Вита Середа
14:30 19/02/2011

Крижане свято для дорослих і малих

Льодове містечко, що постало у Черкасах у сквері за обласною радою, тішить як малечу, так і дорослих. Традиційний (уже четвертий) фестиваль «Крижталь» цьогоріч має відразу кілька напрямків. Для малюків у кризі ожили герої улюблених мультиків, а для дорослих естетів – вишукані світові архітектурні споруди. Тим часом, для всіх закоханих черкащан у сквері створили цілу алею із льодовими серцями, деревами кохання, лебедями та іншими романтичними атрибутами Дня Святого Валентина.

Канівчанин Володимир Толстоп’ятов — крижаних справ майстер. На київському підприємстві, яке спеціалізується на скульптурах та дизайні із льоду, працює ось уже чотири роки. Тож із іншими умільцями упродовж місяця чаклував у Києві над створенням 50 льодових скульптур.

«Тематика фестивалю розроблялася мером міста, найбільше фігур присвячені мультикам, бо ця тема справді цікава дітям. На виготовлення усіх скульптур пішло десь 150 блоків льоду», — розповів скульптор.

decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />

Крокодил Гена і Чебурашка 

decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />

Шалена білка із «Льодовикового періоду» 

decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />

Уночі фігурки козаків світяться різними кольорами

decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />

Серце із криги на центральній алеї скверу 

decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />

Дітлахи залюбки спускаються із льодової гірки 

«Крижталь» проводять за кошти спонсорів. Проте цього разу організатори відмовилися від конкурсної програми – в минулі роки скульптори з різних областей України витісували на очах у людей льодові фігури. Цьогоріч фест проходить без участі митців через відсутність фінансування. Але це черкащан не дуже засмучує. Усі радіють, що «Крижталь» таки відбувся – його чекали ще з початку зими.

«Ми планували зробити фестиваль на старий Новий рік, але погода була не надто сприятлива – постійно була плюсова температура, і ми не ризикнули, вирішили перенести на той період, коли за прогнозами буде хоча б тиждень стабільного мінусу. Синоптики сьогодні обіцяють, що мороз буде триматися ще десь півтора тижні, тож я сподіваюся, що скульптури зможуть весь цей час стояти», — розповів кореспонденту “ГолосUA” міський голова Черкас Сергій Одарич. За його словами, над тематикою фестивалю думали довго. Врешті, проаналізували і побачили, що максимальний інтерес викликають казкові персонажі. «Адже основні відвідувачі фестивалю – це батьки з дітьми. Тому ми намагалися поєднати – щоб було цікаво всім – і для дітей, і трішки внесли елемент Дня Валентина – для батьків», — пояснив мер.

Тож нині в Черкасах городяни хоч і потерпають від сильних морозів, проте ці морози сприяють тому, що крижані скульптури радують око і не тануть.

Читайте также по теме