Мария Мамаева
18:55 26/11/2010

Кінець Майдану чи відпочинок перед новою битвою?

 

Гучно розпочавшись у понеділок, на кінець робочого тижня масові акції протесту проти Податкового кодексу поступово вщухають. Протягом п'ятниці на Майдані Незалежності зібралося не більше 200 чоловік — усі вони, в основному, перебувають у наметовому містечку. Мітингувальники потребують відпочинку, вони втомлені від напруження, спричиненого не тільки ситуацією навколо Податкового кодексу, але й незгодою всередині табору, зрештою, мають повертатися до справ. Проте організатори мітингу запевняють, що «Майдан» не закінчується і в понеділок розпочнеться нова хвиля акцій протесту, яка збере не менше людей, ніж цього тижня. 

Після вчорашнього кількатисячного мітингу сьогодні на Майдані незвично порожньо: так само грає музика, стоїть наметове містечко, проте гуляють на головній площі столиці, в основному, зацікавлені перехожі. Серед тих небагатьох, хто прийшов сьогодні відстоювати свою громадську позицію, все більше шириться зневіра. Люди розчаровані діями, а точніше, бездіяльністю, влади, яка, не зважаючи на масовість акцій, не вчиняє активних дій для виправлення ситуації. А крім того, підприємців зупиняє відсутність лідера всередині табору мітингувальників. Так, на переконання одного зі страйкарів, Віктора з Лубнів, ті люди, які взяли на себе обов'язок координувати дії протестуючих, не мають досвіду і неспроможні очолити рух проти Податкового кодексу. На його думку, мітингуючі мають звернутися до опозиційних лідерів — О. Тягнибока, А. Гриценка, лідерів «БЮТ-Батьківщина», «Наша Україна». Із ним погоджується і його колега Віктор зі Жмеринки. «Немає, кому вірити. Самозванці оголосили про створення координаційної ради, скликають і розпускають її, тож вірити нема кому», — зазначив він.

Тим часом, у наметовому містечку на Майдані Незалежності тривають дискусії між активістами руху протесту і вже сформувалися дві групи впливу. Як пояснив о

face="Times New Roman, serif">
size="2">дин із координаторів мітингу противників Податкового кодексу Василь Заставнюк, у таборі мітингувальників поширилася інформація, що голова Комітету захисту підприємців при опозиційному уряді Оксана Продан пішла на згоду із “другою стороною”, тобто із владою. Так, учора, 25 листопада, після переговорів у Адміністрації Президента О. Продан запропонувала мітингуючим продовжити чергування на Майдані, але при цьому дати Президенту час визначитися з кодексом до 6 грудня і саме на цей день призначити черговий масовий збір. На думку В. Заставнюка, таким чином вона намагається затягнути мітинг з надію, що людям поступово набридне Майдан і протест вщухне «сам собою».

Про це ж сьогодні заявив й інший лідер наметового містечка Олександр Данилюк, зазначивши, що у зв'язку із цим вчора ввечері була розпущена Координаційна рада містечка. За його словами, новий спільний координаційний орган буде створений в понеділок, коли відбудеться загальнонаціональна акція. До нього мають увійти «особи, які представляють людські ресурси, без зайвих балачок і масовки». Однак переважна більшість представників штабу мітингувальників не погоджується з позицією О. Данилюка, заявляючи про те, що він сам проголосив себе генеральним координатором руху протесту. Член координаційної ради Михайло Свистович запевнив у тому, що раду не розпущено і що на 15 годину призначені її збори.

face="Times New Roman, serif">
size="2">“
face="Times New Roman, serif">
size="2">Координаційна рада не розпущена. У нас немає розколу. Нарешті ми дійшли згоди. І сьогодні відбудеться засідання координаційної ради, на якому визначаться всі питання”, — розповів М. Сівкович.

face="Times New Roman, serif">
size="2">Інформація про розкол серед противників Податкового кодексу на Майдані Незалежності в Києві, на думку голови парламентського Комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталії Королевської, може свідчити про приналежність до цих процесів влади. На її переконання, люди, які зібралися на мітингу, переконані у своїй справі й не допускають розколу серед однодумців.
face="Times New Roman, serif">
size="2">“
face="Times New Roman, serif">
size="2">Мені не цікаві технології, які тут присутні — хто більш правий, чи хто більш головний. Головне, що тут зібралися люди, а решта — це технологічні нюанси, які будуть усунуті. І не треба сюди втручатися політикам”, — розповіла вона. Із її думкою погодився і приватний підприємець Михайло з Івано-Франківська. «Я не бачу розколу в тому питанні, яке стоїть на порядку денному. Оскільки питання стоїть так: жити або не жити, працювати або не працювати. Ми не стоїмо за якісь політичні права, ми стоїмо за свої робочі місця, за те, що самі збудували — держава нам не дала нічого. Я думаю, влада прислухається до наших думок, вони ж бачили, скільки людей було вчора. А перевибори — це вже крайня міра — на випадок, якщо нас не почують. Але як би там не було, будемо тут жити, поки до нас не почують», — зазначив він.

face="Times New Roman, serif">
size="2">Та не зважаючи на серйозні непорозуміння з принципових питань, «Майдан» продовжує свою місію. За результатами зборів координаційної ради, яка за словами В. Заставнюка, більше радилася з приводу організаційних питань життєдіяльності наметового містечка, було вирішено, що наступний мітинг відбудеться все ж таки 29 листопада. При чому, як наголосив координатор, відбудеться, навіть якщо Президент України Віктор Янукович вирішить накласти вето на Податковий кодекс. «Акція буде, не зважаючи на рішення Президента про ветування Податкового кодексу, тому що ситуація в країні дуже напружена, дуже багато дзвінків із регіонів, із Києва — більшість із них вже не цікавить питання вето, люди будуть вимагати розпуску Верховної Ради, що має бути вирішено виключно в межах чинного законодавства».

face="Times New Roman, serif">
size="2">При цьому різні активісти «Майдану» іще вдень запевняли, що мітинг у понеділок збере найбільшу кількість мітингувальників, адже саме в цей день до України має прибути Венеціанська комісія на чолі з її керівником. За інформацією члена координаційної ради підприємців на Майдані народного депутата Михайла Волинця, до акції в понеділок мають приєднатися члени Конфедерації вільних профспілок України, головою якої він є. А самопроголошений єдиний лідер підприємців Олександр Далинюк буде збирати найбільшу кількість людей, яку тільки зможе зібрати. За його словами, він має 1500 мобільних номерів лідерів ініціативних груп, з якими він спілкується смс-розсилкою.

Читайте также по теме
ГолосUA
09:46 20/07/2024

Кабинет министров Украины предлагает включить в перечень обязанностей налогоплательщиков проводить по требованию...