Місія МФВ: хто при владі — той просить

Відновлення співпраці з МВФ є позитивним сигналом, як для України, так і для міжнародної фінансової спільноти", — заявила перший заступник Глави Адміністрації Президента Ірина Акімова, підсумовуючи зустріч з представниками Міжнародного валютного фонду.

"Ставлячи за мету отримати черговий транш МВФ, влада готова підписати гарантії погіршення життя українських громадян", — заявляв рівно рік назад сьогодні вже Президент Віктор Янукович, коли уряд Юлії Тимошенко намагався отримати черговий транш МВФ.

Відповісти з точністю, що змусило представників "біло-блакитної" політичної сили передумати, важко. Але факт залишається незмінним — команда Віктора Януковича активно веде переговори з міжнародною фінансовою організацію щодо отримання четвертого траншу у розмірі 5 мільярдів доларів. До того ж, на рівні офіційних заяв — забута риторика минулих часів про неспроможність повернути борги, про те, що це робитиметься за кошти і без того зубожілого населення, про те, що Україна стає "аля-наркоманом" без чергової дози МВФ, і що жодна країна-позичальник цієї організації не вийшла з боргів. Все це в минулому…сьогодні ж Ірина Акімова чітко наголосила, що така співпраця необхідна для нашої держави.

Експерти запевняють, що Главі держави принаймні з двох причин не вигідно змінювати умови співпраці з МВФ. По-перше, треба мати на увазі, що МВФ йшов на досить серйозні поступки, дозволяв збільшувати дефіцит бюджету і навіть надавав ресурси безпосередньо на фінансування дефіциту держбюджету, а не на поповнення резервів Національного банку, як це було традиційно.

А по-друге, якщо Україна остаточно зіпсує відносини з МВФ, вона може забути й про кредити від Світового банку та інших фінансових організацій. Саме тому уряд чітко розуміє, що вимоги МВФ мають бути враховані по максимуму… Від відновлення співпраці з МВФ так само залежить співпраця з іншими фінансовими установами. Зокрема, Світовим банком. Світовий банк готовий надати Україні у цьому році близько 850 млн. доларів, знову ж таки, на покриття дефіциту бюджету, але ключова вимога полягає у тому, що потрібно відновити співпрацю з МВФ. А тепер якщо згадати заяву Віктора Януковича — дослівно: "Казна порожня", — можна припустити, що у новій команді ніколи й не розраховували відмовлятися від співпраці з МВФ, а критика попередньої влади була лише передвиборчою риторикою.

На цьому тлі доречно виглядає думка директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина: "Між командою новообраного президента і нинішньою урядовою командою немає суттєвих принципових відмінностей, адже і Віктор Янукович, і Юлія Тимошенко тяжіють до централізованої системи управління, до ручного керування господарством і до менш ринково орієнтованих правил в економіці. Через це головні риси економічної політики, принаймні у короткостроковій перспективі, мало чим відрізнятимуться від того, що було у попередні кілька років", — сказав він.

Експерт вважає, що команда Віктора Януковича буде поновлювати співпрацю з МВФ, але з огляду на те, що Партія регіонів виступала проти окремих положень домовленостей з МВФ, пов’язаних із соціальними питаннями, проблеми соціальної захищеності будуть обговорюватися докладніше.  

"Але новій владі обов’язково потрібно буде продовжувати переговори з МВФ, щоб показати, що вона також зорієнтована на міжнародну спільноту" ,- пояснив він.

Відтак, в соціальній царині для команди нового Президента дуже важливо буде показати, що перші кроки робляться у напрямі соціальної підтримки. Але на сьогодні експерт не бачить, за рахунок яких засобів можна буде підтримувати соціальну сферу, адже господарство наразі перебуває в занепаді і не виходить з кризи.

Зрозуміти економічну політику нової влади можна буде з того, що робитимуть з бюджетом. З приходом нової команди можна сподіватися на певне покращення і пожвавлення економічної співпраці з Росією. Однак, на думку фахівців, воно так чи так мало би відбутися за будь-якої влади.

Водночас, заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валерій Новицький переконаний, що якби Україна ніколи не мала жодних взаємин з МВФ, їй було б набагато краще.

"Кажуть, що колись кредити МВФ допомогли врятувати гривню, допомогли стабілізувати курс гривні, це дійсно так. Водночас, якщо ми подивимось на те, як поводився курс гривні після майже всіх попередніх траншів МВФ за останні роки, то ми можемо побачити, що як тільки Україна отримувала транш МВФ, курс гривні починав коливатись. Це дає підстави для дуже неприємних роздумів, чому так траплялось", — зауважив експерт. />  

Він також наголосив, що МВФ далеко не є об’єктивним арбітром того, що відбувається. "Очевидно, що МВФ також є своєрідною лобістською організацією, ці люди зацікавлені в тому, щоб були донори, щоб були реципієнти кредитних коштів, і якби не було України і багатьох інших держав, не було б МВФ. Передусім Україні варто відстоювати власні інтереси", — додав В.Новицький.

Якщо за часів перебування в опозиції "регіонали" критикували уряд Юлії Тимошенко за співпрацю з Міжнародним валютним фондом, то, здобувши владу, команда Віктора Януковича іде на виконання вимог МВФ для одержання від нього нового кредиту. Представники Юлії Тимошенко вже встигли висловитись з цього приводу. Так, віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко, зазначає, що як би це парадоксально не виглядало, але після тотальної критики своїх попередників — уряду Тимошенко — щодо неправильності та неефективності співпраці України з МВФ, така співпраця буде продовжена.

"Критикани співпраці уряду Тимошенко з МВФ зараз випрошують 5 млрд доларів на покриття бюджетного дефіциту. Причому кошти випрошуються на те, що відсутнє в юридичному сенсі, оскільки уряд Азарова не спромігся офіційно внести свій проект бюджету, хоча про його наявність говорили під час виборчої кампанії", — стверджує він.

Складається враження, що представники влади помінявшись місцями (опозиція-коаліція), помінялись і заявами та політичною ідеологією. От тільки платити за борги доведеться ні опозиції, ні владі, а простому українському населенню.

 

Читайте также по теме