„Іде звізда чудна…» ( фото)

Сакральне і таємниче, дзвінке і світле Різдво — в Україні. Воно збирає родини з різних кутів, з різних світів на спільну Святу Вечерю, на спільну Коляду. Зазвичай, давні народні традиції більше знають і бережуть в сільській місцевості, але цього року кияни також змогли долучитися до цього надзвичайно яскравого і самобутнього зимового свята в етноклубі "Музею Івана Гончара". Дідухи, вертепи, витинанки, різдвяні «павуки» та зірки вже декілька тижнів поспіль прикрашають експозиційні зали музею Івана Гончара – це роботи дітей з усієї України, які виготовили їх спеціально для конкурсу «Іде звізда чудна», присвяченого різдвяній атрибутиці. Вони стали основою цьогорічної різдвяної виставки, відкритої в експозиції "Музею Івана Гончара". А днями тут відбувся черговий етап Всеукраїнського дитячого фольклорного Фестивалю „Орелі”, який зібрав чимало шанувальників народних традицій.

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-1/33420_01.jpg" />

Фестиваль „Орелі” було започатковано 2008 році, а його головною метою стало збереження народної культури і впровадження кращих здобутків української етнопедагогіки в сучасний виховний простір. У його організації беруть участь етнографи, фольклористи, музикознавці, медики, психологи, педагоги і методисти дошкільних навчальних закладів та осередків народної творчості Києва та інших регіонів України. Фестиваль в першу чергу зорієнтований на сімейну аудиторію, тому на святі різдвяної Коляди однаково радо вітають як дітей, так і дорослих. Тут всі гості мають змогу долучитися до народних традицій наших предків, познайомитися із традиційними ремеслами українців і власноруч виготовити оберіг або простеньку народну іграшку. Майстер-класи з виготовленням глиняних іграшок, солом’яних та кукурудзяних оберегів, ляльок, паперових витинанок і різдвяних масок проводять досвідчені народні майстрині. А діти із захопленням спостерігають, як в їхніх руках народжуються чудові речі і самі намагаються створити маленьке „різдвяне диво”.

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-1/33420_02.jpg" />

А народні ігри та забави, пісні і танці у виконанні майже професійних артистів створюють відповідну атмосферу справжнього українського свята, а ще допомагають відчути гармонію світу в українській традиції і викликають неймовірне захоплення у глядачів…

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-1/33420_04.jpg" />

 Артисти з фольклорного гурту «Цвітень», готуються показувати унікальний ляльковий вертеп. 

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-1/33420_05.jpg" />

На сцені — дитячий гурт «Ордана» з Житомирщини, який представляє самобутні різдвяні традиції Поліського краю. 

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-1/33420_06.jpg" />

А яке ж свято Різдва без святкової вечері з її обов’язковими 12 пісними наїдками, серед яких кутя і узвар — головні обрядові страви.  

decoding="async" alt="" src="/media/images/2010-1/33420_07.jpg" />

Без подарунків не залишився ніхто. Директор "Музею Івана Гончара" Петро Гончар вручає різдвяні гостинці учасникам фестивалю — дівчаткам з фольклорного гурту «Ордана». />  

Читайте также по теме