Менше курців чи більше контрабанди?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 24% смертей в Україні обумовлено дією лише двох факторів ризику — алкоголю та тютюну. У нас курить 68% чоловіків та 20% жінок, а рівень споживання алкоголю є одним із найвищих у світі і становить близько 20 літрів абсолютного спирту на душу населення за рік. При цьому, за даними ВООЗ, 40% молоді віком від 13 до 18 років уже залучені до систематичного вживання алкоголю. Причин на те багато. Це і доступність цигарок — як в продажу, так і за ціною; наявність реклами, що фактично спонукає спробувати на смак цю отруту; наявності великої кількості так званих слабоалкогольних напоїв – пива, джин- (бренді-, віскі-….) тоніків. Хто основні споживачі цих напоїв? Як це не дивно, але на 35% цей ринок належить підліткам від 11 до 16 років

Наповнити бюджет за рахунок шкідливої звички та зменшити відсоток тих, хто потерпає від куріння – така мета законопроекту «Про підвищення акцизів на тютюнові вироби», який Верховна Рада 335 голосами “за” ухвалила 18 березня. За словами співавтора законопроекту Олеся Донія, головна мета розробників — зменшити відсоток курців в Україні завдяки подорожчанню сигарет.

Втім частина депутатів вважає, що вирішити проблему наповнення бюджету таким чином неможливо. «Ми не вирішуємо основні проблеми із захворюваннями, але ми вирішили проблему збільшення тягаря на кишеню кожного споживача»- зазначив депутат-регіонал Олександр Єфремов. А депутат від Комуністичної партії України Спиридон Кілінкаров наголосив, що його політична сила переконана, що цей закон призведе не тільки до підвищення цін на тютюнові вироби, а й викличе збільшення потоку контрабандної продукції.

Якщо законопроект знайде підтримку і у другому читанні, то вже з 2 квітня ціна на цигарки в середньому збільшиться на 30-40%, тобто від 1 гривні 25 копійок до 2 гривні. За задумом, в результаті бюджет додатково отримає 4 мільярди гривень. Водночас виробники прогнозують зниження виробництва сигарет на 30-40%. Учасники тютюнового ринку переконані, що збільшення акцизу на тютюн призведе до зниження вітчизняного виробництва та посилення контрабанди. "Реальне скорочення виробництва становитиме 30-40%, якщо цей закон набуде чинності", — вважає керівник відділу з корпоративних зв’язків компанії «Imperial Tobacco Ukraine» Юрій Кишко. На його думку, результатом такого рішення стане не збільшення надходжень до бюджету, а навпаки — зменшення реальної сплати податків, скорочення робочих місць. 

За підрахунками менеджера з корпоративних питань компанії "JTI-Україна" Дмитра Редька, у разі ухвалення рішення про чергове підвищення акцизів із травня мінімальна вартість пачки сигарет з фільтром у роздрібі підвищиться з нинішніх 2,6-2,8 гривні до 5 гривень, тоді як у Росії вона становить 1,5 гривні (у перерахуванні з російських рублів).  "По суті, це спроба залізти в кишеню споживача", — сказав він, нагадавши, що акцизний збір — це податок на споживання і він закладається в ціну продукції. 

Директор з корпоративних зв’язків компанії "Philip Morris Україна" Костянтин Рябенко згоден, що таке підвищення акцизів призведе до дестабілізації легального виробництва, а також стане негативним сигналом для наявних і потенційних інвесторів.  /> Крім того, він вважає, що сегмент дешевих сигарет, який забезпечує третину акцизних податкових надходжень, може бути повністю заміщено контрабандною продукцією. За оцінками представників тютюнових компаній, основний обсяг контрабандної і контрафактної продукції надходитиме з Росії і Молдови, де ставки акцизного збору на сигарети значно нижчі.

Досьогодні парламентарії пропонували поступово підвищувати акцизний збір на цигарки. В кінці минулого року парламент ухвалив закон, який передбачав підвищення ставок з лютого цього року з 30 грн до 37,5 грн. за 1000 цигарок з фільтром, без фільтра – з 12,5 грн. до 15,6 грн. «Якщо люди хочуть курити, нехай курять, але купують цигарки не за копійки, дешевше цукерок та морозива, а за гроші, які потім можна спрямувати на подолання наслідків шкоди від куріння. Сьогодні на онкологію в бюджеті майже не передбачено коштів, а натомість цигарки продають майже задарма» — прокоментував депутат від БЮТ один із авторів законопроекту Олег Ляшко необхідність введення такого законопроекту.

За даними коаліції громадських організацій "За вільну від тютюнового диму Україну", зараз ціни на сигарети в Україні нижчі, ніж у багатьох інших країнах. Зокрема, ціна пачки «Marlboro» на українському ринку становить 6,5 гривень, у Білорусі — 7,7 гривень, у Росії — 9,4 гривень, у країнах Європейського Союзу — понад 20 гривень.

На думку коаліції, сигарети середнього цінового сегменту у разі прийняття цього законопроекту виростуть у ціні на 30-40%, а з урахуванням інфляції — на 20%, що, за даними наукових досліджень, має призвести до зменшення споживання на 5%.
У свою чергу законопроект щодо змін до Закону України "Про ставки акцизного збору на тютюнові вироби» з боку громадських організацій активно підтримує Коаліція громадських організацій та ініціатив «За вільну від тютюнового диму Україну». Упродовж 2008 р. борці з курінням намагались переконати суспільство, що тільки підвищення акцизів на тютюнові вироби дадуть позитивну тенденцію щодо зменшення кількості курців та захисту дітей від куріння.

Головний координатор «Форум порятунку Києва» Віталій Черняховський так прокоментував необхідність цього закону. «З підвищенням акцизів на тютюнові вироби, наприклад, пачка «Мальборо» коштуватиме 8,2 грн., замість 6,5 грн. Громадянська кампанія «Форум порятунку Києва» вважає нові акцизи мінімальними, і відстоюватиме їхнє подальше підвищення до рівня цін на сигарети в Російській Федерації, азгодом Польщі.

Не знаю, чому взагалі підняли шум у цій справі, тому, що 1, 5 грн. підняття це не надто велика ціна за пачку. Суть цього закону не стільки у тому, що надійдуть кошти у бюджет, а у тому, що зменшиться кількість курців. Приблизно у нас 20 мільйонів курців . Якщо хоч 200 тисяч курців перестануть курити це вже добре, особливо це стосується підлітків. Вони будуть бачити, що держава дбає про них, що це не зовсім корисно.

Тепер, що стосується контрабанди – якщо наші опоненти говорять, що збільшиться контрабанда то нехай дадуть відповідь на запитання: Як може збільшитись контрабанда скажімо з Росії де пачка Мальберо коштує 10 грн, в Польщі 33 грн. Якщо говорити про контрабанду то вона зменшиться навпаки від нас. Прості громадяни можуть не купувати сигарети і відмовитися від шкідливої звички. Поповнювати бюджет, купуючи тютюнові вироби, з урахуванням підвищених акцизів, будуть тільки ті, хто купує товар, шкідливий для здоров`я. В перспективі подальше підвищення ставок акцизного збору на тютюнові вироби має сприяти зменшенню кількості курців в Україні з 46% до 20%.»

1 березня підняла акцизи на тютюнові вироби Литва. У поясненні литовські урядовці відзначають, що підняття акцизу було потрібно для збалансування бюджету. В середньому ціна пачки сигарет зросла на 29 євроцентів, або на три гривні. На 1 вересня 2009 року в Литві заплановано ще одне підвищення акцизу.

Місяць тому підвищили акциз на сигарети й у Латвії — їхня ціна в роздрібній торгівлі піднялась в середньому на 20%, але місцеві політики не виключають можливості, що це буде зроблено ще раз. Кандидат на посаду прем’єр-міністра Валдіс Домбровскіс, якого висунув президент Латвії після відставки колишнього уряду наприкінці лютого, зазначив, що це відбудеться в разі поглиблення фінансової кризи. «Якщо справа дійде до банкрутства, то підвищення податків можливе», — зазначив пан Домбровскіс.
 

На початку лютого президент США Барак Обама підписав законопроект про підвищення федерального акцизу на сигарети з 0,39 доларів до 1 долара, причому додаткові доходи бюджету від цього підвищення в розмірі 32,8 млрд. доларів підуть на медичне страхування чотирьох мільйонів дітей. 

У середині лютого міністерство охорони здоров’я Чехії заявило, що гроші від майбутнього збільшення тютюнових акцизів підуть у бюджет й закриють «дірку», яка виникне через зменшення вартості медичних страховок — одного з антикризових заходів уряду зі зменшення витрат роботодавців й збільшення доходів громадян. 

Проти підвищення акцизів виступає голова комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін. Він погоджується, що нові ставки спричинять сплеск контрабанди з Росії і Молдови і, відповідно, зростання нелегальної торгівлі і кількості курців. "Коли ми встановлювали трирічний перехідний період на підвищення ставок на тютюн, то дивилися на наших торговельних партнерів — Росію і Молдову, — пояснює Терьохін. — В України з цими країнами не демарковані кордони і існує зона вільної торгівлі". Депутат упевнений, що після різкого подорожчання Україну заполонять сигарети з молдавськими і російськими акцизними марками. 

Нагадаємо, підвищення акцизних ставок до запропонованого депутатами рівня повинно було відбутися лише в січні 2011 року. Поетапне дорожчання акцизу служило основою ухваленого в грудні закону про акцизні ставки на тютюнові вироби. 
Автори нового законопроекту, у свою чергу, переконані, що нові ставки Верховна Рада повинна була запровадити ще в грудні 2008 року. «Проте тютюнові лобісти домоглися того, що був ухвалений інший закон із значно меншими акцизами (які набули чинності з 1 лютого 2009 року)", — говорить представник Партії регіонів, один із співавторів документа Юрій Мірошниченко

На думку Наталії Торопової, координатора проектів «Кампанія за майбутнє без куріння», незаконна торгівля тютюновими виробами вже і без того набрала значних обертів. «Якщо це проблема міжнародна, то потребує й вирішення на такому ж рівні. Для того, аби зменшити використання тютюну, зберегти мільйони життів, треба боротися з організованою злочинністю та компенсувати мільярди доларів, втрачених державою доходів. Ця контрабанда є найпоширенішою в усіх країнах світу. Є підстави вважати, що прибутки від незаконної торгівлі тютюном, яка ведеться міжнародними злочинними групами, потім використовуються на різні операції, в тому числі і на терористичні. Цьому є докази…  

До 2010 року планується підготувати комплексну угоду, основними принципами якої є ліцензування виробництва тютюнових виробів, заборона продажу їх у «дьюти-фрі» в аеропортах. Також потрібно налагодити облік, заборонити продаж цигарок по Інтернету, оскільки важко контролювати потоки продаж по цій мережі. Необхідно розглядати контрабанду цигарок через призму громадського здоров’я і зрозуміти, що на карту поставлено здоров’я нації, оскільки від вживання тютюну гине більше людей, ніж від СНІДу, дорожно-транспортних пригод, вбивств, наркотичних речовин тощо разом узятих. За даними Всесвітньої організції охорони здоров»я, у світі від тютюну помирає 5,4 млн. людей у рік. Якщо тенденції не зміняться, не буде вжито рішучих заходів, то до 2030 року ця цифра сягне 8 млн. Підпільна торгівля тютюном завдає шкоди економіці всіх країн, незалежно від її розвитку. За приблизними оцінками, минулого року, 607 млрд. штук цигарок було розповсюджено контрабандним шляхом по усьому світі, що не дозволило урядам отримати мільярдні надходження до бюджетів. 
 

Читайте также по теме