“Майдан-2”: прощальний акорд

У понеділок в Києві відбулася акція протесту, організована після ліквідації наметового містечка підприємців на Майдані Незалежності. Напередодні її ініціатори обіцяли, що в понеділок до Києва приїде близько 100 тис. осіб з вимогами відставки Кабінету міністрів і розпуску Верховної Ради. Однак до початку акції — о 9 ранку — на Європейську площу прийшли не більше 400 осіб. Цікаво, що цього разу прапори з символікою підприємницьких організацій та профспілок змінились на прапори "Батьківщини", Європейської партії України та Народного руху…Мітинг тривав недовго і, здається, остаточно дав зрозуміти, що “Майдан-2” завершився.

Звісно, підприємницький майдан не був таким численним як його помаранчевий колега у 2004 році. Не був він і настільки заполітизований. Тим не менше саме через політику в “Майдані-2” стався внутрішній розкол. Тепер частина пікетувальників разом з політиками, які до них примкнули, шукають нове місце для мітингів. Опозиція вже на правах господаря висуває свої вимоги і це суттєво підриває незалежний характер протестів, що відбулися в Україні. Так протестуючі мають намір створити ініціативну групу для проведення референдуму з дострокового припинення повноважень Верховної Ради і Президента. Таку заяву зробив перший заступник голови партії "Батьківщина" Олександр Турчинов. "Саме тут, на Європейській площі, буде створена ініціативна група, яка почне координувати роботу у всіх регіонах зі збору підписів за проведення референдуму з дострокового припинення повноважень цього парламенту і дострокового припинення повноважень Президента", — сказав він. /> Однак аналітики не радять підприємцям проводити нові акції протесту, бо зловживаючи політичними гаслами, вони можуть втратити вплив на владу і не зможуть ефективно відстоювати свої інтереси. "Якщо говорити винятково про тих підприємців, які відстоювали на Майдані свої економічні інтереси, то можна сказати, що вони домоглися свого: вето було накладено, поправки — прийняті, законодавство щодо "спрощеніців" стало більш ліберальним. Продовжувати цей" майдан ", мені здається, хочуть не так підприємці, як деякі опозиційні політичні сили. Вони намагаються відстояти свій політичний інтерес і показати, що це саме завдяки ним бізнесмени домоглися ветування Податкового кодексу ", — переконаний провідний аналітик фонду “Співдружність” Володимир Коляденко. 
За його словами, підприємці спочатку розуміли небезпеку потрапляння під вплив будь-якої опозиційної політичної партії, тому намагалися відокремити себе від тих опозиційних сил, які допомагали їм протестувати на Майдані. "Вони підкреслювали, що самостійно відстоюють свою позицію, незалежно від заяв різних політичних лідерів. Тому влада була змушена ставитися до них не як до політичної сили, а як до організованій групи українських громадян. З моєї точки зору, підприємцям варто заспокоїтися, не лізти на рожен і не створювати жодних політичних тусовок, тому що в наступний раз влада вже буде розглядати їхні протести не як протести громадян, а як мітинги конкретної політичної партії, з думкою якої можна не рахуватися ", — вважає експерт.
Більш того, за оцінкою експерта корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтина Матвієнка, головною причиною розколу “Майдану-2” стала саме політизація процесу. Так, експерт переконаний, що підприємці почали ділити місця в списках на парламентських виборах. На його думку, підприємцям просто дуже сподобалося займатися політикою. "Тобто. їм так сподобалося займатися політикою на політичному Майдані, що в даний час предметом сварки є саме питання лідерства, питання майбутніх політичних дивідендів. Це класична традиційна українська ситуація. За такою ознакою свого часу створювався розкол у Народному Русі України, потім в Соціалістичній партії і всі інші більш-менш помітні політичні сили розколювалися за такою ознакою ",- зазначив він.

Проте, стверджувати, що від перемоги підприємців та ситуації, що склалась довкола Податкового кодексу, виграла лише опозиція не варто. Адже комусь доведеться відповідати і за Майдан, і за Податковий кодекс, який спровокував акції протесту. Так, на думку політолога Михайла Погребинського, слідом за заступником міністра фінансів Тетяною Єфименко повинен піти голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський.

Правда, експерт наголошує, що головні винуватці — "батьки" Податкового кодексу Прем'єр-міністр Микола Азаров та віце-прем'єр-міністр з економічних питань Сергій Тігіпко — покищо залишаться при посадах. Однак це не применшує того факту, що авторитет цих двох чинновників, на відміну від Президента, що "вийшов з води білим та пухнастим", суттєво погіршився. 

Водночас директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко запевняє, що гучних відставок до Різдва, не буде. Більш того, позбавлятися від Михайла Бродського так само навряд чи будуть. Віктор Небоженко нагадав, якою несподіванкою для влади став “Майдан-2”. "І" відгавкуватися" стосовно Податкового кодексу довелося Бродському", — зазначив він. У зв'язку з цим, на думку експерта, навряд чи може глава держави відправить такого цінного кадра у відставку. "Він буде потрібен ще на наступних кодексах", — упевнений експерт.

 Як би там не було, а більшість експертів переконанна, що попри незначну чисельність та спробу політиків скористатися з ситуації, “Майдан-2”, залишить доволі позитивну пам'ять в історії. Адже після Помаранчевої революцію суспілство пам'ятає не стільки окрилені ідеями та вірою в зміни мітинги, як всезагальне розчарування, яке прийшло згодом. А от після підприємницьких протестів залишиться надія на те, що суспільство таки може відстоювати свої інтереси перед владою. Більше того, такий протестний рух дасть поштовх наступним у разі незгоди громадян із невигідним для них законодавством. Так, політолог Віктор Небоженко вважає, що як тільки спадуть морози, українці будуть виходити на Майдани з будь-якого приводу.

 

Читайте также по теме