“Мы все учились понемногу, чему-нибудь и как-нибудь…”

Скандал з дипломом про вищу освіту, а точніше про його відсутність у заступника голови СБУ розпочався з легкої руки народного депутата і начальника кримської міліції Геннадія Москаля, який звинуватив Андрія Кислинського у підробці диплому. Кажуть, що копію того самого диплома Москалю для перевірки надала нова голова Секретаріату Президента Віра Ульянченко, яка недолюблювала Кислинського. Народний депутат вже не вперше звинувачує у злочинах людину президента, тому все могло б залишитись черговим поливанням бруду, якби за справу не взялися журналісти. Саме вони спробували з”ясувати на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка минуле випускника, який раптом став майже знаменитим. Там про такого нічого не знали. />  

Не дивлячись на розголос, в СБУ продовжували відмовчуватися щодо цієї ситуації. Керівник служби Валентин Наливайченко заявив, що освіта (співробітника спецслужби!) справа особиста. І тільки після втручанняособисто прем’єр-міністра, яку не так давно Кислинський звинуватив у державній зраді, міноствіти дало офіційну інформацію про те, що зазначена особа в зазначеному університеті не навчалась…
 

Андрій Кислинський, якого врешті решт за поданням голови СБУ Валентина Наливайченка звільнив президент, продовжує стверджувати, що навчався в Київському національному унуверситеті на історичному факультеті і після першого курсу на денному відділенні перевівся на заочне, а ситуацію навколо себе називає… замовленням БЮТ.
 

Скандал фальшивих дипломів в Україні не перший. Кілька років тому журналісти з’ясували, що ще один “державний діяч” — на той час ще й міністр юстиції Роман Зварич, який згідно з власноруч написаною біографією закінчив Колумбійський університет та отримав там чи то магістерську чи то докторську ступінь, взагалі не має закінченої вищої освіти! Питання так і залишилось до кінця не з”ясованим і нині Роман Зварич є членом Комітету Верховної ради з питань правовї політики, а також очолює тимчасову слідчу комісію парламенту, яка з”ясовує обставин порушення посадовими особами і керівництвом СБУ Конституції і законів України. 
 

Той таки ж Геннадій Москаль звинуватив у підробленні диплому про освіту народного депутата Василя Петьовку з «Єдиного Центру». Підозри були і щодо навчання в університеті Північного Лондона Юрія Павленка, а студенти Української академії зовнішньої торгівлі ніколи, навіть, у списках не бачили свого однокурсника Віктора Януковича та і Каліфорнійської міжнародної академії науки, освіти, індустрії та мистецтв, членом якої він ніби-то є, у США не існує.
 

В Міносвіти і не приховують, що випадки з підробними дипломами не поодинокі. Про це заявив директор департаменту вищої освіти Ярослав Болюбаш. За його словами, “це не поодинокий випадок, коли виявляється, що хтось видає підробні документи, але чи їх багато я не можу сказати”
 

Водночас, в міністерстві стверджують, що вже досить давно існує проста система перевірки достовірності диплома просто за його номером. “Зараз кожен роботодавець перевіряє дипломи через нашу систему в Інтернеті. Це вже стало нормою. Так же перевіряються атестати, так же перевіряються дипломи — ті, що вже є в системі. Якщо надходять до нас звернення, а такі надходять, ми перевіряємо тоді через вищі навчальні заклади, якщо він не входить в цю систему інформаційну, тобто видавався раніше”. — заначив Ярослав Болюбаш.
 

Дивно, що цього не зробив колишній перший помічник президента Олександр Третьяков, який і запросив Андрія Кислинського, за його ж словами, працювати в Секретаріат Президента України. Очевидно, для  така дрібниця як освіта людини, яка перебуває поряд з першою особою держави, не мала великого значення.
 

Залишається і запитання про причетність Міністерства освіти до появи фальшивих освітніх документів. Ярослав Болюбаш стверджує, що працівники системи не мають можливостей для підробки дипломів про вищу освіту. “Освіта не може видати і цей центр, що друкує дипломи, тому що це все обліковане, це документи захищені…
 

У будь-якому разі такі випадки — це справа міліції та прокуратури. А тим часом, в останньому інтерв’ю на цю тему вже безробітний Андрій Кислинський заявив, що піде працювати… у школу істориком.

 

Читайте также по теме