Хто, з ким і проти кого збирається “дружити”?

Післявиборча працьовитість депутатів плавно перейшла і на перше після президентських перегонів засідання Верховної Ради. Працювали із завзяттям як в сесійній залі, так і в кулуарах. От тільки із законотворчою діяльністю депутати впорались ще на ранковому засіданні, вичерпавши весь порядок денний навіть вечірнього. Правда, і без того обговорювати було що. />  

Темою номер один “засідання в кулуарах” було формування нової коаліції і намір змінити уряд. У тому, що дні діючої коаліції у складі БЮТ, “НУ-НС” і Блоку Литвина — лічені, вже не сумнівається майже ніхто: а ось що прийде їй на зміну – питання вельми туманне. Як відомо, за чинним законодавством формувати коаліцію можуть лише депутатські фракції, кількість яких у Верховній Раді є константою незалежно від внутрішньофракційних розколів. І навіть якщо до переможців поодинці перебіжать окремі депутати, сформувати коаліцію вони все ж не зможуть. У свою чергу, лише коаліція (а не парламент в цілому) наділена правом представляти Президентові кандидатуру Прем’єр-міністра. Враховуючи, що БЮТ оформляти союз з Партією регонів поки що не має наміру — соратникам Януковича залишається сподіватися на інші фракції, в першу чергу, на “НУ-НС”. Для того, щоб “НУ-НС” влилася в коаліцію, голосів всієї фракції не треба – досить внутрішньофракційної більшості в 36 нардепів.
 

Проте, заяви представників фракцій дуже неоднозначні: вони або суперечать заявам своїх колег, або ж мають властивість змінюватись на протилежні за змістом протягом лише одного дня. Так, зранку, представник Блоку Литвина Ігор Шаров заявив, що виходити з нинішньої коаліції вони не збираються, але… вже до кінця засідання «литвинцівці» передумали. «Ми категорично проти дострокових парламентських виборів… Пропозиції про створення коаліції на рівні Партії регіонів, «НУ-НС» і Блоку Литвина не надходило. Сьогодні у нас було рядове засідання фракції, де така коаліція не обговорювалася. Але якщо надійде пропозиція від Партії регіонів — з огляду на те, що ми проти дострокових парламентських виборів, ми це питання будемо розглядати конструктивно. З цього, напевно, випливає, що ми погодимося», — сказав він. 
 

Що ж до «помаранчевої» фракції, то “НУ-НС” зараз щосили набиває собі ціну, заявляючи «на камеру», що в коаліцію з «регіоналами» вони не підуть, а ті, мовляв, нічого їм і не пропонують. Так, депутат-нашоукраїнець Михайло Полянчич повідомив, що розмова окремих депутатів фракції з представниками Партії регіонів ведуться. «Зі мною ще ніхто окремо не говорив, але із впливовими групами окремими депутатами перемовини розпочались»,- запевнив він. При цьомудодав, що офіційних рішень немає, оскільки ще не оголошено офіційні результати президентських виборів. Депутат також висловив упевненість, що якщо «в судовому порядку не буде скасовано результат другого туру виборів, в парламенті доведеться створювати нову коаліцію — і це обов’язково». 
 

У свою чергу депутат від фракції “НУ-НС”, член депутатської групи «За Україну» Андрій Парубій заперечив введення будь-яких переговорів з Партією регіонів. «Ми не вели жодних переговорів, принаймні, я про це не знаю. Сумніваюсь, що вони можуть мати перспективу. На засіданні нашої групи жодного разу не обговорювали питання можливості входження в коаліцію з Партією регіонів, а тому, думаю, що це швидше фантазії активістів ПР», — запевнив він.
 

Що ж стосується комуністів, то готові вступати в союз з Партією регіонів. Природно, «за умови виконання нашими партнерами ряду програмних вимог КПУ. Як зауважила депутат від КПУ Алла Александровська “представники Компартії звернулися до кандидата Януковича, надавши йому конкретні пропозиції та свою позицію. Віктор Федорович підтримав нашу платформу і в результаті ми висловили йому свою підтримку. Тому основа для подальшої співпраці є. Якщо ця співпраця продовжуватиметься, я думаю, рішення буде позитивним», — сказала вона.
 

Звичайно, для Віктора Януковича сформувати нову коаліцію — перше завдання. Це дасть можливість позбутися нинішньої більшості, уряду та Прем’єр–міністра і розпочати формування власного уряду. Скільки триватиме цей процес — залежить від позиції потенційних союзників, насамперед «НУ-НС», і від умов, які висунуть регіонали, та від того, наскільки вони захочуть враховувати позицію співрозмовників. Але нова коаліція може відбутися лише тоді, коли буде досягнута визначеність з кандидатурою прем’єра – регіонали в неофіційних бесідах запевняють, що не дадуть діючому Прем’єрові довго носити приставку «в.о.» А ситуація довкола кандидатури майбутньої голови уряду видається не менш заплутаною, ніж розклади довкола нової коаліції.
 

Що ж до законотворчості, то й тут не обійшлося без впливу поствиборчих розкладів. Так, з проектом  про збільшення соціальної допомоги (щодо підвищення допомоги кільком слабо захищеним верствам населення) — Партія регіонів виставила себе "в новому світлі".  Законопроект регіонала Михайла Папієва, який у першому читанні набрав 330 голосів, в другому отримав лише 203. Партія регіонів, яка половину президентської кампанії критикувала уряд за те, що той відмовляється підвищувати соціальні стандарти, віддала за цей документ лише два голоси. У такий спосіб регіонали прагнуть урятувати вже власного майбутнього Прем’єра від соціальних зобов’язань перед виборцями, голоси яких знову не потрібні.
 

Учора Верховна Рада розглядала, серед іншого, і проект закону про реабілітацію жертв політичних репресій «на Україні» (Литвин слушно зауважив: «чому не “в Україні?»). Документ визначав правовий статус осіб, які в дитинстві потерпіли від репресій, та гарантії їхнього захисту. «За» в першому читанні проголосували 228 депутатів: БЮТ, «НУ-НС», Блоку Литвина.
 

Натомість проект, який передбачав посилення жіночого представництва у виборчих списках на парламентських та місцевих виборах, проголосували тільки 187 депутатів (литвинівці, частково БЮТ і «НУ-НС»). Ініціатива БЮТівців Миколи Томенка та Володимира Бондаренка полягала в тому, щоб у кожній п’ятірці списків були представниці прекрасної статі. Фракції Івана Кириленка, Миколи Мартиненка та Володимира Литвина голосували здебільшого однаково. Іронія долі полягає в тому, що всі оглядачі передбачають крах «коаліції трьох», яка й без того є, по суті, «коаліцією меншості». 

 

Читайте также по теме