Навіщо Черновецькому “Арсенал”?

Відомий бізнесмен Вадим Рабинович продав столичний “Арсенал”. І власником контрольного пакету акцій став не І.Коломойський (якому дісталось близько 30% акцій), і не не якась третя сторона, а мер Києва Леонід Черновецький.

Ситуація майже парадоксальна і примушує посміхнусь, адже якраз Леонід Черновецький в 2007-му хотів ліквідувати столичний клуб, оскільки той, на думку мера, забирав з бюджету пенсії “любих бабусь”.  Так що ж сталось в амбіціях Вадима Рабиновича, який збирався зробив “Арсенал” улюбленим клубом киян, і чому Черновецький раптом почав любити футбол? 

Футбольний клуб “Арсенал” Київ, як відомо, був заснований у лютому 2002 року за ініціативою тодішнього київського міського голови Олександра Омельченка, який таким чином намагався поліпшити свій рейтинг. Клуб грав із середніми результатами: не був явним претендентом на єврокубки, проте успішно забирав очки в лідерів прем’єр-ліги, перемігши кількох суперників з великим рахунком та зігравши внічию з «Шахтарем» і “Динамо”. Ситуація було досить стабільною до 2006 року, поки посаду київського міського голови не обійняв Леонід Черновецький, який вирішив заощаджувати міський бюджет, скоротивши фінансування муніципальних спортивних клубів (крім “Арсеналу” дісталось і баскетбольному клубу “Будівельник” та хокейному клубу “Сокіл”).

Від краху червоно-синіх врятував В.Рабинович, який запевняв, що зробить з “Арсеналу” європейський клуб та побудує омріяний стадіон. Амбіції бізнесмена справді вражали: від масштабної кампанії з реклами “зброярів” та закупівлі нових гравців до проведення караоке під час домашніх ігор та фотозйомки футболістів “Арсеналу” з моделями журналу Playboy. За деякими джерелами, “Арсенал” обійшовся Рабиновичу за майже два роки в 30 мільйонів доларів. 

Все було, тільки от з стадіоном в “Арсенала” не складалось. Час від часу в пресі з’являлись повідомлення про домовленість між Київською міськерджадміністрацією і Рабиновичем про виділення землі в районі метро “Бориспільська” для “Арсеналу”, про плани Рабиновича побудувати стадіон вартістю в 100 млн. доларів та наче б то існуючі домовленості про це з фрунцузькими й турецькими компаніями. Врешті, Рабинович навіть був готовий будувати стадіон разом з Суркісом, тільки б землю дали, а Леонід Черновецький, без згоди якого неможливе виділення такої кількості землі, тільки мовчав та розводив руками.

Зрештою, стало зрозуміло, що ніхто дорогоцінну київську землю для якогось там Рабиновича та “Арсеналу” виділяти не буде, тим паче перед “Євро-2012”. Земля ж дається не тільки під стадіон, але й під відповідну інфраструктуру, яка після вкладання інвестицій приносить досить значні прибутки.

Схоже, ФК“Арсенал” Київ з самого початку був бізнес-проектом, принаймні для Рабиновича., який робив все, щоб продемонструвати свою “чисту і щиру” любов до українського футболу, проте погано приховував те, що його цікавить передусім київська земля. Цього не міг не помітити, по-суті, такий же бізнесмен, який змінив дорогі офіси на столичну державну адміністріцію — Л.Черновецький.

По-суті, у Рабиновича просто не було іншого рішення, крім того, щоб продати клуб меру Києва. А Леонід Черновецький в першому ж інтерв’ю встиг заявити, що не користуватиметься “своїм авторитетом та посадою при купівлі земельної ділянки під стадіон”, явно даючи зрозуміти звідкіля така любов до спорту.

Зрештою, час покаже наскільки Черновецький та “каноніри” зможуть зжитись в рамках однієї сім’ї під назвою “Арсенал” і як за швидко в Києві з’явиться ще один стадіон. А Рабинович? Мабуть, він більше не буде гратись в ігри з футбольними командами, принаймні в статусі президента прем’єр-ліги, на посаду якого балотується.

Роман Ахтирський

 

Читайте также по теме