Неспокійна “Криворіжсталь”

Конфлікти довкола промислового гіганта "Криворіжсталь" виникали з моменту його приватизації. Так, у 2008 році Фонд державного майна України вважав за необхідне розірвати договір купівлі-продажу гірничо-металургійного комбінату компанією "Міттал Стіл" через невиконання умов договору. Керівництво Фонду навіть звернулося з листом до Кабінету Міністрів, в якому поінформувало про невиконання компанією-покупцем соціальних та екологічних умов договору. Але тоді обійшлось. І ось тепер, знову зароджуються непорозуміння, пов`язані з невиконанням керівництвом взятих на себе зобов`язань. Представники профспілки комбінату заявляють, що іноземний власник не виконує умов приватизації підприємства. Щоправда, цього разу Фонд держмайна, де змінилося керівництво, не помітив підстав для втручання у суперечку, зазначивши, що всі умови виконуються.

Однак 7 квітня голова профспілкового комітету комбінату Юрій Бобченко заявив, що транснаціональний власник "АрселорМіттал-Кривий Ріг" не виконує в повному обсязі взяті на себе соціальні зобов’язання. Хоча, нагадав він, п’ять років тому новий власник обіцяв багато. "Що стосуєтcся інвестзобов’язань, то вони просто шикарні, тому що тут передбачено все: і підвищення рівня зарплати, і оздоровлення наших працівників, і безплатне медичне страхування, і недержавний пенсійний фонд, який мали створити на кошти власника", – каже керівник профкому. "Iз 19 пунктiв у соцiальнiй сферi не виконано зобов’язання щодо створення недержавного пенсiйного фонду за рахунок коштiв власника, — говорять, ще не настав термiн. Також не виконано пункти про пiдвищення зарплати та будiвництво житла", — додав вiн.

За розрахунками профспілки, у разі виконання умов договору купiвлi-продажу середнiй рiвень заробiтної плати на пiдприємствi до 2010 року мав досягти 6,417 тис. грн, тодi як вiн становить 3,778 тис. грн. Водночас Юрій Бобченко визнав, що "нiхто не дав вiдповiдi, як правильно проводити розрахунок зарплати". При цьому профком виступає проти намiрiв адмiнiстрацiї змiнити систему оплати на меткомбiнатi.

Крiм того, профспiлка вважає недостатнiми обсяги будiвництва житла для працiвникiв пiдприємства. Для цього вона порівнює перiод iз 2000 до 2005 рр., коли було побудовано 1187 квартир, із 2006-2009 рр., із їхніми 144 квартирами. Не задоволені профспілкові лідери і забезпеченням працiвників меткомбiнату спецодягом та засобами захисту і вважають, що це призводить до збільшення травматизму на виробництвi.

Варто нагадати, що серед обставин, як нині найбільше вплинули на роботу комбінату — економічна криза, адже, як відомо, чи не найсуттєвіших збитків від неї зазнала саме металургійна промисловість. У цьому зв”язку власник комбінату уклав з Фондом держмайна України угоду, в якій передбачив, що в разі виникнення форс-мажорних обставин у вигляді фінансово-економічної кризи виконання ряду інвестиційних зобов’язань переноситься до закінчення кризи. При цьому як закінчення кризи вважатиметься вихід підприємства на показники виробництва, досягнуті в 2007-2008 роках. Профком комбінату неправильним внесення цих змiн до iнвестзобов’язань. Профспілковий функціонер вважає, що за невиконання зобов’язань iнвестора потрібно штрафувати “в десятикратному розмiрi та поповнювати держбюджет". Водночас він не виступає за змiну власника пiдприємства, а лише вважає за необхiдне змусити того виконувати iнвестзобов’язання.

У свою чергу представник "АрселорМіттал-Кривий Ріг" повідомив, що договір про виконання інвестиційних зобов’язань було продовжено на невизначений термін зі збереженням контролю з боку Фонду держмайна. Він також вважає, що умови, які висувалися під приватизацію "Криворіжсталі", досить складні для виконання інвестором. Водночас із сайту компанії можна дізнатися, що від 1 квітня зарплати на підприємстві підвищать на 16 відсотків.

Як уже зазначалось Фонд держмайна, вважає, що комбінат виконав iнвестицiйні зобов’язання за 2009 рiк. Це було встановлено за пiдсумками березневої перевiрки виконань умов договору купiвлi-продажу 93,02% акцiй "Криворiжсталi". При цьому прес-служба Фонду наголосила, що досягти такого результату в перiод фiнансово-економiчної кризи вдалося "винятково завдяки спiльним дiям фонду, адмiнiстрацiї комбiнату, власника, ЦК Профспiлки працiвникiв металургiйної та гiрничодобувної промисловостi i профспiлкового комiтету пiдприємства". А тому, вважає заступник голови Фонду Олександр Потімков, наразі влада не має підстав втручатися у конфлікт. "На даний момент ми не бачимо юридичних підстав для проведення перевірки,” – сказав він.

На думку економіста Олександра Пасхавера конфлікт між державою та власником не матиме подальшого розвитку. "Якщо брати фактично, то власник уже багато років в Україні, і він зможе домовитись із усіма гравцями» – і з Фондом держмайна, і з профспілкою", – переконаний експерт. 

Нагадаємо, "Криворіжсталь" є найгучнішим реприватизаційним проектом тоді прем”єр-міністра, а тепер уже лідера опозиції Юлії Тимошенко. Підприємство в 2004 році було придбано консорціумом "Інвестиційно-металургійний союз" за 4,26 мільярда гривень (близько 800 мільйонів доларів). Але вже в наступному, 2005 році, угоду було анульовано і "Криворіжсталь" з ініціативи Юлії Тимошенко знову продали. Підприємство купила найбільша металургійна компанія світу "Арселор Міттал" за 4,8 мільярда доларів. Цікаво, що багато запитань викликало те, на що пішли мільярди, отримані від повторного продажу підприємства. Тоді урядовці так і не відзвітувалися хоч в якомусь інвестиційно виправданому витрачанні цих колосальних коштів

 

Читайте также по теме