контрактну основу. З бюджетом виживання не більше 15 млрд грн українська армія довіку залишатиметься групою людей у військовій формі.

 

Читайте также по теме