Казахстанський напрямок

"Після сьогоднішнього візиту розпочнеться новий етап взаємовідносин України та Казахстану… І хоча наша співпраця ніколи не припинялась, саме зараз можна говорити про те, що починається якісно новий виток взаємодії у різних галузях від економічної до гуманітарної сфери”, — саме так підсумував перший день зустрічі з Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим Віктор Янукович. У свою чергу закордонний гість наголосив, що Україна була і залишається ключовим економічним партнером серед країн на пострадянському просторі. Загалом високопосадовці залишились задоволені результатами перемовин, адже він завершився підписанням восьми угод між двома країнами. Сторони, за традицією, домовилися спільно боротися з відмиванням грошей та тероризмом, співпрацювати в сфері освіти та науки. Змістовності ж зустрічі надали пропозиції Астани щодо співпраці в енергетиці та космічній галузі, а також обіцянка допомогти Україні очолити ОБСЄ в 2013 році. 

Одне з наважливіших для України досягненнь переговорів з Нурсултаном Назарбаєвим стала домовленість на транзит 8 млн. тон нафти з Казахстану через українські трубопроводи до Європи. При цьому частину сировини залишатимуть на українських заводах.  /> Обидва президента підкреслили, що певний час транзит казахстанської нафти через Україну не здійснювався. Тепер вона знову повернеться в українські труби. “Це питання було одним із перших на сьогоднішній зустрічі. Враховуючи той факт, що Казахстан є державою, яка постачає на експорт енергоносії, хочу наголосити, що транспортування казахстанської нафти через Україну було призупинене. Після втручання Віктора Януковича у це питання, можна говорити про початок тісної співпраці у цій сфері, адже зараз усі заборони скасовані і таке транспортування відновилося”, — сказав глава Казахстану.
 

Експерти та економісти відзначають позитив у подібних домовленостях, проте наголошують, що найкраще, аби казахстанська нафта пішла Придніпровським нафтопроводом до Кременчуцького нафтопереробного заводу, а звідти в Одесу на перевалку до Європи. “Взагалі цей договір став проривом для України, бо наша нафтова транзитна система задіяна зараз на 25%. А невдовзі росіяни збудують власні балтійські нафтопроводи і відбиратимуть у наших труб кілька десятків мільйонів тонн нафти щороку”, – зауважив екс-голова “Укртранснафти” Олександр Тодійчук. 
 
Ще одним важливим етапом переговорів стало те, що Україна приєднається до російсько-казахстанської проекту з виробництва палива для атомних електростанцій. За словами Віктора Януковича ― Україна буде у проекті на рівних правах, (33% кожній стороні) і така угода є вигідною не тільки для України, але й для трьох сторін одночасно. Попередньо було домовлено і про те, що українські компанії будуть допущенні до розробки казахстанських родовищ нафти і газу, але поки що про це йшлося в загальних рисах. Також, Казахстан запропонував Україні допомогу в будівництві заводу з виробництва палива для ядерних електростанцій.

Про політичну співпрацю, сторони говорили мало, принаймі публічно. Казахстанська сторона наголосила на покращенні взаємин із зміною влади в Україні та пообіцяла підтримати прагнення України стати головною в ОБСЄ в 2013 році і прийняти у себе самміт цієї організації. У свою чергу, Віктор Янукович подякував та уточнив, що Україні потрібен досвід Казахстану в такій справі, як головування в ОБСЄ. Віктор Янукович повідомив, що в грудні прибуде на самміт ОБСЄ в Астані, де і розраховує отримати підтримку Нурсултана Назарбаєва. “Сьогодні, коли Україна готується до участі в саміті ОБСЄ в грудні цього року, який відбудеться в місті Астана, нам надзвичайно важливо, аби Казахстан висловив свою підтримку. Адже завдяки сприянню та активній підтримці нинішнього голови ОБСЄ і Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва під час грудневого форуму, буде прийнято рішення про головування в ОБСЄ”, — зазначив він.

“Ми надзвичайно зацікавлені, аби спільно з Україною були створені підприємства для складння та виробництва сільськогосподарської техніки”, -заявив Президент Казахстану і додав, що вже зараз почалися переговори щодо створення подібних підприємств. Він також повідомив, що його країна зараз перебудовує космодром у Байконурі, аби той набув світових стандартів – для збільшення кількості запусків комерційних супутників та вантажів. Адже впродовж кількох останніх років кількість запусків з космодрому постійно зменшується. Основними клієнтами залишаються росіяни, але цього року Москва розпочала будувати власний космодром “Східний”. Його закінчать до 2018 року і тоді замовлень в Байконура стане зовсім мало. Саме тому Нурсултан Назарбаєв запропонував використати Байконур для запуску новітніх ракетоносіїв «Дніпро» та «Зеніт». Особливо приваблює Казахстан їх екологічна безпека, адже вони працюють на рідкому кисні. А сьогодні багато західних компаній прагнуть показати свою турботу про довкілля навіть під час запуску супутників.
 

Сторони зійшлись також у прагненні спільно розробити план заходів зі святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка у 2014 році. “Для нас ці заходи є вкрай важливими, адже саме в Казахстані Тарас Шевченко провів більшу частину свого життя і його кращі твори були написані саме тут. У нас є вулиця імені Шевченка в Астані, є порт імені Тараса Шевченка і наші люди знають його як великого поета. Тому 200-річчя з нагоди його дня народження у 2014 році стане спільним заходом і спільним святом для обох країн”, — президент Казахстану.

 

Читайте также по теме