Коли українські жінки виходитимуть на пенсію?

Верховна Рада вчора не змогла ухвалити законопроект, котрий забороняє підвищення пенсійного віку для жінок. На це рішення назбирали всього 202 депутатських голоси. Така подія не стала несподіванкою, а лише додала впевненості тим, хто хоче, щоб українські жінки працювали довше. />  

Ініціаторів законопроекту засмутило голосування. Проте, позитивні моменти в парламентському обговоренні документу опозиціонери таки побачили. «Я незадоволений тим, що ми набрали 202 голоси. Хоча, цілком очевидно, що поки нема пенсійної реформи і розуміння, як все це робити, не можна підвищувати пенсійний вік», — зазначив бютівець Микола Томенко. А потім додав, що задоволений засіданням парламенту, бо «всі усвідомили, що пріоритет — пенсійна реформа, а потім вже підвищення пенсійного віку».
 

Пріоритетом пенсійна реформа є і для Партії регіонів. Щоправда, незважаючи на обіцянки, у тому числі і Міжнародному валютному фонду, вносити законопроект, котрий наробив чимало галасу у суспільстві, до Верховної Ради “регіонали” не поспішають. Воно й зрозуміло, адже незабаром – місцеві вибори. А псувати собі рейтинги ініціативами, котрі мало подобаються українцям, нікому не хочеться. «Партія регіонів не поспішає (вносити законопроект про підвищення пенсійного віку – ред.), бо все-таки це дуже непопулярний крок. Можливо, вони хочуть відтягти це на період після місцевих виборів. Тому що це дуже боляче вдарить по їхніх рейтингах», — зазначив політолог Тарас Березовець. 
 

Противники закону про збільшення трудового стажу жінкам стверджують, що зазначений закон, передусім, ускладнить працевлаштування молоді, адже вакансій поменшає. «Жінки, яким буде відстрочено пенсію, займатимуть від 2 до 2,5 мільйонів робочих місць. Якби вони виходили на пенсію, ці робочі місця автоматично переходили б до молоді – випускників вищих і професійних навчальних закладів, шкіл. У результаті продовження пенсійного віку ця молодь залишиться без роботи. Отже, збільшиться трудова міграція, а в перспективі – зменшиться народжуваність, і демографічна ситуація і далі буде погіршуватися», — йдеться в пояснювальній записці до закону про мораторій на підвищення пенсійного віку.
 

Водночас, на думку директора Міжнародного інституту демократії Сергія Тарана, неквапливість регіоналів у внесенні закону про пенсійний вік до парламенту пов’язана зі складністю політичних консультацій щодо цього питання. За словами С. Тарана, щоб зареєструвати законопроект, потрібно мати стовідсоткову впевненість, що він набере потрібну кількість голосів. А такої впевненості нині Партія регіонів не має. Та й переговори з окремими депутатами, а не з цілими фракціями, на переконання експерта, є більш тривалими. С. Таран також зауважив, що попри все, ймовірність зібрати достатню кількість голосів на підтримку закону про пенсійний вік є досить високою, адже це є публічна обіцянка Партії регіонів та зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом. «Підвищення пенсійного віку підтримає, насамперед, Партія регіонів, яка буде нарікати, що це нібито вимога Міжнародного валютного фонду. І також це можуть підтримати ті депутати, які прагнуть переформатування коаліції, витіснення з цієї коаліції Комуністичної партії України, і заміщення її тими депутатами, які свого часу входили в НУ-НС», — додав С. Таран.
 

Якщо ж спиратися на те, що говорять політики, і на результати вчорашнього голосування за мораторій на підвищення пенсійного віку, починає здаватися, що триваліший трудовий стаж жінок потрібен лише регіоналам. Судіть самі: Комуністична партія України за мораторій проголосувала одноголосно, віддавши всі свої 27 голосів. Ще й комуніст Петро Цибенко з трибуни парламенту категорично заявив: «Хтось каже: давайте, як у Європі! Давайте! Тільки давайте все, як у Європі. А зараз так: рівень та тривалість життя африканські, а пенсійний вік хочемо європейський (…) Давайте пошукаємо такий вихід, щоб жінка сама не хотіла піти у 55 років на пенсію». З іншого боку – нунсівці. Серед них проти мораторію жоден не проголосував (були лише «відсутні» і ті, хто утримався). А представник фракції, народний депутат Андрій Парубій сказав, що у разі внесення до Верховної Ради закону про пенсійний вік, 80-90% фракції його не підтримає. «Ми вважаємо, що пенсійна реформа насправді необхідна. Але вона повинна розпочатися з того, щоби зняти ці неймовірно високі пенсії, які існують для маленького прошарку суспільства, і не є виправданими. Ми вважаємо, що пенсійна реформа має відбутися, але не за рахунок підняття пенсійного віку. Фактично 80-90% фракції не буде голосувати за законопроект Партії регіонів», — розповів А. Парубій і додав: «Голосуватимуть за проект тільки ті 8-9 осіб, які формально увійшли в коаліцію».
 

Представник Блоку Литвина Олег Зарубінський взагалі заявив, що коментувати підвищення пенсійного віку нині абсурдно, бо такого законопроекту поки що не існує. «Коли він буде, будемо говорити. Він може бути через 50 років. Його немає на сьогоднішній день ні у Верховній Раді, ні в Кабміні він нічого не пройшов. Наскільки мені відомо, він навіть не готувався. Всі ці розмови навколо пустого місця», — заявив народний депутат.
 

Здавалося б, після таких слів і додати нічого. Можна навіть подумати, що жодних пенсійних реформ проводити ніхто не збирається. А всі слова політиків – просто чергова тема для передвиборчих маніпуляцій. Проте, регіонали все ж наполягають на своєму і запевняють, що пенсійну систему реформуватимуть у будь-якому випадку. Зокрема, депутат від ПР Ярослав Сухий зазначив: «Хочеться чи не хочеться, подобається чи не подобається — це обов’язково буде… Приведення соціальних нормативів до реальних умов — така сама необхідність, як візит до стоматолога».
 

Тож, ймовірно всі ці політичні дебати навколо пенсійного віку – черговий експеримент над «електоратом», перевірка реакції на ті чи інші зміни та нововведення. Саме тому хочеться вірити, що та сіра безсильна маса, яка стоїть за поняттям «електорат», у потрібний момент таки усвідомить себе єдиним українським народом, котрий має бажання і силу щось змінити, а не просто плисти за течією.

 

Читайте также по теме