«Кенгуру»-рятівниця

Днями Посольство Республіки Франція в Україні передало Центру неонатології лікарні “Охмадит” устаткування для догляду за новонародженими за методикою “кенгуру”. Ця акція відбулася у рамках програми Французького співробітництва разом із проектом “Здоров’я матері та дитини”, що впроваджується в Україні Інститутом досліджень та тренінгів корпорації JSI (США).

Все геніальне – просте

З тисячі новонароджених немовлят в Україні щорічно гине дев’ять малюків. Збільшує цей показник і те, що з 2007 року ми почали реєструвати смертність серед новонароджених з вагою, починаючи з 500 грамів. Причини смертності новонароджених різні – несумісні із життям вроджені вади розвитку, спадкові захворювання, поганий стан вітчизняної медицини, безгрошів’я батьків, котрі не можуть оплатити вартісне лікування своїх дітей за кордоном. Однак не на останньому місці стоїть і те, що з кожним роком в Україні зростає кількість новонароджених з малою вагою та кількість недоношених. За інформацією заступника міністра охорони здоров’я Лариси Мостовенко, за шість місяців поточного року в Україні народилося 578 недоношених дітей, у минулому році — на 4 менше.

Тож проблема покращення догляду за новонародженими, а особливо за дітьми з порушеним станом здоров’я чи за недоношеними, є актуальною в Україні, як і в усьому світі. Однією з методик, що вдвічі знижує смертність дітей з масою тіла, меншою 2000 г. при народженні і є альтернативою відомим «інкубаторам», є метод «Мама-кенгуру». Він полягає у постійному носінні дитини батьками (24 години на добу) після стабілізації її стану у контакті “шкіра до шкіри”.

За словами фахівців, методика «кенгуру» практично втричі знижує захворюваність таких діток на важкі інфекції — запалення легень, сепсис, некротичний ентероколіт. Контакт зі шкірою матері чи батька нормалізує температуру шкіри дитини — якщо маля замерзло, то воно зігрівається, якщо перегрілося – охолоджується до норми. Також стабілізується серцебиття та дихання дитини, у неї буває менше зупинок дихання, кров малюка краще насичується киснем. На додачу, діти отримують більше материнського молока і довше перебувають на грудному вигодовуванні, молоко краще перетравлюється. Контакт з одним з батьків «шкіра до шкіри» заспокоює дитину, зменшує рівень гормонів стресу, дає знеболюючий ефект. Крім покращення фізичного розвитку дитини, метод «кенгуру» дозволяє краще розвиватися її мозку, покращує формування зв’язків між матір’ю та дитиною. Однак окрім позитивного впливу на новонароджених, методика «кенгуру» також корисна і батькам. Вона дозволяє їм почуватися більш впевнено, сприяє розвитку любові до дитини, зменшує ризик виникнення післяпологових депресій та збільшує кількість молока у матері.

Метод «Мама-кенгуру» вже багато років застосовується у світі, зокрема у Франції. З 2003 року він з’явився і в Україні, однак найпростіше обладнання, якого потребує методика, досі у нас не виробляється. Тож французькі благодійники вирішили допомогти українським родинам у тому, аби новонароджені українці мали більше шансів на здорове життя. «Ми дуже горді й щасливі зробити наш внесок у запровадження і використання методу «кенгуру» в Україні», — підкреслив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Франція в Україні пан Жак Фор, передаючи обладнання для впровадження методики «кенгуру» відділенню неонатології лікарні «Охмадит». Водночас Жак Фор повідомив, що на базі відділення за допомогою програми Французького Співробітництва буде створено центр для навчання методу «кенгуру» лікарів зі всіх регіонів України. За його словами, незабаром перші сорок українських медиків зможуть пройти тут навчання.

Любов творить дива

Можна сказати, що метод «кенгуру» — це спосіб догляду за новонародженими, перевірений самою природою. Адже і самі кенгуру, і мавпи, й інші дикі звірі доглядають за новонародженими у контакті «шкіра до шкіри». А буквально нещодавно у пресі з’явилася дивна історія про те, як такий контакт з матір’ю врятував немовляті життя. «The Daily Mai»l повідомила, що маленький Джеймі Огг є одним з двійнят і з’явився на світ на 27 тижні вагітності з вагою всього 900 г. Протягом 20 хвилин лікарі марно боролися за життя малюка, поки визнали його померлим і віддали батькам, аби ті змогли попрощатися з дитиною. Тоді, вийнявши дитяче тільце з ковдрочки, його мама Кейт зняла з себе сорочку та притулила нерухомого хлопчика до грудей і вони з чоловіком Девідом почали говорити до свого сина. І сталося справжнє диво — за дві години «померле» маля почало дихати й розплющило очі на руках у матері. «Лікар продовжував хитати головою й казати: «Я не вірю, я не вірю», — згадує Кейт. У вересні батьки тепер вже п’ятимісячних двійнят уперше розповіли свою дивовижну історію широкому загалу, з’явившись в австралійському телешоу.

Українські журналісти мали нагоду переконатися на власні очі, що подібні дива відбуваються і в Україні, коли відвідали палати Центру неонатології лікарні «Охмадит». В одній з них мама на ім’я Ганна розповіла, що за допомогою методу «кенгуру» її дитина стала помітно активніше розвиватися. «Методика допомагає мені стати справжньою мамою, а маляті – скоріше підрости», — поділилася вона. Молодий тато на ім’я Олександр з сусідньої палати розповів, що вже 35-день носить, як кенгуру, свою маленьку доньку Софійку. Дитина народилася з масою тіла 1 кг 665 г, через місяць вага дитини складає 2 кг 150 г. «Дякую за організацію цього центру. Життя є найбільш прекрасним з того, що ми маємо», — сказав він.

 

Читайте также по теме