Не ухвалили, то й не ухвалили…

У середу народні обранці не підтримали жодної з 243 поправок до законів, що регламентують проведення виборів президента. Парламентарії також не затвердили жодної із статей за процедурою першого читання, до яких були запропоновані поправки. Як пояснив головуючий на пленарному засіданні перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович, оскільки не була підтримана жодна поправка до цього закону, то немає і предмету для голосування та ухвалення його у другому читанні та в цілому. Таким чином законопроект відхилено, а обрання нового глави держави пройде згідно з чинним законодавством. Але, здається, представників правлячої БЮТ і нібито опозиційної Партії регіонів це цілком влаштовує.

“Посовавшись” два дні над модернізованим законом про вибори Президента, Верховна Рада зрештою його провалила. Правда, у Блоці Юлії Тимошенко, вустами депутата Сергія Міщенка, пообіцяли, що все одно зроблять усе можливе, аби новий закон був ухвалений до 15 січня. «У нас є ще, як мінімум, півтора місяці, щоб прийняти нову редакцію закону. Внесемо поправки, відпрацюємо всі процедури, щоб зробити неможливими фальсифікації. І, думаю, до 15 січня ми обов’язково його приймемо. Ми відкорегуємо норму про неможливість внесення виборців до списків пізніше, ніж за 2 дні до виборів. Внесення виборців до списків в день голосування повинне відбуватися за рішенням суду, а не територіальної комісії» — наголосив він. 

Нагадаємо, після того, як Конституційний Суд забракував цей законодавчий акт як такий, що не відповідає Конституції, парламент «отямився» й нібито вирішив усе виправити. Але надія на те, що це буде зроблено, розтанула вже після першого дня розгляду поправок. Та й самі депутати не вірили у можливість ухвалення цього закону і вже зранку як представники БЮТ, так і Партії регіонів видавали не надто оптимістичні прогнози. «У нас в парламенті зараз все відбувається таким чином, що треба, щоб були якісь домовленості для прийняття тієї чи іншої позиції. Не дивлячись на те, що цей законопроект готувався до розгляду спільно, але з’явився цілий ряд питань і проблем, які сьогодні не підтримуються, які важливими є для нас і не важливими для інших фракцій. Наприклад, список виборців, який формується у день виборів — це неприйнятні речі і цього робити не можна», — наголошував у коментарі Голос UA «бютівець» Сергій Сас, одразу припустивши, що законопроект швидше за все не підтримають у Верховній Раді.

Під час голосування за поправки (на табло щоразу висвітлювалося близько 50 голосів) законодавці розважали одне одного дотепами. Більша частина запропонованих змін належала депутатам Юрію Ключковському, Сергію Підгорному, Андрію Сенченку та Івану Зайцю. Перед голосування за одну з них БЮТівець Сергій Ляшко закликав опонентів з повагою ставитися до «лева української політики Івана Зайця» і підтримати його поправку. На що любитель позмагатися у красномовстві регіонал Михайло Чечетов заявив: «регіонали» поважають Зайця як «тигра, слона і ведмедя української політики», але за поправку не голосуватимуть, бо в залі «немає коаліції». На це обурений Іван Заєць, якому вже не вперше чути жарти на свою адресу, заявив, що у нього таке відчуття, ніби він перебуває в зоопарку. «Тут такі відносини, що не дають нормально працювати. Вас не турбує доля виборців, доля народу, майбутнє України. Вас тільки турбує, як скоріше захопити владу, присмоктатися до неї, щоб набити свої кишені». Гірка правда у словах депутата є. Розгляд закону про вибори яскраво засвідчив – все залежить від домовленостей. Домовились політичні опоненти – будемо працювати, працюють, не домовилось — займаються демагогією на тему хто більше дбає за народ. 

Втім після того, як всі запропоновані поправки до закону були відхилені, представники БЮТ і Партії регіонів заявили, що це не вплине на проведення виборів. «Чинне законодавство повністю відповідає Конституції», — сказав депутат фракції БЮТ Валерій Писаренко, додавши, що «вибори відбудуться за будь-якої погоди».  

«Ми з вами разом ухвалили закон про вибори президента. І тоді всі ми разом говорили про те, що цей закон набагато кращий за той, який був раніше", — підтримав його перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, підкресливши, що законність документа «визнали всі експерти-юристи, які працювали з ним». />  
Напевно, правий депутат від Комуністичної партії Олександр Голуб, який ще до голосування спрогнозував результати. «Через протистояння Партії регіонів і БЮТ шанси на прийняття цього закону — мінімальні. Тому що кожна з цих політичних сил не впевнена, в якому складі їм доведеться працювати після виборів. І, звичайно, вони на сьогоднішній день не підтримуватимуть закон про вибори. Це звичайнісіньке політичне протистояння і турбота про прозорі вибори тут ні до чого», — сказав він.

 

Читайте также по теме