Ігор Стефанюк
17:36 19/11/2008

Кияни знову без тепла Або гра: хто? кому? що? винен

На вулицях столиці — перший цьогорічний сніг. Це би викликало захоплення, якщо б не сумніви щодо тепла в домівках. А наразі ситуація з газопостачанням в житлові будинки досить непевна.

Фактична температура в оселях знизилась в середньому на 4 градуси. Як повідомили в прес-службі “Київенерго”, примусове обмеження з боку газопостачальних компаній відбулося через борги "Київенерго" за споживання газу. 13 листопада тиск газу був знижений на 40%, 18 листопада ще на 30%. Тенденція зовсім не оптимістична.

Дочірня компанія “Нафтогазу” “Газ України”, яка займається поставками природного газу “Київенерго” в свою чергу має переконливе виправдання своїх дій, принаймні, з юридичної точки зору,- адже борги "Київенерго" перед "Газом України" складають 96,5 млн. гривень. А ще кредитні зобов’язання "Київенерго" за короткостроковими кредитами, які становлять 260 млн. гривень, не кажучи вже про залишок з виплати кредиту Світового банку для розвитку теплових мереж — 105 млн. доларів. Ось і маємо “важкий фінансовий стан компанії”,- зітхає голова правління "Київенерго" Едуард Соколовський.

Варто зазначити, що в самому “Київенерго” вину за ситуацію перекладають на Київську міську державну адміністрацію, мовляв, згідно із законодавством компанія для забезпечення потреб міста має одержувати з міського бюджету компенсацію різниці між тарифом та економічно обґрунтованими витратами. А ця дотація, за оцінками “Київенерго”, на 2008 рік складає 790,8 млн. гривень, із яких Київміськадміністрація вже виплатила 375 млн. гривень або 47% від загальновстановленої суми.

Щоправда, ця сума викликає дуже багато питань, зокрема у депутатів Блоку Віталія Кличка. Як зазначив представник Блоку в Київській Раді Олександр Клюс, дотація в такій сумі – це “просто шантаж київської влади”. Політик зазначив, що методологія оцінки цієї дотації Кабінетом Міністрів досі не розроблена. “Яка повинна бути ця різниця?! Виробники-монополісти житлово-комунальних послуг без будь-яких економічних обґрунтувань встановлюють ціни. Я вважаю, що це абсолютний грабунок киян” — прокоментував ситуацію кореспонденту Голос.UA депутат Київради.

Олександр Клюс також вважає єдиним засобом для нормального забезпечення киян послугами ЖКГ ліквідацію “Київенергохолдингу” та створення “Київтеплокомуненерго”. Адже, як зауважив депутат, тепло- водомережі та інші об’єкти ЖКГ не є власністю “Київенерго, а просто передані в управління. “Ми повинні забрати нашу власність та створити комунальне підприємство. І тоді зникнуть питання підвищення тарифів та різниці вартості, і ніхто не буде на цьому наживатись” — впевнений депутат Блоку Віталій Кличка.

А ось заступник голови КМДА Анатолій Голубченко переконаний, що тепло не відключать. “Не мають права!” — емоційно наголосив урядовець, посилаючись на закон про заборону теплопостачальним організаціям відключати подачу тепла в опалювальний сезон. При цьому А. Голубченко визнав законність суми дотації “Київенерго” і твердо запевнив, що КМДА виплатить все вчасно. Тобто до кінця 2008 року ще 400 млн. гривень.

Гра “хто, кому, що винен” перетворюється на абсурд: 400 млн. гривень не є економічно обґрунтовані, але будуть виплачені для того, щоб врятувати киян від відключення тепла, яке, за законом, не мають права відключати. Зрештою, тепло в столиці “європейської” країни, мабуть, все ж не відключать, а ось запитання — на які потреби і в які кишені підуть там ті 400 млн. — залишиться.

 

Читайте также по теме