Хто розклав близькосхідне «доміно»?

face="Times New Roman, serif">
size="3">Поширення протестів на Близькому Сході та у Північній Африці за принципом «доміно» вразило весь світ.  Більшість аналітиків вважає соціальний фактор головною причиною протестів. Проте темпи поширення революційних настроїв на цілий регіон та відмінність рівня життя у країнах, охоплених заворушеннями, викликають багато запитань.

face="Times New Roman, serif">
size="3">За словами директора Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталія Кулика, соціальна напруженість в країнах Близького Сходу та Південної Африки «зріла» протягом останніх 20-30 років. У той час, як світ змінювався, тамтешні режими «балансували на рівні толерантності до різних темпів впливу Європи, арабського Сходу чи Сполучених Штатів». Попри те, що протягом 2009-2011 років прояви соціальної активності вже давалися взнаки, влада не змогла спрямувати їх у позитивне русло. 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Водночас, директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що виникнення протестів у арабських країнах є й відголоском світової фінансової кризи. «Погіршення економічної ситуації сталося не раптово, а стало результатом політики режимів, які не могли вже змінюватися, і не могли дати людям у країнах відповідного рівню життя, до якого вони звикли, коли вони готові були віддавати свою свободу за цей рівень життя. Як тільки рівень життя впав, диктатури перестали бути легітимними. В умовах світової економічної кризи ці режими настільки заклякли, що не у силі змінюватися», — розповів він.

face="Times New Roman, serif">
size="3">За словами експерта консалтингової корпорації “Гардарика”Сергія Дацюка, не останню роль у роздмухуванні протестних настроїв зіграли телебачення та інтернет. «Це наслідок політики, яка жорстко і інтенсивно атакується телебаченням і засобами масової інформації, які вже стали глобальними з точки зору споживчих стандартів. З іншого боку, уряди нехтують такими речами. Мотивація розповсюджується засобами масової інформації. А от хто вже організовує — не Аль Джазіра, а скоріше організація йде через соціальні мережі», — впевнений експерт.

face="Times New Roman, serif">
size="3">Водночас, на думку Віталія Кулика, Захід і досі недооцінює загрозу зміцнення ісламізму як державної ідеології на Близькому Сході. Він підкреслив, що «ліві» ідеї у арабських країнах мають поки невелику підтримку, тоді як ісламський фундаменталізм активно підтримується певними колами арабського суспільства. 

face="Times New Roman, serif">
size="3">При цьому Віталій Кулик впевнений, що арабські революції вдало перейняли досвід нещодавніх європейських соціальних протестів. За його словами, хвиля протестів поширилась під впливом прикладу Тунісу та прикладів самоорганізації у Європейському Союзі, як проводити акції протесту з застосуванням сили. «Вони бачили це у Франції, Греції, в Італії, в Іспанії. Більшість учасників протестів — люди, які сезонно працювали у Європейському Союзі чи мають родичів, друзів там, які брали участь у цих соціальних акціях. Вони навчені європейськими соціальними акціями», — додав експерт. 

face="Times New Roman, serif">
size="3">Незважаючи на подібність «сценаріїв» революцій у регіоні, аналітики вважають, що подальший їхній розвиток залежатиме від економічних та політичних особливостей, а також стратегії нинішнього керівництва.

face="Times New Roman, serif">
size="3"> 

color="#000000">
face="Times New Roman, serif">
size="3"> 

Читайте также по теме