Мария Мамаева
16:54 19/05/2010

На українському телебаченні вперше демонструватиметься фільм «Катинь»

Фільм культового польського режисера Анджея Вайди «Катинь», світова прем’єра якого відбулася два роки тому, буде вперше показаний на українському телебаченні. Щоправда, в Україні фільм уже демонструвався в мережі «Кінопалац», але протягом нетривалого періоду. Домовитись про показ фільму на українському телебаченні вдалося тільки після страшної трагедії, яка забрала життя 90 осіб, в тому числі й президента Польщі Леха Качинського під Смоленськом.

Через кілька днів після загибелі польського керівництва поблизу Катині на російському телеканалі «Культура» був показаний однойменний фільм про не менш страшні події польської історії, пов’язані із масовою стратою в Катинському лісі поблизу Смоленська офіцерів Польської Армії органами НКВС. Трохи пізніше ще один російський канал — РТР здійснив повторний показ фільму.

І саме після цього, вважає директор Польського інституту в Києві Єжи Онух, керівництву Першого Національного каналу вдалося домовитися про демонстрацію фільму на прийнятних умовах з російською компанією, якій належать права на телевізійний показ і яка до цього висувала дуже жорсткі вимоги.

«Треба було статися Катинській трагедії, щоб Російська Федерація зрозуміла, що цей фільм можна і треба показувати. І тоді все пішло відносно просто. Почалися перемовини. Нам вдалося знайти спільну мову і ця компанія погодилася продати права на показ фільму на Першому Національному на таких умовах, які ми можемо собі дозволити», — наголосив Єжи Онух.

Фільм «Катинь» розповідає про історію жінок — матерів, дочок, сестер офіцерів Польської армії, — які були страчені в Катинському лісі. Особливість фільму полягає не тільки в тому, що Анджей Вайда вважається одним із творців польського і світового кіно, але передусім у тому, що розповідає про трагедію, про яку знали дуже багато людей, але про яку не прийнято було говорити майже до цього часу.

За оцінкою українського кінокритика Вадима Скуратівського, фільм знято дуже правдиво, без викривлень історії заради художнього ефекту. «У мене таке враження, що там все абсолютно автентично, там правда і правда — не тільки художня, а й історична. І в цьому цінність цього самого фільму», — підкреслив кінокритик.

Незвичний підхід до цієї роботи Анджея Вайди як режисера відзначив і український актор, який знявся у фільмі «Катинь», Олег Савків. За його словами, під час зйомок митець вдавався до майже не існуючого в сучасному кінематографі — він проводив репетиції перед початком зйомок, більше того — обговорював сюжет і епізоди із акторами. «Він повністю віддав його на відкуп нам, акторам, довірився, крім того під час зйомок він радився з приводу якості вже відзнятого матеріалу», — розповів О.Савків.

Незважаючи на те, що у Анджея Вайди на території колишнього Радянського Союзу (за деякими джерелами в Катині, за іншими — в Харкові) був розстріляний батько, тема особистих переживань не стала для нього помітною під час зйомок фільму. І він, за словами актора, «все-таки не перебиває свої особисті відчуття, не протиставляє, скажімо, польський народ і російський народ або український. Він зображує це як факт, не асоціює людей і систему і виносить вирок системі, але не народам, які живуть поряд один з одним і будуть існувати завжди разом».

Важливу деталь у фільмі відзначив також Єжи Онух, яка, на його думку робить фільм дуже переконливим: «всі костюми, все дуже детально, неймовірно автентичне, адже за словами самого Вайди, всі костюми були взяті в Лондоні, де знаходиться найбільший в Європі склад речей — матеріальних ознак тієї епохи».

Як повідомив генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф, показ фільму «Катинь» буде приурочений до 40 днів по трагедії під Смоленськом, яка забрала життя польської еліти.

 

Читайте также по теме