Кожному фермеру — власний елеватор

Питання про те, як зберегти вирощений врожай, щороку постає перед аграріями всіх країн світу, не виняток і українські сільгоспвиробники. Щоб допомогти селянам у цій проблемі, вітчизняні промисловці на основі світового досвіду розробили інноваційну технологію зберігання зернових і кормових культур безпосередньо на полях. Презентація розробки відбулася у перший день роботи 13-ї Міжнародної спеціалізованої виставки сільського господарства та садівництва «AgriHort-2010». Директор компанії «Планета Пластик» Микола Смолін розповів кореспонденту ГолосUA про переваги нового методу.

— Миколо Вікторовичу, розкажіть докладніше про метод зберігання зернових, що пропонується вашою компанією?

— Щорічно в українських виробників зерна виникає одна й та сама проблема – збереження врожаю. Адже отримати його є лише половиною справи. Друга половина – це зберегти вирощене та вигідно його продати. У цей період, як правило восени, потужностей українських елеваторів хронічно не вистачає і розмістити на зберігання свій врожай для керівників господарств стає великою проблемою. Вирішення цього питання прийшло до нас з-за кордону. У світі більше 30-ти років відома технологія зберігання зерна у багатошарових поліетиленових мішках. Вона використовується у багатьох країнах світу, зокрема, таких, як Аргентина, Німеччина та Канада. В останні 3-4 роки ця технологія розпочала заходити і в Україну.  />  

— Й саме тоді виникла ідея розпочати виробництво за цією технологією?

— І так, і ні. Можна сказати, що ідея, власне, виникла через кризу. До 2009 року ми були достатньо завантажені випуском іншої продукції, але саме криза примусила нас шукати нові варіанти й ідеї. Випадково ми натрапили на інформацію про збереження зерна у спеціальній тарі – багатошарових поліетиленових мішках. Потім з’ясувалося, що саме наше виробництво має необхідне і, можна сказати, унікальне обладнання для цього. Хочу підкреслити, поки що ніхто більше в Україні такого устаткування не має. У 2009 році ми закупили імпортні мішки, аргентинські та німецькі, у своїй власній лабораторії дослідили їх, визначили головні характеристики. Потім розробили власну технологію і змогли досягти того, щоб характеристики наших мішків були не гіршими за імпортні. Лише після цього ми наважилися запропонувати вітчизняним сільгоспвиробникам власну – зернові мішки різних діаметрів для зберігання як зернових культур, соняшника, так і кормових – плющеної кукурудзи, бурякового жому, силосу безпосередньо на полях. І дали нашому, українському багатошаровому поліетиленовому мішку назву «Амбар». 
 

Зберігання продукції за цією технологією має багато переваг. Господарства, котрі збираються закладати врожай на збереження, при використанню цього методу не мають необхідності будувати дороговартісні зерносховища, вкладати великі інвестиційні кошти у вирішення проблеми збереження врожаю. Виявляється, вихід простий й дуже дешевий. Наведу такий приклад: для того, щоб побудувати елеватор, треба інвестувати 200-250 доларів у кожну тонну його місткості. Тобто, достатньо невеликий елеватор на 40 тисяч тонн, наприклад, потребує інвестицій у 8 мільйонів доларів. Звісно, не кожне господарство може таке собі дозволити. 
Практика доводить, що основна маса зерна зберігається від трьох до шести місяців. На цей термін зерно можна зберегти набагато дешевшим способом і головне — набагато меншими втратами. 
 

Більше того, при цій технології зберігання, як не дивно, якість зерна покращується. У мішку воно підвищує свою класність, бо набирає клейковину. Можна закласти зерно нижчої, а отримати вищої якості. Це дозволить аграріям заробити додаткові гроші лише на тому, що вони використовуватимуть цю методику. Підвищити прибутки вони можуть також завдяки тому, що матимуть змогу продавати свій продукт у зручний для них термін, а не одразу після жнив, коли ціна найнижча. Адже вартість зерна навесні зовсім не та, що восени. Та й товар знаходиться під рукою, на власних полях і зразки його можна завжди надати покупцеві.
 

— Яку ж економію для виробників зерна може принести застосування цієї технології?

— Якщо взяти, для прикладу, зберігання 10 тисяч тонн зерна протягом 4-6 місяців, то за 4 місяці економія становитиме 650 тисяч гривень, а протягом 6 місяців – 910 тисяч гривень. При цьому враховується, що за ці кошти ще буде закуплено обладнання для закладки, яке виробляється також в Україні. Звичайно, на наступний рік для користування новою технологією обладнання вже купувати не потрібно, і виграш буде значно більший.

— Чи підходить використання цієї методики загалом для нашої кліматичної зони, а також різних областей України окремо?

— Методика використовується вже багато років від екватора до півночі Канади, а також до півдня Аргентини. У цей діапазон Україна потрапляє повністю. Тобто, у будь-якій кліматичній зоні нашої країни можна зберігати зернові подібним чином. 
 

— Чи використовуються вже зразки вашої продукції на території України і де саме. 
 

— У 2009 році ми виготовили дослідну партію мішків і заклали на зберігання продукцію у всіх кліматичних зонах України. Протягом всього цього часу ми досліджуємо їхню поведінку. Цьогорічна сувора зима надала нам можливість перевірити дієздатність наших мішків у повному об’ємі, у найжорсткіших умовах. За рік ми отримали впевненість, що наші мішки виконують свою функцію так, як це необхідно. Ми переконані, що вони достоять до кінця сезону, тобто до середини літа і наша продукція буде прийнята на озброєння багатьма вітчизняними виробниками.

— Скажіть, будь ласка, на якого споживача орієнтована продукція «Планети Пластик», призначена для збереження врожаю?
 

— Як не дивно, новою технологією зацікавилися, у першу чергу, елеватори України. Деякі з них вдвічі або втричі підвищують власну місткість, закладаючи на своїх площах багатошарові поліетиленові мішки і зберігаючи таким чином зерно. Різко знижуючи затрати, вони, однак, беруть з сільгоспвиробників ту саму плату за зберігання врожаю. Дуже великий інтерес виявляють до цієї технології і зернотрейдери, які потребують закладання великих об’ємів зернових на достатньо короткий термін. Наразі ми маємо вже багато звернень від них з проханням роз’яснення щодо цієї методики і з пропозиціями продати нашу продукцію.

— Чи по кишені буде ваша продукція середнім і дрібним сільгоспвиробникам?
 

— Вартість одного мішка на 200 тонн зерна складає 5 тисяч гривень. Тобто, 25 гривень коштує зберігання однієї тонни зерна. Нерідко господарству дорожче коштує просто довезти цю тонну до елеватора, аніж придбати такий мішок і закласти його на місці. Дрібні виробники зерна можуть завантажувати у наш мішок будь-яку його кількість, потім його закрити, а частину, що залишилася, використовувати, як окрему тару пізніше. Тобто, вигоди очевидні й разючі.

— Розкажіть, будь ласка, докладніше, про якість зерна, що зберігається таким чином.
 

— Після завантаження багатошаровий мішок герметично закривається. Зерно є живим продуктом, воно дихає і переробляє кисень всередині мішка на вуглекислий газ. Мішок достатньо швидко ним наповнюється. А вуглекислий газ, як відомо, є найкращим натуральним консервантом. Всі шкідники зерна гинуть всередині сховища, у результаті врожай навіть не потрібно обробляти інсектицидами. Якщо вологість зерна не перевищує 12%, то без шкоди для якості зерно може зберігатися півтора-два роки, якщо вологість вища, то термін зберігання скорочується. Зазначу, що при вологості у 16% не рекомендується зберігати зерно більше 3-4 місяців. 
 

— Тобто, можна говорити про те, що це не лише більш дешевий, зручний, але ще й екологічний метод?

— Так, це екологічно чистий спосіб зберігання зернових.

— Скажіть будь ласка, чи є мішки для зберігання зернових одноразовими і чи розроблена вже технологія їх утилізації?
 

— Так, багатошарові поліетиленові мішки для зерна є одноразовими, тобто кожен рік при використанні цієї технології зберігання, господарство повинно їх закупляти. Однак ці мішки, після їх розрізання, можуть бути корисними і служити ще довго. Поліетилен є чорно-білою плівкою. Він використовується, наприклад, для накривання силосних ям, тобто використання поліетилену здійснюється двічі. Крім того, поліетилен є речовиною, яка піддається вторинній переробці. Наше підприємство має такі потужності — спеціальний цех і ми готові приймати такі мішки. Ми також пропонуємо враховувати вартість цього вторинного поліетилену при наступному продажі покупцям нашої продукції. 

 

Читайте также по теме