Мая Заховайко
17:07 10/06/2009

Хто стане «своїм» міністром оборони?

За останні кілька місяців в уряді Тимошенко опустіло три міністерські крісла – Віктор Пинзеник пішов сам, а Володимира Огризка і Юрія Єханурова «пішли» у Верховній Раді. І якщо швидких кадрових перестановок в «обезголовлених» міністерствах фінансів та закордонних справ так і не відбулося, оборонне відомство вже днями може отримати нового керманича. Хто ж сяде у крісло міністра оборони й коли? Саме це питання стало сьогодні головною темою жвавих дискусій у кулуарах Верховної Ради.

Генерал чи гінеколог?

Ще вчора Віктор Ющенко заінтригував журналістів «двома кандидатурами», які, за його словами, в нього є на посаду міністра оборони. І хоча Президент не назвав жодних прізвищ, багато хто в парламенті переконаний, що це Секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова та начальник Генштабу – Головнокомандувач Збройних Сил Сергій Кириченко.

Шанси першої можливої претендентки є невисокими, зважаючи на коментарі представників різних політсил. Так, зокрема, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко спочатку взагалі відмовився коментувати такий кадровий варіант, та все ж не втримався і зазначив, що «нам достатньо вже гінекології в апараті РНБО, щоб її переносити ще й в міністерство оборони».

Що стосується кандидатури Сергія Кириченка, колишній керівник оборонного відомства також висловив сумнів, що той «пройде» в парламенті. Анатолій Гриценко мотивував це «результатами діяльності Сергія Кириченка». Окрім того, за словами екс-міністра, «генерал не може бути членом уряду, це не європейська практика, а практика минулого тисячоліття Африки».

На думку депутата, міністром оборони повинна стати людина, яка буде цивільною, професійною та знатиме армію, а не лише фінансові потоки. Водночас, відповідаючи на провокаційне запитання журналістів, чи саме він така людина, Анатолій Гриценко категорично відповів: «Я не буду точно. Я не хочу працювати на посаді міністра оборони в цьому уряді і з цим Президентом».

Як не дивно, більш лояльно й оптимістично були налаштовані БЮТівці. Так, народний депутат Сергій Міщенко зазначив: «якщо це буде професіонал, якщо це не буде солдафон, який виконує президентські команди “на ура”, не думаючи про наслідки, БЮТ може позитивно розглянути це питання». «Нехай Президент визначиться. Тоді ми розглянемо на фракції і приймемо рішення», — додав він. Коментуючи ж інформацію про можливе призначення на цю посаду Раїси Богатирьової, Сергій Міщенко обережно зауважив, що не впевнений у спроможності людини з медичною освітою очолювати міністерство оборони.

Нове випробування для коаліції

Фракція Партії регіонів після того, як «все пропало» з коаліційними домовленостями, за традицією знову зайняла позицію «крайньої хати» і заявила, що не має наміру брати участь у цьому голосуванні. Про це повідомив заступник голови фракції Олександр Єфремов. При цьому він зазначив, що в його колишньої соратниці Раїси Богатирьової досить багато досвіду, і вона, на його думку, могла б упоратися з обов’язками голови цього відомства. «Ми маємо приклади в інших країнах, коли жінка може очолювати цей орган. Я знаю Раїсу Василівну. У неї досить високий потенціал, вона багато корисного зробила, в тому числі й для нашої партії. Тому я думаю, що це не найгірша кандидатура», — зазначив Олександр Єфремов. Водночас він висловив сумнів, що кандидатура секретаря РНБО отримає достатню підтримку у фракціях коаліції.

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко переконаний, що сьогодні потрібно припинити практику, коли міністром оборони є людина, яка не має жодного відношення до армії, не здатна забезпечити достатню обороноздатність і переслідує лише конкретні цілі задля власного збагачення. «Ми мали змогу переконатися, що цивільні люди не здатні забезпечити оборонну здатність нашої держави, бо оборона держави – це конкретні речі, стратегічні напрямки розвитку — як з точки зору науки, промислового комплексу, так і з точки зору навчання і підготовки військових кадрів. Тому якщо сьогодні Президент вкотре запропонує неналежну кандидатуру, ми можемо говорити про повний занепад армії, адже ці люди не знають, що таке армія і вони будуть виконувати доручення так, як робив це Єхануров», — зазначив депутат-комуніст.

Тож, якщо Віктор Ющенко виконає обіцянку і до завтра «розкриє карти» щодо кандидатури на посаду міністра оборони, на коаліцію знову чекає нелегке випробування голосуванням. Наразі важко спрогнозувати, чи повториться в оборонному відомстві історія з міністром закордонних справ чи міністром фінансів, крісла яких і досі вільні. Якщо у БЮТ не кривлять душею та й взагалі вирішать довести, що «не такі вони вже й погані, як про них каже Президент», то в Сергія Кириченка з’являються шанси потрапити до уряду. Разом з тим у цьому питанні «не БЮТом єдиним», адже в Блоці Литвина поки що відмовчуються, у “НУ-НСі”, як завжди, кілька позицій, та й комуністи ще не сказали остаточне «так» чи «ні». Отже, залишається чекати на чергову серію парламентського серіалу «Хто проти кого дружить» і рішення Президента, якому, ой як треба «своя людина» в армії.

 

Читайте также по теме