Конституційний поворот: організаторів і виконавців влаштовує не все

Верховна Рада таки передумала посилати проект конституційних змін до Констиуційного суду. Чи означає це, що вибори будуть не в 2012 році, а таки 2011–му? Голова Верховної Ради Володимир Литвин запевнив, що це голосування — це лише «технічне питання». «Парламентські вибори будуть у жовтні 2012 року», — наголосив він. І справді, на вечірньому засіданні у вівторок 260 депутатів подали до Конституційного суду нові зміни до Конституції: щодо наступних виборів парламенту в останню неділю 2012 року і Президента — в березні 2015–го. Показово, що у вівторок Конституційний суд звернувся до Центрвиборчкому, який згідно з Конституцією повинен організувати парламентські вибори весною 2011 року.

Отже, депутати скасували свою постанову від 8 жовтня про направлення до Конституційного суду законопроекту «Про внесення змін до Конституції (щодо проведення чергових виборів президента, народних депутатів, депутатів Верховної ради Автономної республіки Крим, обласних, районних, міських, сільських , селищних рад та сільських, селищних, міських голів)». 

Варто нагадати, що цей документ передбачав збільшення з чотирьох до п'яти років терміну повноважень народних депутатів, депутатів місцевих рад та їх голів, а також проведення чергових виборів глави держави «в останню неділю березня п'ятого року повноважень президента». Цікаво, що остання норма фактично скорочувала термін повноважень діючого Президента майже на рік — Віктор Янукович склав президентську присягу в лютому 2010 року і, таким чином, березень п'ятого року його повноважень наступав в 2014 році. За словами віце-спікера Миколи Томенка, більшість скасувала направлення законопроекту до Конституційного суду, оскільки команда Президента не могла піти на те, щоб скоротити п'ятирічний термін його повноважень.

«Шановні колеги! Парламентські вибори будуть в жовтні 2012 році. Тому давайте всі будемо працювати, якщо комусь дуже хочеться сходити на вибори, то, я думаю, вони мають набратися терпіння», — заявив Володимир Литвин, намагаючись заспокоїти сесійну залу. 

Уже через кілька годин після анулювання законопроекту у Верховній Раді був зареєстрований інший документ про внесення змін до Конституції, підготовлений головами фракцій Партії регіонів і блоку Литвина Олександром Єфремовим та Ігорем Шаровим, а також першим віце-спікером Адамом Мартинюком. У ньому пропонувалося доповнити перехідні положення Конституції нормами про проведення чергових парламентських виборів в останню неділю жовтня 2012 року, а виборів президента — в останню неділю березня 2015-го.

«Ви все це робите тільки тому, що вчасно схаменулися! У попередньому документі ви зменшили термін повноважень президента!» — обурювався у сесійній залі депутат від БЮТСергій Сас. «Шановні колеги, кого не влаштовує – в березні 2011 долі буде можливість написати заяву і піти гуляти», — змінив свою вранішню риторику спікер Володимир Литвин і поставив питання на голосування після 20-хвилинного обговорення. За відправку документа на експертизу в Конституційний суд проголосували 260 народних депутатів.

Тим часом, Центрвиборчком прийняв текст подання до Кенституційного суду про тлумачення нової-старої Конституції щодо строків повноважень Верховної Ради України VI скликання для визначення дати проведення чергових парламентських виборів. «Терміни досить стислі. Потрібно, щоб у цьому питанні була визначеність, тому ми будемо просити КС розглянути його невідкладно», — сказав заступник голови ЦВК Андрій Магера. 

Десять днів щастя…

Менш, ніж за два тижні до місцевих виборів, парламент раптом перейнявся проблемами засобів масової інформації, які ці вибори висвітлюють, і прийняв постанову, згідно з якої до 31 жовтня (тобто, на цілих десять (!) днів) медіа будуть звільнені від усіляких перевірок, в тому числі й податковою. «Дійсно, ми запізнилися з прийняттям цього рішення», — сумно зазначив спікер, не уточнивши, втім, які саме темні силі завадили ухвалити дане рішення раніше — адже відповідну постанову було зареєстровано ще на початку жовтня.

 

Читайте также по теме