Коли дуже кортить…

У влади раптово прокинулось бажання провести місцеві вибори 31 жовтня. Цю ініціативу озвучив Президент Віктор Янукович, мотивуючи свій вибір вимогою Конституції України. Дату 31 жовтня, правда, не називає, залишаючи певний люфт, мовляв, можливо і пізніше, в кінці листопада. Висловився глава держави і за зміну виборчого законодавства. Йдеться про те, щоб обирати депутатів до місцевих рад за мажоритарно-пропорційною системою, а до сільських рад – винятково за мажоритарною. Щоправда, сільські ради і сьогодні обираються за мажоритарню системою. Найближчим часом Президент пообіцяв провести консультації з усіма політичними силами, у тому числі й опозиційними. Проте, розбіжності у думках, щодо дати місцевих виборів виникли майже одразу і не тільки серед експертів та опозиціонерів, але й між представниками самої правлячої коаліції. Так, Голова Верховної Ради Володимир Литвин та очолювана ним політична сила налаштовані на весну наступного року. У тому що восени вибори проводити рано переконані і у фракції Компартії України. Логіку Партії регіонів можна зрозуміти: вони прагнуть закріпитися на всіх рівнях влади поки не пізно. Адже, як сказав той же Литвин на зустрічі з головами районних державних адміністрацій “вибори і таке інше, бо це буде означати одне — що з економікою не виходить, і ми намагаємось компенсувати це політичною сферою».

Варто нагадати, що чергові місцеві вибори, згідно із законом, мали відбутися минулої неділі. Але, як відомо, новий Президент і люди, яких він привів до влади, знайшли чимало вагомих, на їхню думку, причин, аби ці вибори скасувати з наміром провести їх у наступному році. Однак дуже швидко передумали. Яку ж мету переслідує влада, ініціюючи проведення виборів цієї осені? 

Скажімо, директор політичних програм Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Ігор Попов наголошує, що рішення провести місцеві вибори восени є не своєчасним і може, навпаки, породити ряд проблем для Віктора Януковича. "Йдучи на вибори восени, влада сподівається виграти адміністративними методами, як у нас це робиться завжди. Але якщо зараз заново спрямувати ресурсні потоки чи змінити силове прикриття – це справа тижнів, то перевиховати виборців — занадто тонка матерія." — зауважив експерт. На його думку, до осені адміністративний ресурс ще не буде готовий для того, щоб гарантувати правильні для чинної влади результати. 

Директор Центру досліджень громадянського суспільства Віталій Кулик переконаний, що місцеві вибори повинні відбутися наприкінці цього року, оскільки відкладати їх більше немає сенсу і це дійсно суперечить Конституції. "Але чи вдасться провести зміну виборчого законодавства стосовно місцевих виборів – тут є певні питання." — визнає він. 

За зміну системи місцевих виборів виступає і Голова Верховної Ради Володимир Литвин, чия фракція входить до правлячої коаліції. Проте він наполягає на тому, що їх потрібно проводити у березні 2011 року. За його словами, "провести вибори, якщо дотримуватися всіх правил, норм і процедур, у цьому році просто неможливо". 

Представники фракції КПУ дотримуються думки, що існує безліч проблем і питань, які необхідно вирішити, зокрема і здійснити конституційні зміни. А до осені, запевняє депутат від КПУ Спиридон Кілінкаров, зробити це практично неможливо.: "Це питання потрібно вирішувати системно і кардинально — через внесення змін в Конституцію.Це повинен бути переговорний процес між всіма політичними партіями для того, щоб синхронізувати проведення виборів. Є безліч запитань, які потрібно з`сувати та юридично обгрунтувати. І до осені, на мою думку зробити це практично неможливо. Є процедура змін в Конституцію і за нею треба йти. Адже вибори восени не вирішують проблем”, — вважає депутат-комуніст.

Найбільша опозиційна фракція БЮТ виступає проти проведення місцевих виборів восени. А бажання провести вибори до місцевих рад якнайшвидше — депутат від БЮТ Андрій Сенченко пов`язує із побоюванням Партії регіонів втратити до весни 2011 року свій електорат. "Ми виходимо з того, що вибори повинні бути в конституційні сроки, а не тоді, коли це подобається Президенту, або правлячій коаліції . Ми виступали проти того, щоб вибори були перенесені весною. Але зараз бажання Партії регіонів пов`язане з тим, щовони відстежують ситуацію з рейтингом. І треба сказати, що для них вона невтішна”.

Крім того Андрій Сенченко вважає, що мажоритарну систему в першу чергу не підтримають в самій коаліції, а тому навіть у разі винесення законопроекту на розгляд немає гарантій, що це питання буде проголосоване так, як того бажає Віктор Янукович.

Натомість комуніст Спиридон Кілінкаров наголошує, що сьогодні, попри очевидні політичні мотиви такого кроку є певні проблеми, які необхідно негайно вирішувати. "Звісно тут є логіка політичного підтексту і в деякій мірі поспіх Партії регіонів може бути пов`язаний із страхом втратити рейтинг, але є і проблеми…проблеми , коли розведені в строках проведення вибори місцевих рад, Автономної Республіки Крим, мерів міст".

Схожої думки дотримується й голова Комітету виборців України Олександр Черненко. Однак, за його словами, "найнеприємніше у цій ситуації, що вибори призначають і скасовують не тому, що це вимога закону, а тому, що хтось цього хоче чи не хоче".

 

Читайте также по теме