Найнижчі зарплати, які не завжди виплачують

За даними Державного комітету статистики, загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати в Україні на 1 серпня 2010 склала 1,55 мільярда гривень, що на 13,5% менше, ніж на 1 липня, але на 5,2% більше, аніж на початок року. Нині заборгованість по зарплатах спостерігається у всіх регіонах України. У загальній сумі боргу частка державних підприємств складає близько 10%, у той час як комунальним підприємствам належить 12-14% від загальної цифри, однак на державних підприємствах борги із зарплат дещо менші, аніж на приватних. За даними Держкомстату, на 1 серпня 2010 року борги працівникам економічно активних підприємств сягнули 61,4% від загальної суми. Майже 35% припадає на підприємства, до яких застосовують процедуру відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом. Приблизно 4,5% — борги на економічно неактивних підприємствах.

Під час засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати пенсій, стипендій та інших соціальних виплат у Міністерстві праці та соціальної політики наголошувалося, що завдання, поставлені Президентом та прем’єр-міністром України з погашення заборгованості із зарплат, не виконуються на цілій низці підприємств, а подекуди борги навіть зростають. У держави насправді немає грошей для повного розрахунку із бюджетниками, не кажучи про допомогу у вирішенні проблеми затриманих зарплат на приватних підприємствах, де борги на порядок вищі — констатують фахівці. Так вважає і екс-міністр економіки Володимир Лановий. ”Бюджет не може зібрати стільки доходів, як він планував. Він має збільшувати дефіцит, має брати більше боргів. Ситуація на банківському ринку кризова, тобто, банки не кредитують підприємства. Це ставить у дуже погану ситуацію виробників, тому що вони не можуть вчасно розрахуватися з постачальниками, не можуть вчасно виплатити зарплату, отримати кредит під ці потреби. Отже, обмеження фінансові за ланцюговим принципом діють на всіх учасників економічного обороту”. />  

Разом із тим, за оцінкою експертів, реальна заборгованість із зарплат в Україні перевищує офіційні цифри вдвічі, якщо врахувати людей, які отримують «чорні» зарплати, й тих, хто відправлений у відпустки за свій рахунок. Як повідомив народний депутат, представник Компартії Спиридон Кілінкаров, у ході проведення комуністами акції з ліквідації заборгованості із зарплат, з”ясувалося, що, зокрема, у Луганській області існують підприємства, на яких офіційна зарплата становить від 200 до 400 гривень на місяць. За його словами, загальна сума заборгованості по зарплатах на Луганщині складає 98 мільйонів гривень, це на 32 мільйони гривень менше, аніж сума заборгованості станом на 1 вересня 2009 року. Але тут є проблема — з 1 січня цього року до сьогоднішнього дня намітилася певна тенденція — заборгованість не зменшилася, а навпаки — зросла. За даними Спиридона Кілінкарова, під час кризи навіть сумлінні платники потрапили у складну ситуацію і почали накопичувати борги із зарплат. 

Якщо розглянути структуру боргів по зарплаті, то приблизна половина суми — це борги підприємств державної форми власності, ще десь десять мільйонів боргів належать підприємствам комунальної форми власності. Тобто, левова частка цих боргів лежить все-таки на державі, на органах місцевого самоуправління. Спиридон Кілінкаров впевнений, що окрім вимог розрахуватися з працівниками, влада має створити певні умови, аби підприємства мали змогу це здійснити. За його словами, механізмів розв”язання цієї проблеми достатньо багато, але для цього потрібно індивідуально займатися по кожному підприємству, запрошувати власників, розглядати кожну заборгованість по кожній людині і ухвалювати конкретні рішення. Одна поки що таких рішень з боку місцевої влади депутат не бачить. Є загальна картина, яку вона намагається намалювати, мовляв, ми робимо все можливе і неможливе, щоб борги були погашені. Але на думку Спиридона Кілінкарова, це не дасть того ефекту, на який сьогодні потрібно розраховувати. 

До цього можна лише додати — навіть, якщо зарплати в Україні виплачували б повністю, вони є у середньому найнижчими у Європі. Адже пересічний українець отримує приблизно 240 доларів, тоді як у Латвії середня зарплата становить 575 доларів, а у Польщі 1200 доларів.  

 

Читайте также по теме