Аліна Йовик
10:42 23/09/2009

Хліб і видовища від українських політиків. (суб»єктивне)

Залежність України від виборів – характерна риса нашої держави. Коли виборів немає – таке відчуття, що чогось бракує… Хліб дорожчає, ковбаса дорожчає, молоко дорожчає, інфляція росте — особливо не погуляєш, а тут раз – і нові вибори. />  

«Восени продукти харчування подорожчають на 20%. Стосуватиметься це всіх без винятку харчів, як завезених, так і вітчизяних», — вважає експерт аграрного ринку Марія Колесник. Тому, коли їсти немає чого, точніше, немає за що, українці раді сміятися крізь сльози.. з нагоди початку нових чергових, позачергових, парламентських, президентських виборів. Хліба немає, зате видовища гарантовані на сто відсотків. Тут наші політики часу не гають і коштів для яскравої презентації «себе коханих» не шкодують. Так, за оцінками віце-президента Української ліги із зв’язків з громадськістю Дениса Богуша, виборча кампанія коштуватиме усім основним кандидатам у Президенти України близько 1 млрд. доларів.
 

У цьому контексті Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко за підсумками року оптимістично прогнозує інфляцію на рівні 8,2%: «Сьогодні ми виходимо на той результат, коли інфляційні показники у нас складають всього 8,2% за підсумками року. Це, враховуючи масштабну емісію і радикальне падіння національної валюти», — сказала голова уряду під час презентації проекту бюджету на 2010 рік. Хоча МВФ в програмі про співпрацю з Україною зазначив іншу цифру – 13%.
 

“Виконання державного бюджету України здійснюється в умовах суттєвого економічного спаду. За підсумками року бюджет недоотримає 20 млрд. грн… Рівень тінізації економіки за І півріччя 2009 року становив 38% ВВП, що перевищує порогове значення макроекономічної безпеки країни», — на противагу Прем’єр-міністру заявив голова Рахункової палати України Валентин Симоненко.
Проте є надія, що гроші, витрачені на вибори, не будуть взяті з державного бюджету, а прийдуть з офшорних зон, вважає все той же Денис Богуш. У такому разі можна сподіватися, що українці хоч щось зароблять і витратять у цій країні – це, ймовірно, буде єдина користь від видовищ, влаштованих вітчизняними політиками.
 

Тож, доки Прем’єр-міністр їздить Україною і саджає по дереву у кожній області, Президент обиває пороги Білого дому і скаржиться, що не може пишатися відносинами з Росією, “лідер опозиції” ходить по монастирях і «святкує річницю канонізації Глинських старців», а Верховна Рада розмірковує, як же їй сьогодні голосувати – підняттям рук чи за допомогою системи «Рада», в Україні, за даними Держкомстату, в середньому на одне робоче місце претендує 8 осіб (насправді таких більше!), сільгоспвиробникам бракує коштів для повного завершення осінньо-польових робіт і підготовки до весняних, також можна «похвалитися» наявністю близько півмільйона наркозалежних і, попри заяви міністра МВС — ростом злочинності. 
 

А видовища тривають! Славнозвісна Прем’єр-міністр, дивним чином вже знаючи результати президентських виборів, на всю країну стверджує, що першим, що вона зробить, посунувши з президентського крісла свого «помаранчевого друга» Віктора Ющенка, так це змінить керівництво НБУ. Юлія Тимошенко щоправда має «своїх» людей в Нацбанку, проте, схоже, сьогодні вони лише виконують функції «засланих козачків». Яскравий приклад – вже колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко. Пригадується, ще навесні, коли почалися балачки про усунення з посади голови Нацбанку «непрофесійного» Володимира Стельмаха, Тимошенко просувала на це місце саме чесного пана Савченка, який зараз обіймає не менше тепле крісло заступника міністра фінансів. Цікаво, за що така честь? І ще більше цікаво, хто наступним за Савченком влаштує чергове резонансне видовище, вигідне голові уряду? Натомість такі заяви, як наприклад, продаж цукру з Держрезерву близьким до неї людям і законно-незаконна приватизація Одеського припортового заводу коментарів не потребують, тому що це, переконана голова уряду, інтриги і спекуляції опонентів. 
 

А на «регіони» подивитися – справжні метри циркової арени українського політикуму. Якщо кричатимуть… пробачте, працюватимуть так й надалі, то світова спільнота вноситиме Україну не тільки до «чорного списку» країн Європи, а забуде, що така взагалі існує. Лідера Партії регіонів це, звичайно, мало хвилює – він як прогулювався, так і прогулюватиметься по 140 га вже своєї резиденції «Межигір’я». Тим паче, що відповідає він, схоже, лише перед одним українцем – своїм інвестором.
 

Навіть у день, коли Верховна Рада повинна голосувати за проект закону від Партії регіонів про підвищення соціальних стандартів, лідер опозиції не вважав за потрібне з’явитися у стінах парламенту. «Напевно, займається якимись справами», — пояснив молодший Янукович відсутність батька на засіданні. «А може й ні, не займається», — відразу напросилася думка. Щоправда, коли «вспливла» відсутність лідера «регіоналів», він «вийшов на зв’язок» і великодушно пообіцяв встигнути приїхати на вечірнє засідання.  
 

Щодо політичних сил другої ліги, то тут за браком коштів масштаби видовищ дещо менші, проте мета та сама. Хтось, як-от СПУ, переконаний, що незабаром соціалісти повернуться до Верховної Ради і в цьому їм допоможе капітал банкіра-бізнесмена Тігіпка — що вже саме по собі смішить. Хтось, наприклад «рятівник» країни Яценюк, переконаний, що від кольору його рекламних плакатів життя українців стане барвистішим. А хтось, як Гриценко, влаштовує реаліті-шоу і вирішує пожити сільським життям аж 10 днів. Тільки от за 10 днів ні поле засадити не встигнеш, ні курочку виростити… 
 

То ж, шановні українці, якщо вам підвищили квартплату, немає грошей на проїзд на роботу немає навіть роботи, не переймайтеся – цирк під назвою Верховна Рада завжди радий підняти вам настрій, крім того, квитки сюди безплатні, програма виступів щодня різна, актори – єдині у своєму роді.

 

Читайте также по теме