Карт-бланш для Прем’єра

Депутати Верховної Ради таки відмовилась висловити недовіру уряду. За ухвалення відповідного проекту, внесеного депутатами від фракції Партії регіонів, як відомо, проголосували 203 народних депутати: 172 “регіонали”, 20 депутатів від фракції Компартії, 10 депутатів “Нашої України-Народної Самооборони” та один “бютівець”. При цьому законопроект не підтримав жоден депутат Блоку Литвина.

Тепер Юлія Тимошенко обіцяє серйозні кадрові ротації в уряді. Хто стане першими жертвами, а хто – фаворитами, стане відомо наступного тижня (голова фракції БЮТ Кириленко запевнив, що цим займуться у п’ятницю, 13-го), а поки експерти намагаються визначити, які наслідки для держави матиме “ініціатива порятунку” Партії регіонів. 

Політолог Олексій Гарань переконаний, що Юлія Тимошенко завдяки Партії регіонів здобула серйозну перемогу: мовляв, до вересня її ніхто не відправлятиме у відставку, а після, за півроку до виборів, уже згідно із законодавством не можна буде розпускати парламент. “Наразі основним конкурентом Тимошенко є економічна ситуація – з нею не зрівняються ані Янукович, ані “регіони”, ані Секретаріат. Дуже важливо їй зараз домогтися якоїсь стабілізації, аби продемонструвати, що ситуація не погіршується. Якщо це вдасться, тоді Тимошенко отримає хороші шанси на перемогу”, — сказав він.

Натомість директор Інституту глобальних сратегій Вадим Карасьов радить не визначати переможців і переможених. За його словами, результати голосування за висловлення недовіри уряду — це “не тріумф Юлії Тимошенко, але і не трагедія для Партії регіонів”. “Чому не тріумф? По-перше, її доповідь була не зовсім блискучою. По-друге, ситуація в економіці залишається загрозливою. До того ж, майбутнє уряду Тимошенко досить туманне. Ситуація розвивається так непрогнозовано, що говорити про те, хто виграв, передчасно. Варто також наголосити, що 203 голоси Партії регіонів – це достатньо серйозно”, — наголосив експерт. 

Вадим Карасьов вважає, що “регіонали” ще матимуть можливість звільнити Тимошенко з посади Прем’єра. “У них є ще одна спроба – це складання мандатів, яке може призвести до втрати парламентом дієздатності. Але Партія регіонів, очевидно, розраховує на те, що десь за місяць буде досягнуте дно економічної кризи і пік масових протестів. Тоді вимоги щодо відставки уряду і відставки Президента увійдуть у резонанс із обуренням населення. Питання навіть не в тому, що це буде стихійний бунт. Але якщо збігаються інтереси політичних еліт із протестними настроями мас, які сьогодні без сумніву присутні, тоді такий варіант можливий”, — сказав політолог, додавши, що за два місяці може бути актуальним сценарій 1994 року, коли було зініційоване дострокове припинення повноважень уряду і Президента. 

Президент Центру соціальних досліджень Андрій Єрмолаєв у висновках більш категоричний: на його думку, Партія регіонів фактично забезпечила “імунітет” Прем’єру, а голосування “відкрило ворота авторитаризму”. “Якщо до цього ми говорили про загрози і перспективи, про можливості, то вчора був своєрідний рубікон. Зараз, ми бачимо, все зводиться до рішень однієї людини. І ця людина – не Віктор Ющенко”, — зазначив він. Політолог вважає, що особливо теза наближення авторитаризму може підтвердитися під час запланованих змін у Кабінеті міністрів. 

Іншою актуальною темою для обговорення українськими експертами стала пасивність Президента у день “доленосного” голосування. Його, як відомо, очікували до останнього. Але Президент проігнорував запрошення Голови Верховної Ради Володимира Литвина, а прес-секретар глави держави натомість пообіцяла депутатам щорічне звернення Президента. 

У питанні доцільності присутності Віктор Ющенка під час голосування щодо вотуму недовіри уряду експерти у думках розійшлися. “Ющенко правильно зробив, що не прийшов у парламент. Можна було лише уявити, яку обструкцію йому влаштували б у Верховній Раді”, — впевнений Олексій Гарань. “Ющенко виявив слабкодухість. Хоча його включення у цю подію, його позиція і ініціатива могли б суттєво вплинути не лише на клімат, а й на перебіг подій. Особливо вчора”, — вважає натомість Андрій Єрмолаєв. 

Наразі очевидним є той факт, що Юлії Тимошенко вдалося втриматися на своїх позиціях. Подібна непохитність суттєво додає в рейтингу. З іншого боку, тепер, коли політична напруженість зменшилась (не враховуючи, звісно, запланованих кадрових ротацій), Прем’єр просто зобов’язана рятувати українську економіку. А це – набагато серйозніше випробування, аніж утриматися на своїй посаді.

 

Читайте также по теме