Компартія: перша виконана передвиборча обіцянка

«Чому немає радості на обличчях?», — запитав журналіст «Первого канала» в лідера українських комуністів Петра Симоненка за хвилину після підписання угоди про створення виборчого лівого та лівоцентристського блоку. «Ми просто усвідомлюємо, які «авдієві стайні» нам доведеться вичистити і скільки годин на добу, а саме – 24, доведеться працювати, аби навести порядок в країні. Цей наш вираз обличчя — усвідомлення високої відповідальності за все, що відбуватиметься далі», — відповів найбільш, слід визнати, досвідчений з усіх українських кандидатів у президенти. />  

А зробити "Лівий блок", до складу якого увійшли такі партії, як Компартія, «Справедливість», «Союз лівих сил» та СДПУ (о) і справді зібрався багато. Зокрема, у декларації, яку підписали засновники блоку йдеться про наміри вивести країну з кризи; покласти край, як там говориться, режимові націонал-радикалів; побудувати соціалізм; припинити приватизацію стратегічно важливих підприємств; оголосити Україною «територією без ГМО»; відновити право громадян на землю; завершити конституційну реформу; перемогти корупцію; викорінити прояви ксенофобії та расизму; переглянути зовнішньо-політичний курс країни; змінити ставлення до Збройних Сил, освіти та медицини; провести референдум з питань входження України до Єдиного економічного простору, НАТО та надання російській мові статусу другої державної.
 

Що з цього вийде, можна буде побачити лише у разі перемоги лідера комуністів Петра Симоненка на виборах президента, якого "Лівий блок" має намір висунути у кандидати на найвищу посаду у державі, або високої підтримки блоку виборцями під час виборів до парламенту. Проте, лідер Компартії запевнив, що ліві сили об’єдналися не лише для спільної участі у президентських та місцевих виборах: “Ми сформували спільну позицію не на один рік… Вірю, що ми дотримаємося взятих на себе зобов’язань і виконаємо все, що обіцяли».
 

За словами Петра Симоненка, під час формування спільної декларації було враховано найбільш принципові для кожної із політичних сил питання. Навіть тих, які так і не наважились увійти до "Лівого блоку". Зокрема, Соцпартії та Прогресивної соціалістичної партії.
«Наталія Михайлівна зараз вагається… — зазначив лідер "Союзу лівих сил" Василь Волга . – Але, сподіваюсь, що до 20 жовтня вона прийме рішення про приєднання до "Лівого блоку". Щодо СПУ… то не варто зберігати ілюзію – вибір Мороза є логічним та передбачуваним. СПУ завжди вміла обирати найбільш вигідні для себе у фінансовому сенсі рішення».
 

Навряд чи хтось візьметься засуджувати керівництво Соцпартії і учасників її з”їзду за рішення офіційно підтримати на президентських виборах Сергія Тігіпка – адже відмовитись від пропозиції увійти до команди одного із найбагатших людей країни, особливо заради побудови соціалізму – неймовірна розкіш.
 

Втім, експерти, неоднозначно оцінюють цей поворот у політичному житті країни. Одні вважають, що відсутність Олександра Мороза у Лівому блоці послабить електоральні шанси об”єднання, зате допоможе і Тігіпку, і Морозу. Інші, навпаки, впевнені, що «зіпсований» імідж лідера СПУ міг би нашкодити рейтингу комуністів і без нього в команди Лівого блоку набагато більші шанси виграти і президентські, і парламентські вибори.
 

У будь-якому разі, не дивлячись на скептичні прогнози, комуністи ініціювали та реалізували ідею об’єднання лівих сил країни і залишили можливість іншим силам соціалістичного спрямування приєднатися до них до 20 жовтня. Саме в цей день "Лівий блок" офіційно оголосить про висунення єдиного кандидата на президентські вибори-2010, і, очевидно, це буде єдиний кандидат, який почне агітацію згідно із законом, а не на два місяці раніше. Проте одну із своїх передвиборчих обіцянок КПУ виконала. Що з цього вийде – тепер залежить від усіх учасників блоку.

 

Читайте также по теме