Харчова небезпека: масло, м’ясо та ковбаси.

Протягом І півріччя цього року територіальні органи Держспоживстандарту провели перевірки додержання вимог стандартів, норм і правил під час виробництва ковбасних виробів, вершкового масла, свіжого та замороженого м’яса і м’ясних заморожених напівфабрикатів. Інспектори державного нагляду виявили численні порушення. Серед них: невиконання керівництвом вимог щодо контролю готової продукції за показниками якості та безпечності продукції; відсутність належних документів на сировину та готову продукцію; порушення технологічної дисципліни під час виробництва ковбасних виробів; порушення рецептури закладки сировини. «Ми маємо намір навести порядок на ринку продовольчих товарів, використовуючи найжорсткіші методи боротьби з виробниками недоброякісної продукції. Зокрема, починаючи із заборони реалізовувати недоброякісну продукцію або прострочений товар і закінчуючи забороною виробництва», – заявив голова Держспоживстандарту України Олег Поволоцький.

Так, за результатами перевірок припинено виробництво масла солодковершкового селянського ТМ «Вершкова долина» та продукту сирного плавленого «Дружба» ТМ «Наш молочник», ТМ «Наш сирок», які вироблялись на компанією «Молочник» (м. Житомир). Продукція підприємства не відповідала вимогам нормативної документації за заниженою масовою часткою жиру. «Свідоме використання неякісної сировини, невідповідність вимогам стандартів — це обман споживача, якому намагаються під маркою якісного продукту «запропонувати» підробку» — вважають у Держспоживстандарті. Фахівці держнагляду заборонили реалізацію партій продукції «Вершкова долина». Також підприємство отримало приписи про заборону реалізації всієї продукції. Зараз інспектори держнагляду заявляють, що з боку порушників почалися погрози та тиск на перевіряючих.

На харківських підприємствах «Великобурлуцький сироробний завод» та «Краснопавлівський молокозавод» за результатами перевірок було заборонено реалізацію двох партій продукції, до підприємств застосовано фінансові та адміністративні санкції. Причина заборони: молочна продукція не відповідала вимогам за показниками безпечності. Зокрема, за мікробіологічними показниками у вершковому маслі було виявлено бактерії групи кишкових паличок, перевищена кількість мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів. 

Не менш значні порушення виявлені під час перевірок виробництва ковбасних виробів. За І півріччя фахівці Держспоживстандарту провели 229 первинних перевірок на підприємствах різних форм власності. Загалом було перевірено 31 тонна ковбасних виробів на загальну суму близько 1,1 млн. грн. 

Основними недоліками під час виробництва м’ясних і ковбасних виробів представники територіальних органів держнагляду називають порушення технологічної дисципліни; порушення рецептури закладки сировини, в результаті чого в готових виробів завищена масова частка вологи та жиру; виявлено генетично модифіковану ДНК сої, масову частку крохмалю. Фахівці стверджують, що перевірені варені ковбаси в основному складаються із соєвих добавок і крохмалю. Окрім цього — незадовільна організація технологічного контролю, в результаті чого в ковбасних виробах нерівномірно перемішаний фарш, а шматочки шпику були більші за розміром, ніж передбачені нормативно документацією на продукцію.

Найбільше порушень було виявлено на комплексі «Безлюдівський м’ясокомбінат» (Харківська обл.). Інспектори держнагляду заборонили виробництво варено-копчених ковбасних виробів на цьому підприємстві. Основою для заборони стали результати перевірки продукції, під час якої було встановлено занижену масову частку білка, наявність глутамату натрію у ковбасах. А також була відсутня камера сушки ковбасних виробів; незадовільні умови зберігання м’ясної сировини; грубо порушувалися санітарні норми – у виробничих приміщеннях виявлено наявність гризунів. />  
Під час перевірки «Глобинського м’ясокомбінату» (м. Глобине Полтавської області) варена ковбаса першого сорту «М’ясна з вершками», «Філейна», «Вершкова», «Молочна» не відповідала вимогам нормативної документації за маркуванням транспортної тари та кожної одиниці продукції (неправильно зазначено умови зберігання). За результатами перевірки підприємству було видано припис про усунення порушень; про заборону реалізації 5 партій та 5 видів продукції, а також застосовано штрафні санкції. 

Інспектори держнагляду також перевірили м’ясні фарші або напівфабрикати з птиці. Так, під час перевірки компанії «Агро-Р» (м. Рівне) у фарші «Асорті свинина + телятина» було виявлено порушення за мікробіологічними показниками (виявлені бактерії групи кишкової палички). Крім того, незадовільним був стан споживчого маркування: на етикетці відсутня загальна назва продукту, умови зберігання, склад виробу, номер партії виробництва, інформація про наявність чи відсутність ГМО. Під час перевірки м’яса птиці рубаної замороженої, напівтушок курчат-бройлерів охолоджених на фірмі «Агроукрптах» (с. Власівка Краснодонського р-ну) було встановлено, що продукція не відповідала вимогам нормативної документації за органолептичними показниками. За результатами перевірки підприємству було видано припис про усунення порушень, про заборону реалізації трьох видів продукції. Направлені матеріали перевірки до Держспоживстандарту для застосування до підприємства штрафу у розмірі 100 % вартості реалізованої продукції — виробів кулінарних м’ясних охолоджених в підложках «Ковбаска «Домашня», «Ковбаски «Гриль» та «Фарш «Асорті свинина+телятина».

Голова Держспоживстандарту України Олег Поволоцький вважає, що Комітет повинен захистити споживачів від неякісної та небезпечної для здоров’я продукції та змусити підприємців суворо дотримуватися стандартів, норм і правил виробництва. „Ми будемо не тільки забороняти реалізовувати неякісну продукцію, але і закривати підприємства, які випускають недоброякісну або небезпечну для здоров’я продукцію» — підкреслив він. За словами О. Поволоцького, перевірки тривають, їх результати будуть оприлюднені в засобах масової інформації, також про них поінформують громадські організації та правоохоронні органи. «Держспоживстандарт активізував співпрацю з правоохоронними органами – порушникам «харчової безпеки» загрожують не тільки адміністративні стягнення і штрафи, але й кримінальні справи, прокурорські перевірки», – зазначає Олег Поволоцький. За його словами, якщо виробники харчової продукції не бажають модернізувати обладнання на підприємстві, не намагаються впроваджувати нові стандарти, покращувати якість продукції, розширювати асортимент, а замість цього — зменшуючи собівартість – використовують неякісну сировину та при цьому ще й підвищують ціни на ковбаси, молоко, сири, масло, м’ясо, то по відношенню до таких підприємств Держспоживстандарт буде діяти дуже суворо. «Наше завдання — примусити виробників виконувати закони, поважати споживача, підвищувати рівень відповідальності за продукцію, що ними виробляється» — наголосив голова Держспоживстандарту.

 

Читайте также по теме